Domů > Zdravé recepty > Přílohy

Bezlepkové jáhlové nočky

Uvařeno
bez lepku
sezóna podzim

Jáhly zahřívají a venku je pořád ještě dost chladno. Pokud už nevíte, jak naložit s jáhlami, zkuste z nich udělat knedlíky, šišky nebo třeba maličké nočky. Možná vám budou chutnat více než obvyklé bramborové.

Ingredience
cca 6 porcí
  • 1 hrnek jahel
  • 2 hrnky vody
  • sůl
  • pohanková mouka

Nabitých 5 dní v krásném prostředí Orlických hor v originálních apartmánech s báječnými lidmi, dobrým jídlem ...

Jak na bezlepkové knedlíky z jahel

  1. Uvařte si jáhly cca 20 minut.
  2. Jáhly nechejte zcela vychladnout.
  3. Do jáhel přidejte špetičku soli a tolik mouky, abyste rukama vytvořili hutné celistvé těsto (jako plastelína).
  4. Do velkého hrnce dáme vařit vodu s trochou soli.
  5. Mokrýma rukama tvarujeme menší šiky a dáváme do vroucí vody.
  6. Po vyplavání na povrch je vyndaváme, aby se nerozvařily.
Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Mouku dejte po částech podle potřeby. Poměr mouky a jahel není až tak důležitý jako výsledek – tuhé nerozpadající se těsto, které jde vytvarovat.
  • Pokud chcete klasická knedlíková kolečka, vytvořte větší šišky a po uvaření je nechte vychladnout, pak se budou dát krájet.
  • Pro ohřátí se dají nočky jednoduše na pařáček prohřát nebo se hodí do pánvičky a orestují se.
  • Můžeme použít jáhly již uvařené, které zbyly z předchozího jídla.
  • Těsto také můžeme připravit tak, že jáhly rozmixujeme (pokud jsou moc suché, přidáme trochu vody), spojíme moukou do těsta a pokračujeme stejným postupem.
  • Nočky můžete skladovat den dva v lednici a před podáváním je nahřát na pařáčku.
  • Osobně to dělám tak, že knedlíky na přímou konzumaci dělám malé jednoporcové a přebytky zpracovávám do šišek, skladuji v lednici a před podáváním snadno naporcuji na tenké plátky, napařím a podávám k jídlu.

Kombinujeme

  • Knedlíky samy o sobě nemají nějak extra výraznou chuť, proto doporučujeme kombinovat s výrazně upravenou zeleninou a luštěninou (pro kompletní talíř) a určitě raději s omáčkou než s další “suchou” hromádkou.

Obměna

  • Velmi dobře chutnají i jáhlovo-rýžové knedlíky nebo na nočky můžete spotřebovat zbytky od snídaňových kaší apod.

Děti

  • Když vynecháme sůl, můžeme dát nočky už těm nejmenším dětem. Hodí se do krabičky na svačinu. Budou se jim dobře držet, nebudou drobit a jsou nesrovnatelně lepší než jakékoli kupované pečivo nebo extrudáty. A navíc jsou přirozeně bezlepkové.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

41 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Dobrý den, chtěla jsem si dnes uvařit tyto knedlíčky, ale velký neúspěch, nemohla jsem je dovařit, většinu vařím v páře, tak nevím jestli je tam ten problém.

Jaroslav
24. 1. 2024

Dobrý den, my jsme dnes dělali poprvé. Jáhly nám při tomto poměru přišly dost suché, nicméně s trochou mouky těsto opravdu drželo pohromadě a připadalo nám v pořádku. Udělali jsme menší knedlíky, noky ne, ale připadalo mi, že se to příliš dlouho nechtělo plavat, i když už z toho odpadávaly jáhly, tak jsme to vyndali, i když to ještě moc neplavalo, aby se to nerozvařilo. Sice to po uvaření jakž takž drželo pohromadě, ale bylo to křehké.
Rádi bychom příště dosáhli takové konzistence knedlíků, aby se to dalo normálně nakrájet na kostičky a osmažit. Co by nám k tomu nejlépe pomohlo? Máme dát místo pohankové mouky špaldovou, aby to mělo lepek? Nebo to rozmixovat? Nebo té mouky výrazně více, jak se ji má přidávat postupně, tak jelikož to i s málem mouky drželo pohromadě, tak jsme pak už další nepřidávali. Nebo máme dát při vaření jáhel více vody, aby jáhly byly kašovitější?

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Reveňová bublanina

Rebarborový jahleník je příjemný osvěžující dezert, který hravě nahradí běžný moučník. Neobsahuje mouku, vejce ani cukr. Je přirozeně bezlepkový a velmi ch...

Jahodový chia pudink

Chia dezerty jsou rychlé a zdravé. Udělejte si radost a dopřejte si tento jednoduchý dezert.

Brokolicová pečená placka

Tato vláčná bezlepková placka z brokolice je rychlá na přípravu a můžete ji jíst jen tak samotnou třeba na svačinu nebo jako přílohu k různým pokrmům dle v...