- cca 2 kg bezinek (810g šťávy)
- 100 g sušených datlí nebo datlový sirup
- 2 lžičky mleté skořice
- 10 hřebíčků
- 2 lžičky agaru
- 1/3 lžičky soli
- na případné doslazení: sirup, slad nebo ovocný koncentrát
Jak na bezinkovou marmeládu bez cukru
- Sklenice na marmeládu a víčka propláchneme vařící vodou z konvice (nebo je nechte projít myčkou na nejvyšší stupeň).
- Datle předem namočíme, aby se daly dobře rozmixovat na kaši.
- Bezinky obereme z větviček, zbavíme stopiček a vložíme do stolního mixéru.
- Rozmixujeme a získanou tekutinu přepasírujeme pomocí vařečky přes sítko, abychom oddělili pecičky a šťávu.
- Pak rozmixujeme datle (lépe se mixují, když přidáme trochu šťávy z bezinek) a spolu se šťávou dáme do hrnce.
- Osolíme, přidáme koření (hřebíčky je praktické dát do sítka na čaj, snadno se pak vyndají) a přivedeme k varu. Vaříme jen krátce. Ochutnáme, zda je pro nás marmeláda dost sladká, případně přidáme ovocný koncentrát, datlový sirup, obilný slad nebo obilný sirup.
- V trošce vody rozmícháme agar a přidáme ho do hrnce. Krátce povaříme.
- Uděláme test tuhnutí viz níže, pokud je potřeba, přidáme agar.
- Vyndáme hřebíčky a hotovou marmeládu (je pořád velmi řídká) nalijeme do připravených sklenic a zavíčkujeme. Otočíme dnem vzhůru na 5 minut, abyste vyzkoušeli, zda se chytlo víčko.
- Pokud nestihneme marmélády v dohledné době zkonzumovat, raději ještě sterilizujeme viz dále.
Praktické rady ohledně zavařování bezinek
- Pokud jsou na vás bezinky příliš aromatické nebo vám vadí trpí ocásek, smíchejte je s jablky či jiným sladkým ovocem. Nám se velmi osvědčila kombinace se švestkami, můžete ji ale nastavit také angreštem, ringlemi apod.
- Marmeláda ztuhne až po vychladnutí.
- Bezinky se dobře obírají ve vrstvách – vezmeme hrozen, stáhneme kuličky, podíváme se, zda jsou na některých zbylé stopky, ty sundáme a vezmeme další hrozen. Snadno vidíme případné větvičky nebo stopky v každé vrstvě.
- Marmeláda zhoustne až zcela vychladne, ve skleničce tedy budete mít na začátku tekutinu, to je v pořádku.
- Pokud vám nevadí pecičky v marmeládě, ušetřete si práci s pasírováním.
- Test hustoty marmelády: na talířek kápněte trošku tekutiny z hrnce, dejte na minutu do lednice a po vyndání uvidíte, zda se z kapky stala hmota. Pokud se roztéká, přidejte trochu agaru a znovu povařte, případně znovu otestujte.
- Sklenice na marmeládu vybírejte podobné velikost kvůli sterilizaci.
- Hotové marmelády skladujte běžně na chladnějším místě, není nutné je mít v lednici.
- V zimě se takto zpracované ovoce hodí na různé dezerty, dorty anebo i na vánoční cukroví.
- Pokud chcete bezinky zavařit jen na léčebné účely, nemusíte je sladit. Pro přidání do dezertů můžete marmeládu dosladit při podávání smícháním se sladem, sirupem či ovocným koncentrátem.
Sterilizovaní marmelády
Je několik variant jak marmeládu sterilizovat. Mně se osvědčilo sterilizování v troubě (když jich mám víc) nebo v hrnci přímo na plotně, když mám skleniček jen pár.
V naší 3denní jarní výzvě ti ukážeme jak probudit svou energii a využít sílu jara naplno!
Registrace zdarma
V troubě
- Do předehřáté trouby na 180°C dáme hrnec nebo vyšší pekáček, do kterého naskládáme naplněné a zavíčkované skleničky.
- Hrnec naplníme teplou vodou, skleničky by měli být do 2/3 ponořené, víc ne.
- Dáme do trouby na 180°C a počkáme, až uvnitř sklenice začne marmeláda bublat. Pak sterilizujeme ještě 20 minut.
Na sporáku
- Do hrnce (velikost zvolte podle množství sklenic) dáme sklenice s marmeládou a zalijeme je do 2/3 teplou vodou.
- Vaříme asi 35 minut.
Po sterilizaci sklenice otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout. Potom zkontrolujte, zda se všechna víčka “chytla”. Pokud se některé nechytí, dejte marmeládu do lednice a snězte ji co nejdříve.
Obměna
- Místo sušených datlí můžeme použít jakékoli sladké sušené ovoce. Hodí se rozinky, meruňky, jablka, hrušky, ringle apod.
- Můžeme také osladit přímo datlovým sirupem nebo můžeme použít ovocný koncentrát, případně jablečný mošt.
- Sladit můžete i sladem či obilným sirupem, ale ovocné sirupy se do marmelády hodí více.
PS: Povánoční kila, únava nebo lenora. Známe to!
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Tuto jsem udělala také, pouze 3 skleničky, protože mi více zavařeniny za celý rok nikdy nesníme. Spíše stačí jeden kus na rok. Např. mám v plánu tím zdobit vánoční pečivo, ale ani toho vánočního pečiva moc nejíme, tak na rozdávání, ať něco je.