- 250 g vyplakané a vyždímané cukety, nebo i kombinace cuketa, dýně, patizon (cca 400 g cukety za syrova)
- 100-150 g pohankové mouky
- půl lžičky soli dle chuti
- 1-2 stroužky česneku
- půl lžičky majoránky
- trochu oleje na potření pánve
Recept na cuketové bramboráky
- Cuketu, nebo i kus patizonu, či dýně nastrouháme nahrubo na struhadle, dáme do cedníku a prosolíme.
- Necháme asi 15-30 minut tzv. vyplakat.
- Cedník s prosolenou cuketou dáme nad mísu, aby šťáva se zeleniny měla kam odkapávat, sůl pomůže k vyplakání.
- Ke konci ji ještě vyždímáme, aby hmota nebyla moc mokrá.
- Vyplakanou vodu vyhodíme, nebo můžeme použít do polévky, ale pozor, může být moc slaná.
- Zbylou hmotu přendáme do mísy, přidáme česnek, majoránku a opatrně mouku. Někdy mi stačí kolem 100 g, někdy je potřeba trochu víc, záleží jak moc je hmota mokrá.
- Důkladně zamícháme, konzistence by měla být asi jako hustší těsto.
- Rozpálíme si pánev a dno lehce potřeme olejem.
- Na rozpálenou pánev klademe pomocí lžíce malé placičky, asi 10 cm v průměru.
- Smažíme asi 5 minut po každé straně, je lepší je v průběhu smažení 2krát otočit.
- Pokud chcete, aby placičky více připomínaly bramborák, přidejte víc česneku i majoránky a smažte je na větší vrstvě oleje, pak je chuť velmi podobná.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Obměna
- Placičky lze udělat z jakékoliv jiné zeleniny, výborné jsou jen ze samotné dýně, lze přidat i trochu mrkve, nebo udělat mrkvové… je to na vaší fantazii.
- Místo pohankové mouky můžete použít jakoukoliv jinou (např. ječnou).
Kombinujeme cuketové placky: všestranný recept
- Jelikož jsou placičky smažené, nemělo by se jich sníst moc, ale měly by sloužit spíše jako doplněk něčeho výraznějšího na kompletním talíři. My si je rádi děláme k nějaké zeleninové omáčce a k rýži s bezpluchým ovsem a luštěnině. Na každého tak vyjdou dvě až tři placičky. Výborné je ještě talíř doplnit kvašeným zelím.
Děti
- Smažené by děti neměly jíst určitě do 2 let. Pak jim můžeme dát ochutnat malý kousek ke kompletnímu talíři a placičku doporučuji hodně vysušit od oleje ubrouskem.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Dobrota.
Najčastejšie robím bramboraky podľa tohto receptu,striedam poh.múku s ovsenými vločkami,občas pridám tofu,ale dnes som doma mala “iba” ovsenú múku,pridala kúsok sój. nárezu a boli chuťovo ešte lepšie..