- 1,5 hrnku uvařené hnědé čočky
- 1 hrnek pohankové mouky
- 1 hrnek na jemno nakrájené cibule
- 1 hrnek nahrubo nastrouhané mrkve
- 1 hrnek nahrubo nastrouhaného celeru
- 3 stroužky česneku
- 1/3 hrnku hrozinek
- horká voda na spaření rozinek
- 1 nahrubo nastrouhané jablko
- sůl
- 1 lžíce oleje
- 1 lžička majoránky
- 1 lžička mletého kmínu
- sojová omáčka podle potřeby
- asi 150 g povidel nebo marmelády bez cukru
Jak připravit veganskou sekanou z čočky
- Předehřejeme troubu.
- Rozinky zalijeme vroucí vodou a necháme stát ve vodě, aby nasákly a změkly.
- Mezitím očistíme a nakrájíme zeleninu (cibuli na malé kostičky, mrkev, celer a jablko nastrouhat na hrubo na struhadle).
- Na oleji osmahneme cibuli do sklovata, osolíme a přidáme mrkev, celer a česnek a vše ještě osmahneme asi 5 minut.
- Přidáme nastrouhané jablko, spařené hrozinky (vodu vylijeme), lžíci sojové omáčky (nebo víc podle chuti) a koření a chvilku společně dusíme.
- Stáhneme z ohně, přidáme přecezenou uvařenou čočku (bez vody).
- Zahustíme pohankovou moukou a dobře promícháme a ochutnáme.
- Formu na srnčí hřbet nebo jinou formu vymažeme olejem a vysypeme moukou.
- Do formy natlačíme vzniklou hmotu a povrch potřeme povidly nebo marmeládou bez cukru.
- Pečeme v předem vyhřáté troubě cca 45 minut na 180°C. Píchnutím špejlí ověříme propečenost (čistá špejle = hotovo)
- Před podáváním necháme trochu vychladnout – lépe se porcuje a nerozpadá se.
Proměň se ze zimní medvědice v jarní gazelu! 😁
Ráno plná energie, pleť jen září, oblečení ti padne a tělo šlape jako hodinky - Pojď do toho!

Praktické
- Pokud nemáte uvařenou čočku, začněte s jejím vařením jako s prvním krokem: čočku propláchneme a namočíme alespoň na 30 minut, pak vaříme v nové vodě s řasou cca 25 minut do změknutí. Nesolit!
- Sekanou z formy nevyklápějte, neboť by se vám přilepily povidla na prkénko. Krájíme opatrně přímo ve formě.
- Já na tvaru sekané netrvám, takže nejraději peču na plechu, velmi dobře se pak porcuje a přendavá podběračkou.
- Pohanková mouka ingredience skvěle spojí, přesto ale je sekaná trochu křehká, takže skutečně po vyndání z trouby ji nechte vydýchnout a nabírejte podběračkou.
Obměna
- Místo čočky můžete použít jinou luštěninu, je dobrá i z cizrny, nebo z adzuki, ale nejlepší je z obyčejné čočky.
- Chcete-li sekanou přímo luxusní, přidejte ještě hrnek sekaných mandlí.
Kombinujeme
- Pokud potřebujeme sestavit kompletní talíř, přidáme obilí a trochu krátce upravené zeleniny. K sekané je výborná jáhlovo-batátová kaše, napařená zelenina a zeleninový salát.
- Další dobrota vznikne, když si k sekané dáte nějakou obilovinu (rýži, kroupy, kernoto…) a uděláte si zeleninovou omáčku, nám nejvíc chutná koprová, křenová nebo dýňová.
Děti
- Takové jídlo je vhodné pro děti cca od 2 let, pokud je stravujete přísně jako my. Do 1,5 roku by se totiž mělo velmi opatrně začít s olejem, sojovou omáčku dáváme až k druhému roku.
- Ovšem, pokud dítě běžně dostává maso apod., pak není co řešit a můžete klidně podávat tento pokrm, protože ve srovnání s konvenční stravou je pořád ještě velmi lehké a zdravé jídlo.
🌱 PS: Začni svou jarní proměnu!
Probuď energii a uprav jídelníček. Uvidíš, že i na jaře se můžeš cítit skvěle! Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Přidej se do skvělé party - už za pár týdnů uvidíš výsledky.
Komentáře
Testování nového receptu, výborná chuť 🙏❤️
Dobrota😊, vřele doporučuji. Ovšem příště si tuhle delikates vezmu jako dezert 😋, protože vlažná je naprosto dokonalá, je slaďoučká, a mně to přišlo jako perník. A to jsem tam nedala rozinky. Nemám je totiž ráda. Místo rozinek přidávám hruškové pyré. Česnek jsem v receptu moc necítila, ale to je jedno. Takže příště dám víc pohanky, nedám majoránku ani česnek, ale přidám místo povidel rozvařenou dýni a bude to prostě perník de lux 🥰.