Na knedlíky: Na vanilkový krém:
Proměň se ze zimní medvědice v jarní gazelu! 😁
Ráno plná energie, pleť jen září, oblečení ti padne a tělo šlape jako hodinky -
Pojď do toho!
- Předem uvařte jáhly a rýži a nechte vychladnout. Klidně i přes noc v lednici.
- Přendejte do větší mísy, přidejte špetku soli a jen a tolik mouky, abyste vytvořili rukama hutné celistvé těsto (jako plastelína).
- Rozpulte meruňky, vyndejte pecky.
- Odebírejte kousky těsta a balte do nich půlky meruněk. Dobře se pracuje mokrýma rukama. Nejlépe se meruňka zabalí do placičky a vršek se doplní potřebným kouskem těsta, které jde krásně napojovat.
- Dejte vařit velký hrnec plný vody se špetkou soli.
- Až voda začne bublat, vložte do ní postupně knedlíky (cca po 5 ks) a vařte do vyplavání.
- Knedlíky vyberte a nechejte odkapat.
Jak udělat vanilkovou omáčku
- Zatímco se knedlíky vaří, připravte si omáčku.
- Dejte vařit tofu do 1/4 litru vody se špetkou soli.
- V dalším 1/4 litru studené vody rozmíchejte škrob, aby nebyly hrudky.
- Rozmíchaný škrob přidejte k tofu, přidejte sirup, vanilku a citrónovou šťávu.
- Společně rozmixujte a pak míchejte na mírném plameni, dokud obsah nezhoustne jako pudink.
- Hotovou teplou omáčkou přeléváme uvařené knedlíky na talíři.
- Nebojte se do těsta pořádně sáhnout a zabrat – když zapojíte svaly, nebudete potřebovat přidávat tolik mouky. Mouku přidávejte po troškách, abyste ji pak zase nemuseli kompenzovat vodou.
- Pokud je ale těsto příliš tuhé, drobivé, tak přidejte pár lžic vody.
- Knedlíků si můžete udělat víc a skladovat je v lednici v sáčku či zavřené mističce, během pár dní je spotřebujte. Stačí je ohřát nad párou v hrnci na pařáčku.
- Omáčka nám moc chutná, proto většinou dělám rovnou dvojitou porci.
- Slaďte podle chuti. Pokud je pro začátečníky málo sladká i na stole už uvařená, můžete dodatečně přelít ještě knedlíky javorový sirupem, datlový sirupem apod.
- Každé tofu je jinak vodnaté a jinak houstne, podle potřeby si do omáčky přidejte vodu nebo naopak škrob, pokud budete chtít mít omáčku hustější.
- Ovocné knedlíky nejsou vhodné jako časté hlavní jídlo, děláme je pouze pro zdravé osoby a spíše jako dezert.
- Místo mandlového másla můžete použít rostlinné mléko do základu (místo vody).
- Místo vanilkové polevy můžete knedlíky polít čokoládou, karobovou polevou, pouze sirupem nebo sladem a posypat mletým mákem, mletými ořechy nebo opraženým strouhaným kokosem.
- Knedlíky můžete plnit jakýmkoliv sezónním ovocem. Výborné jsou i jahody a švestky.
- Pokud nemáte pohankovou mouku, použijte například kukuřičnou. Když netrváte na bezlepkové variantě, lze použít jakoukoliv jinou celozrnnou mouku jako např. pšeničnou nebo špaldovou a místo sirupu můžete použít slad.
🌱 PS: Začni svou jarní proměnu!
Probuď energii a uprav jídelníček. Uvidíš, že i na jaře se můžeš cítit skvěle! Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Přidej se do skvělé party - už za pár týdnů uvidíš výsledky.
Komentáře
Ještě dodatek ke knedlíkům – umíchané těsto jsem nechala stát na lince asi cca 3-4 h nevím přesně, a možná proto jsou docela kypré, nejsou slité, hutné. Těsto asi malinko zkvasilo. Mile mě překvapila ta konzistence hotových knedlíků🙂
Dělala jsem rodince klasické kynuté, s tím, že sobě udělám tyhle. Záhadně jsem popletla recept a dala jiné množství. Vyšlo to řidší, tak jsem to házela do vody ze lžíce, jakože noky😁 Nakonec jsem dostala šílenou chuť na knedlíky, cibulku, tofu, zelí a tak jsou na slano😁 Vždycky jsem hledala zdravé knedlíky, které by mi fakt chutnaly k omáčce apod…. Konečně jsem je našla 😁 Děkuji mnohokrát 😁👌👍