Domů > Zdravé recepty > Přílohy

Bezlepkové palačinky s houbovou náplní

Uvařeno
bez lepku
sezóna zima

Když vaří můj muž, tak to vždycky stojí za to. Na rozdíl ode mě, byl ochotný dětem nadělat palačinky a my jsme si díky tomu užili oblíbené sváteční jídlo. Měl to hotové za 30 minut včetně namletí mouky!

Ingredience
pro 4 porce
Na palačinky:
  • cca 2 hrnky vody
  • špetka soli
  • 1 lžíce oleje
  • cca 1 hrnek pohankové mouky
Na náplň:
  • 1 cibule
  • hrnek sušených hub
  • hrnek pokrájené dýně
  • 1/2 lžičky kmínu
  • 2 stroužky česneku
  • sójová omáčka
  • 1/2 lžičky sušeného rozmarýnu / snítka čerstvého

Kvůli zánětu štítné žlázy se mi po třetím porodu nedařilo zhubnout posledních pár kil z 30, které jsem v těhotenství ...

Jak připravit palačinky bez lepku

  1. Namočíme sušené houby do hrnku s vodou
  2. Do větší mísy vlijeme studenou vodu, přidáme špetku soli, pohankovou mouku a olej. Dobře promícháme a necháme odstát.
  3. Nakrájíme cibuli a dýni na kostičky.
  4. V kastrolu rozpálíme po dně nalitého oleje. Přidáme cibuli, osolíme a restujeme.
  5. Přidáme kmín, rozmarýn, dýni, česnek a namočené houby, společně chvíli orestujeme.
  6. Podlijeme trochou vody z namáčení hub, přidáme lžičku sójové omáčky a pod pokličkou dusíme 20 minut.
  7. Potřeme pánev olejem a na rozpálený vlijeme trochu těsta na palačinky. Podle první poznáme, zda potřebuje těsto naředit nebo zahustit.
  8. Houbovo zeleninovou směs rozmixujeme a podle potřeby doředíme vodou z hub, případně dosolíme sójovou omáčkou.
  9. Hotové palačinky plníme naplní a podáváme s napařenou a kvašenou zeleninou a zelenými posypkami.

Praktické

  • Pro verzi bez sóji vynecháme sójovou omáčku a směs více osolíme nebo zvolíme jinou verzi omáčky, která neobsahuje sóju (pohanková, hrachová apod.).
  • Pánvička musí být zahřátá a palačinku nesmíme trhat, ale počkat, až se začne sama odlepovat.
  • Chce to kvalitní nepřilnavou pánev, pro klubáky máme super slevu 25% na nepřilnavé nádobí a pávničky.
  • Každá mouka saje jinak, vyzkoušejte na malém množství, zda se vám daří palačinka dělat, podle potřeby přidejte mouku nebo vodu. Někdy ředíme až na poměr 3:1 ve prospěch vody.
  • Začněte dělat palačinky včas a dělejte je menší a vyšší, aby se vám dobře sundávaly z pánvičky.
  • Chcete-li česnek v náplni cítit, dejte ho až do mixování nebo zcela na konci vaření.
  • Palačinky si můžete udělat navíc a vzít s sebou do práce či na výlet jako svačinu.

Obměna

  • Houby mohou být sušené i čerstvé, všechny druhy. Nám velmi chutnala kombinace shitake a jidášovo ucho.

Děti

  • Takto ochucené jídlo je vhodné pro děti cca od 2 let.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

21 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Dělala jsem palačinky s houbovvou náplní, náplň naprosto skvělá🤗 Těsto na palačinky jsem nechala odpočinout a dělala jsem menší vyšší palačinky. Všechny kromě jedné se mi při obracení potrhaly, i když jsem je obracela velmi opatrně. Nějak jsme je snědli i takto. Myslim, že je příště náplní naplním tortily😉

Úžasné 🌺

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Čočkovo-houbové karbanátky bez masa

Veganské, bezlepkové karbanátky ze sušených hub a červené čočky chutnají, jako by byly obalované ve strouhance. Jsou velmi syté, nedají moc práce chutnaly ...

Houbová smaženice s mangoldem

Už nevíte, co s bujícím mangoldem a čerstvými hříbky? Pokud máte obojího dostatek, vyzkoušejte rychlou smaženici. Po té naší vám nebude těžko, protože je b...

Japonský tofu sendvič Onigirazu

Nemůžete se rozhodnout, jestli si s sebou na svačinu udělat sushi, anebo sendvič? Udělejte si zdravý Sushi sendvič s křupavým tofu.

Dršťková polévka z běločechravky

Vynikající polévka z houby, která chutná podobně jako hlíva. Běločechratka obrovská (Leucopaxillus giganteus) je známá svými antibakteriálními účinky proti...

Cuketový “tatarák”

Cuketové zelí a cuketové bramboráky jsou už nuda. Ale co takový cuketový tatarský biftek?! Je téměř k nerozeznání od klasického, je bez masa i vajíček a je...

Fazole černé oko na houbách

Pár ingrediencí a taková dobrota! Připomíná to trochu guláš nebo něco dobrého na smetaně a na houbách. Musela jsem tyhle fazole udělat pro velký úspěch hne...