Domů > Zdravé recepty > Dezerty > Ovocné

Bezlepkové meruňkové knedlíky s vanilkovým krémem

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec

Knedlíky z vařeného obilí jsou výborné. S těstem se krásně pracuje, proto je u nás dělají děti. Na tuhle mňamku se každý rok těšíme a jakmile se objeví meruňky, hned se dělají knedlíky.

Ingredience
na cca 30 knedlíků
Na knedlíky:
  • 1 hrnek jáhel
  • 1 hrnek bílé rýže
  • 5 hrnků vody
  • cca 1 hrnek pohankové mouky
  • špetka soli
  • meruňky (15 ks)
Na vanilkový krém:
  • 1 bílé tofu
  • 2 lžíce mandlového másla (nemusí být)
  • 0,5 l vody
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 4 lžíce rýžového sirupu
  • šťáva z půlky citrónu
  • špetka soli
  • špetka vanilky

Víte, že sex a jídlo spolu úzce souvisejí? Mám to vyzkoušené. Když je člověk unavený a nemocný, tak intimní život jde...

Jak udělat ovocné knedlíky s vanilkovou omáčkou
  1. Předem uvařte jáhly a rýži a nechte vychladnout. Klidně i přes noc v lednici.
  2. Přendejte do větší mísy, přidejte špetku soli a jen a tolik mouky, abyste vytvořili rukama hutné celistvé těsto (jako plastelína).
  3. Rozpulte meruňky, vyndejte pecky.
  4. Odebírejte kousky těsta a balte do nich půlky meruněk. Dobře se pracuje mokrýma rukama. Nejlépe se meruňka zabalí do placičky a vršek se doplní potřebným kouskem těsta, které jde krásně napojovat.
  5. Dejte vařit velký hrnec plný vody se špetkou soli.
  6. Až voda začne bublat, vložte do ní postupně knedlíky (cca po 5 ks) a vařte do vyplavání.
  7. Knedlíky vyberte a nechejte odkapat.

Jak udělat vanilkovou omáčku

  1. Zatímco se knedlíky vaří, připravte si omáčku.
  2. Dejte vařit tofu do 1/4 litru vody se špetkou soli.
  3. V dalším 1/4 litru studené vody rozmíchejte škrob, aby nebyly hrudky.
  4. Rozmíchaný škrob přidejte k tofu, přidejte sirup, vanilku a citrónovou šťávu.
  5. Společně rozmixujte a pak míchejte na mírném plameni, dokud obsah nezhoustne jako pudink.
  6. Hotovou teplou omáčkou přeléváme uvařené knedlíky na talíři.
Praktické
  • Nebojte se do těsta pořádně sáhnout a zabrat – když zapojíte svaly, nebudete potřebovat přidávat tolik mouky. Mouku přidávejte po troškách, abyste ji pak zase nemuseli kompenzovat vodou.
  • Pokud je ale těsto příliš tuhé, drobivé, tak přidejte pár lžic vody.
  • Knedlíků si můžete udělat víc a skladovat je v lednici v sáčku či zavřené mističce, během pár dní je spotřebujte. Stačí je ohřát nad párou v hrnci na pařáčku.
  • Omáčka nám moc chutná, proto většinou dělám rovnou dvojitou porci.
  • Slaďte podle chuti. Pokud je pro začátečníky málo sladká i na stole už uvařená, můžete dodatečně přelít ještě knedlíky javorový sirupem, datlový sirupem apod.
  • Každé tofu je jinak vodnaté a jinak houstne, podle potřeby si do omáčky přidejte vodu nebo naopak škrob, pokud budete chtít mít omáčku hustější.
  • Ovocné knedlíky nejsou vhodné jako časté hlavní jídlo, děláme je pouze pro zdravé osoby a spíše jako dezert.
Obměna
  • Místo mandlového másla můžete použít rostlinné mléko do základu (místo vody).
  • Místo vanilkové polevy můžete knedlíky polít čokoládou, karobovou polevou, pouze sirupem nebo sladem a posypat mletým mákem, mletými ořechy nebo opraženým strouhaným kokosem.
  • Knedlíky můžete plnit jakýmkoliv sezónním ovocem. Výborné jsou i jahody a švestky.
  • Pokud nemáte pohankovou mouku, použijte například kukuřičnou. Když netrváte na bezlepkové variantě, lze použít jakoukoliv jinou celozrnnou mouku jako např. pšeničnou nebo špaldovou a místo sirupu můžete použít slad.

🌱 PS: Začni svou jarní proměnu!

Probuď energii a uprav jídelníček. Uvidíš, že i na jaře se můžeš cítit skvěle! Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Přidej se do skvělé party - už za pár týdnů uvidíš výsledky.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

83 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Jana Altea
22. 7. 2024

Ještě dodatek ke knedlíkům – umíchané těsto jsem nechala stát na lince asi cca 3-4 h nevím přesně, a možná proto jsou docela kypré, nejsou slité, hutné. Těsto asi malinko zkvasilo. Mile mě překvapila ta konzistence hotových knedlíků🙂

Jana Altea
21. 7. 2024

Dělala jsem rodince klasické kynuté, s tím, že sobě udělám tyhle. Záhadně jsem popletla recept a dala jiné množství. Vyšlo to řidší, tak jsem to házela do vody ze lžíce, jakože noky😁 Nakonec jsem dostala šílenou chuť na knedlíky, cibulku, tofu, zelí a tak jsou na slano😁 Vždycky jsem hledala zdravé knedlíky, které by mi fakt chutnaly k omáčce apod…. Konečně jsem je našla 😁 Děkuji mnohokrát 😁👌👍

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Domácí jahodová zmrzlina bez cukru

Pokud máte přebytky jahod a vaše děti touží po zmrzlině, kterou jim nechcete kupovat, máte možnost vyrobit si snadno, levně a zdravě domácí verzi. Toto je ...

Meruňky a jablka v citrónovém želé

Neodolala jsem a koupila na trhu meruňky. Nebyly tak zcela zralé, jak vypadaly, tak skončily v citrónovém želé. Vznikl tak nečekaně dobrý recept na osvěžuj...
12
5

Nepečený jablečný dort s rybízem

Jestli něco osvěží víc než zmrzlina, tak je to tenhle dort. Jako jako dítě jsem ho milovala a dnes si ho užíváme ve zdravější variantě bez cukru a bez lepk...

Jahodový želé dezert (bez lepku)

Jahodová varianta na náš oblíbený bezlepkový dezert je velmi osvěžující. Když se podává vychlazený, hravě uspokojí chuť na zmrzlinu. Naše varianta je opět ...

Jednoduchá melounová zmrzlina bez cukru

Fantastická melounová zmrzlina je taaak jednoduchá. Potřebujete na ní jen meloun! Můžete si ji vylepšit a upravit, máme pro vás několik typů, jak na to.

Špendlíková bublanina (bezlepková)

Mirabelky, kterým naše rodina říká lidově špendlíky, dozrávají všude v okolí. Padají po zemi a málokdo se o ně zajímá, přitom je to bezvadné nestříkané ovo...