Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Houby

Bedlové řízky

Uvařeno
bez lepku
sezóna podzim

Dokud rostou, pojďme si je užít. Bedlové řízky u nás doma udělaly velikou radost. Příprava jednoduchá a kulinářský zážitek skvělý.

Ingredience
pro 4 porce
  • 4 čerstvé bedly
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • olej na smažení
  • 1 hrnek vody
  • 3/4 hrnku hrašky
  • 1 hrnek kukuřičné strouhanky

Janina je maminka dvou úžasných dcer a aniž by o to stála, musela najednou řešit celiakii u té mladší.

Jak připravit řízky z bedlí

  1. V misce smícháme vodu, sojovou omáčku a hrašku. Připravíme těstíčko husté přibližně jako je hořčice.
  2. Do druhé misky nasypeme kukuřičnou strouhanku.
  3. V pánvi rozpálíme cca 1 cm oleje.
  4. Bedly zbavíme nožiček a obalujeme je nejprve v těstíčku, pak ve strouhance a vkládáme do rozpáleného oleje.
  5. Krátce smažíme z obou stran a necháme na ubrousku okapat přebytečný olej.
Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Hraška je ochucená směs hrachové mouky, seženete ji ve zdravé výživě.
  • Vodu a hrašku míchejte postupně, až dostanete požadovanou hustotu.
  • Nasmažené kousky schováváme v pekáčku pod pokličkou, aby vydržely teplé než nasmažíme dost kousků pro celou rodinu.
  • Zbylé těstíčko a strouhanku smíchejte a osmažte malé bochánky. U nás o ně byla bitva.

Obměna

  • Nemáme-li hrašku, můžeme použít mouku. Já osobně preferuji pohankovou.
  • Máme-li výkonný mlýnek, můžeme si připravit čerstvou mouku z hrachu či cizrny a nemusíme kupovat hrašku v obchodě již namletou.
  • Luštěninové mouky, tedy i hrašku, používáme jen výjimečně a jen pokud jsme zdraví. Nejsou vhodné pro běžnou konzumaci a ani nemohou nahradit plnohodnotně vařenou luštěninu.

Děti

  • Takto připravený pokrm je vhodný pro děti od 2 let.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Dnes jsme šli na kompost pro dýně a mezi vším listím na nás vykukovaly talíře bedel. Tak jsou dnes na večeři. Zkusím udělat přesně podle jíme jinak.

Poprvé v životě budu k véče dělat bedly.. jsem na to moc zvědavá.. mám ráda jen růžovky a sušené houby 😁 dnes jsme je nasbírali na pozemku, chodili bosky.. což je na 24.10. opravdová radost.. 2 měsíce do Štedrého dne, dárky sháním postupně.. a na vlastní podzimní detox se těším.. mnoho druhů kvašené zeleniny vč kimchi pravidelně jím a je pravda, že je mi zatím moc dobře a doufám, že ještě nějaký špíček do Vánoc zkrotím 💪

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Svatomartinské “Huso”-knedlo-zelo

Česká sváteční klasika nezklame ani v našem odlehčeném provedení. Huso knedlo zelo podle Jíme Jinak je skutečná lahůdka, na které si určitě pochutnají všic...

Čočkovo-houbové karbanátky bez masa

Veganské, bezlepkové karbanátky ze sušených hub a červené čočky chutnají, jako by byly obalované ve strouhance. Jsou velmi syté, nedají moc práce chutnaly ...
9
18

Houbová polévka

Máte čerstvé nebo sušené houby a nevíte co s nimi? Zkuste tuto naši oblíbenou houbovou polévku. Když ji ještě posypete chlebovými krutony, bude se oblizova...

Pečená velikonoční nádivka z jáhel s uzeným (vegan)

Pečená velikonoční nádivka je sama o sobě kompletním jídlem. Je poměrně rychle hotová a chutná i těm, kdo rádi klasickou nádivku s vejcem a masem. Uzený te...

Pikantní kari omáčka

Tato jednoduchá omáčka u mého muže naprosto zabodovala! Lehce pikantní pro něj, dýňová kvůli mě. Jedním slovem lahoda.

Nádivka v županu

Delikatesa, která je rychle hotová, když máte zbytek jáhlové nádivky. Do chladných dnů jako dělaná.