- 1 tempeh (natural nebo ochucený)
- 1/4 hrnku rajčatového protlaku
- 1/4 hrnku sojové omáčky
- 1/4 hrnku obilného sirupu
- 1/4 lžičky kari pasty (nebo trošku chili)
- 1 lžička mleté cibulky v prášku
- 1 lžička uzené papriky
- 1/2 hrnku zeleninového vývaru
Jak připravit žebírka z tempehu
- Tempeh nakrájíme na cca 5 cm široké plátky (žebírka) a každý plátek (žebírko) nařežeme jako hřebínek.
- V hrnci/pánvičce smícháme všechny ingredience na omáčku kromě tempehu.
- Přivedeme k varu a vložíme tempeh.
- Snížíme plamen a vaříme až omáčka zhoustne.
- V polovině vaření tempeh otočíme.
- Podáváme pomazaný zbylou omáčkou.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Žebírka můžeme podávat například k dušenému zelí a knedlíkům, jáhlové nebo batátové kaši, hranolkům ze zeleniny (např. batátovým), v tortille či jiné placce (místo hamburgeru) nebo salátu (můžeme nakrájet na tenké pásky nebo kostky) atp.
- Podávejte třeba s tofunézou.
- Ještě lepšího výsledku dosáhneme, když tempeh před vařením/pečením v marinádě opečeme na olejem pomazané grilovací pánvi s žebrováním. A poté pokračujeme podle postupu v receptu.
Obměna
- Místo tempehu můžeme použít i tofu nebo seitan.
- BBQ omáčku můžeme měnit dle chuti.
- Místo vaření v hrnci/pánvičce můžeme i péct v menším pekáčku nebo pečící nádobě. V létě se dají žebírka grilovat.
Děti
- Tento recept je vhodný pro děti od 3 let.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Dnes (16.3), jsem se pokusil o “žebírka” a mojí první BBQ omáčku 😀
Indické osvěžující citrónové jáhly, napařená mrkev, pickles, posypka gomasio. Vynikající omáčka, použil jsem tempeh natural a i bez grilování to byla prostě bomba 😀 Indické jáhly krásně vyrovnávají chuť “ostrých” žebírek.