- 3/4 hrnku jáhel
- 1/4 hrnku rýže basmati
- pohanková mouka
- ovoce (např. jahody)
- sůl
Jak na bezlepkové ovocné knedlíky
- Uvařte jáhly a bílou basmati rýži (celkem 1 hrnek) v poměru 1:2 s vodou a špetkou soli.
- Vařte 25 – 30 min. Poté dejte ven zcela vychladnout.
- Zchladlé obiloviny smíchejte s pohankovou moukou. Dejte tolik, abyste vytvořili nelepivé těsto. Jestli je těsto hotové vyzkoušíte tak, že si vezmete kousek těsta a zkusíte do něj zabalit kousek ovoce (hodí se jahody, meruňky, švestky, třešně atp.).
- Udělejte knedlíky.
- Dejte je vařit do vroucí vody a vařte do doby, než vyplavou.
- Poté propíchněte vidličkou a nechejte “ztuhnout”.
- Ke knedlíkům můžete podávat ovocnou omáčku (rozvařit ovoce se sladem/sirupem) nebo polít obilným sirupem a posypat na suché pánvi opraženým strouhaným kokosem / oříšky nebo lze podávat s pomletým mákem a sirupem atp.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Pokud vám nějaké knedlíky zbudou, uchovávejte je v lednici. Pak je stačí jen ohřát na pařáčku a podávat.
- Pokud se vám knedlíky nechce plnit, udělejte je bez náplně a polijte je ovocným žahourem (rozvařené ovoce se sladem).
- Jako posyp knedlíků se hodí buď opražená kukuřičná strouhanka, mletý mák, opražené mleté ořechy, opražený strouhaný kokos. Polít se dají sladem nebo obilným sirupem.
Obměna
- Místo pohankové mouky můžete použít i kukuřičnou nebo například celozrnnou pšeničnou nebo špaldovou (pokud nejste celiaci).
- Jahody můžete vyměnit za jakékoliv jiné ovoce – švestky, meruňky, třešně, borůvky. Případně i mražené.
- Knedlíky se dají udělat i z dalších obilovin – například pouze z jahel, pouze z basmati rýže, anebo z kuskusu, případně z pohankové krupice. Všechny obiloviny ale musí být vždy uvařené dosucha a zcela vychladné předtím, než je smícháte s moukou.
Děti
- Tyto knedlíky jsou vhodné pro děti starší 1 roku.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Nebe v puse, 👍Pouze z jáhel a pohankové mouky, s jahodami🍓 a pár z meruňkami,🍊 polité datlovým sirupem a posypané opraženým kokosem😋
S těstem se dobře pracuje (je treba mít navlhčené ruce) a po uvaření je měkoučké. Roky jsem zůstávala u svoji klasiky, ale tento recept mě nadchnul. Přeji všem krásné léto.
Zákulisí 🙂