Domů > Zdravé recepty > Omáčky

Bazalková omáčka

Uvařeno
bez lepku
bez mléka

Jemná a krémová omáčka s chutí bazalky. V kombinaci s těstovinami a uzeným tofu nebo tempehem je to rychlovka a výborná večeře.

Ingredience
na 2 porce
  • 1 lžíce oleje
  • 2 petržele
  • 1/2 kedlubny
  • 1 velká cibule
  • 2 stroužky česneku
  • hrst čerstvé bazalky
  • 1 lžíce lahůdkového droždí (není nutné)
  • zeleninový vývar (nebo voda)
  • rostlinná smetana (doporučujeme kokosovou)
  • na ochucení: umeocet nebo citrónová šťáva, sůl

Na víkendový kurz vzala Iva obě děti, babičku na hlídání a hlavně hromadu dobré nálady. Protože už byla na kurzu v Pr...

Jak připravit bazalkovou omáčku

  1. Na oleji orestujeme pokrájenou cibuli a česnek s větší špetkou soli.
  2. Kedlubnu a petržel nakrájíme na kusy a orestujeme s cibulí a česnekem.
  3. Zalijeme vývarem, přivedeme k varu a dusíme až je zelenina měkká (cca 15-20 minut).
  4. Poté vše rozmixujeme spolu s hrstí bazalky, smetanou a lahůdkovým droždím.
  5. Ochutnáme a pokud by byla málo slaná nebo kyselá, dochutíme umeoctem nebo citrónovou šťávou.
  6. Podáváme například s těstovinami nebo jinou obilovinou.
Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Tato omáčka se skvěle hodí k těstovinám s tempehem. Můžete ji ale podávat k jakékoliv obilovině, kterou máte rádi (na fotce s rýží a hatomugi). Talíř ještě pro úplnost doplňte luštěninou (např. uzený tempeh nebo tofu).

Obměna

  • Do omáčky můžete přidat jakoukoliv rostlinnou smetanu. My doporučujeme kokosovou, se kterou má omáčka výborný šmak. Můžete si ji vyrobit doma nebo koupit.
  • Zeleninu do omáčky můžete zvolit dle chuti. Měla by se jednat o nějakou chuťově neutrální zeleninu. Dobře poslouží třeba i bílá ředkev, hodně cibule nebo květák.
  • Pokud nemáte čerstvou bazalku, můžete zkusit použít i tu sušenou.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

6 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

super recept … musela jsem trochu upravit – místo kedlubny zbyteček květáku a místo smetany rozmixované kešu … vyjikající

Kateřina
4. 8. 2023

Omáčka je výborná! Dala jsem si ji se zbylou grilovanou polentou a tempehem😋

Ukázat další komentáře