- 330 g dušené dýně
- 60 g pohankové mouky
- 90 g rýžové mouky
- 5 g psyllia
- olej
- pažitka
- petržel
- šalvěj
- indický pepř Pippali
- česnek
- konopná semínka
- sůl
Jak připravit dýňové noky bez lepku
- Uvařte dýni (asi 500 g) na páře.
- V míse smíchejte mouku a psylliem a dobře promíchejte.
- Mačkadlem na brambory propasírujte dýni do mísy s moukou a dobře propracujte vidličkou. Nechte asi 20 minut odpočinout.
- Na pánev dejte olej a přidejte konopná semínka, šalvěj a česnek.
- Přiveďte osolenou vodu k varu a lžící vykrajujte z těsta noky, ty dávejte přímo do vroucí vody. Poté, co vyplavou na povrch, vařte 4-5 minut. Noky sceďte a přidejte do pánve a osolte.
- Vše osmahněte, podávejte a posypte noky petrželkou, pažitkou a čerstvě mletým dlouhým pepřem.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Těsto na noky musí před vařením alespoň 20 minut odpočívat, aby se aktivovalo psyllium.
- Těsto je lepivé, proto se používá lžíce a hází se hned do vody.
- Dlouhý pepř pochází z Himalájí a je nejstarším druhem pepře, který se do Evropy dostal z Asie. Má mírný stupeň pikantnosti, často nahrazuje běžnější chilli papričku. Dlouhý pepř má teplou, intenzivní chuť se sladkými a ovocnými tóny připomínajícími skořici a černý pepř. Jeho chuť je méně kořenitá než u černého pepře, více citrusová.
Obměna
- I když má dlouhý pepř svojí specifickou chuť a aroma, pravděpodobně ho moc lidí doma mít nebude. Klidně použijte černý pepř a nebo vyzkoušejte pepř růžový.
Děti
- Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej, sůl a koření.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
A když člověk úplně nevychytá poměr mouky a dýně, je z toho luxusní polévka 😂 Tyhle noky miluju a vařím opakovaně, ale holt bez váhy to nepůjde 🤭
Vierko noky jsou senzační. Opečená semínka s česnekem mají být asi posypka, ale přidala jsem je do těsta. K tomu podušený mangold ochucený pestem z bršlice, česneku medvědího a slunečnicovým semínkem. Prohřáté semínko je měkké ale i tak v puse příjemně křupne. Použila jsem bílý pepř a místo psyllia pomixované lněné semínko a chia. Tyhle dvě věci musím co nejdřív dokoupit a udělám to znovu. Pochutnávala si i dvouletá vnučka, Pro ni noky jen uvařené a bez pepře. Špenátu umírněně, kvůli slanosti pesta. Dojedla porci a hlásila prosím přidat a taky špenát :)) .