- 1 batát
- kousek celeru
- 2 cibule
- 2 hrnky uvařených černých fazolí
- 1/2 – 3/4 litru vody z fazolí/vývar
- 1 mrkev
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička majoránky
- 1/2 lžičky sladké papriky, špetka pálivé
- špetka pepře
- 1 lžíce umeocta
- 2 lžíce sojové nebo tamari omáčky
- 2 lžíce oleje
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- trochu studené vody
- špetka soli
Jak udělat dobrý guláš s fazolemi
- Očistíme a na drobno pokrájíme cibuli, mrkev a celer (maličké kostičky), na větší kostky batát.
- V hrnci krátce orestujeme na oleji cibuli se solí, přidáme celer, mrkev, batát, pepř a papriku.
- Pár minut restujeme.
- Přidáme fazole s vodou z vaření (nebo vývar), přiklopíme a vaříme společně cca 20 min do změknutí zeleniny.
- Na závěr vylisujeme do guláše česnek, přidáme majoránku, sojovou omáčku a zavaříme lžíci škrobu rozmíchaného v trošce studené vody.
- Krátce povaříme, odstavíme a podle chuti přidáme umeocet.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
- Vývaru dejte raději méně, aby byl guláš pěkně hustý. Pokud je hustý moc, dořeďte ho.
- Pokud je řídký, přidejte ještě trošku kukuřičného škrobu rozmíchaného ve studené vodě.
- Pokud držíte bezlepkovou dietu, použijte tamari omáčku.
- My jsme dali vařené černé fazole, ale vy můžete dát jakékoli jiné.
- Koření můžete nahradit jinými oblíbenými bylinkami, místo česneku můžete dát zázvor.
- Vyměnit můžete i luštěninu nebo zeleninu podle aktuálních zásob. Dostanete zase jiný guláš.
Kombinujeme
- Guláše se výborně hodí ke knedlíku, pokud máte rádi českou klasiku.
- My ho nejčastěji jíme s vařeným obilím.
Děti
- Takto připravený pokrm je vhodný pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, koření, ume ocet a sojovou omáčku.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Dobrý den, guláš výborný, přidala jsem žampiony, příloha chléb.👍
Mnamka. Asi ne uplne tradicni priloha ke gulasi – zavadela jsem prvni prikrm z ryze, tak jsem ji k tomu zuzitkovala.