- 1 hrnek jahel
- 2 hrnky vody
- sůl
- pohanková mouka
Jak na bezlepkové knedlíky z jahel
- Uvařte si jáhly cca 20 minut.
- Jáhly nechejte zcela vychladnout.
- Do jáhel přidejte špetičku soli a tolik mouky, abyste rukama vytvořili hutné celistvé těsto (jako plastelína).
- Do velkého hrnce dáme vařit vodu s trochou soli.
- Mokrýma rukama tvarujeme menší šiky a dáváme do vroucí vody.
- Po vyplavání na povrch je vyndaváme, aby se nerozvařily.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Mouku dejte po částech podle potřeby. Poměr mouky a jahel není až tak důležitý jako výsledek – tuhé nerozpadající se těsto, které jde vytvarovat.
- Pokud chcete klasická knedlíková kolečka, vytvořte větší šišky a po uvaření je nechte vychladnout, pak se budou dát krájet.
- Pro ohřátí se dají nočky jednoduše na pařáček prohřát nebo se hodí do pánvičky a orestují se.
- Můžeme použít jáhly již uvařené, které zbyly z předchozího jídla.
- Těsto také můžeme připravit tak, že jáhly rozmixujeme (pokud jsou moc suché, přidáme trochu vody), spojíme moukou do těsta a pokračujeme stejným postupem.
- Nočky můžete skladovat den dva v lednici a před podáváním je nahřát na pařáčku.
- Osobně to dělám tak, že knedlíky na přímou konzumaci dělám malé jednoporcové a přebytky zpracovávám do šišek, skladuji v lednici a před podáváním snadno naporcuji na tenké plátky, napařím a podávám k jídlu.
Kombinujeme
- Knedlíky samy o sobě nemají nějak extra výraznou chuť, proto doporučujeme kombinovat s výrazně upravenou zeleninou a luštěninou (pro kompletní talíř) a určitě raději s omáčkou než s další “suchou” hromádkou.
Obměna
- Velmi dobře chutnají i jáhlovo-rýžové knedlíky nebo na nočky můžete spotřebovat zbytky od snídaňových kaší apod.
Děti
- Když vynecháme sůl, můžeme dát nočky už těm nejmenším dětem. Hodí se do krabičky na svačinu. Budou se jim dobře držet, nebudou drobit a jsou nesrovnatelně lepší než jakékoli kupované pečivo nebo extrudáty. A navíc jsou přirozeně bezlepkové.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Dobrý den, chtěla jsem si dnes uvařit tyto knedlíčky, ale velký neúspěch, nemohla jsem je dovařit, většinu vařím v páře, tak nevím jestli je tam ten problém.
Dobrý den, my jsme dnes dělali poprvé. Jáhly nám při tomto poměru přišly dost suché, nicméně s trochou mouky těsto opravdu drželo pohromadě a připadalo nám v pořádku. Udělali jsme menší knedlíky, noky ne, ale připadalo mi, že se to příliš dlouho nechtělo plavat, i když už z toho odpadávaly jáhly, tak jsme to vyndali, i když to ještě moc neplavalo, aby se to nerozvařilo. Sice to po uvaření jakž takž drželo pohromadě, ale bylo to křehké.
Rádi bychom příště dosáhli takové konzistence knedlíků, aby se to dalo normálně nakrájet na kostičky a osmažit. Co by nám k tomu nejlépe pomohlo? Máme dát místo pohankové mouky špaldovou, aby to mělo lepek? Nebo to rozmixovat? Nebo té mouky výrazně více, jak se ji má přidávat postupně, tak jelikož to i s málem mouky drželo pohromadě, tak jsme pak už další nepřidávali. Nebo máme dát při vaření jáhel více vody, aby jáhly byly kašovitější?