Domů > Zdravé recepty > Přílohy

Bezlepkové palačinky s houbovou náplní

Uvařeno
bez lepku
sezóna zima

Když vaří můj muž, tak to vždycky stojí za to. Na rozdíl ode mě, byl ochotný dětem nadělat palačinky a my jsme si díky tomu užili oblíbené sváteční jídlo. Měl to hotové za 30 minut včetně namletí mouky!

Ingredience
pro 4 porce
Na palačinky:
  • cca 2 hrnky vody
  • špetka soli
  • 1 lžíce oleje
  • cca 1 hrnek pohankové mouky
Na náplň:
  • 1 cibule
  • hrnek sušených hub
  • hrnek pokrájené dýně
  • 1/2 lžičky kmínu
  • 2 stroužky česneku
  • sójová omáčka
  • 1/2 lžičky sušeného rozmarýnu / snítka čerstvého

Nepotřebovala jsem zhubnout, ale cítila jsem se mizerně, bez energie, měla jsem trávicí problémy a věčně nafouklé bři...

Jak připravit palačinky bez lepku

  1. Namočíme sušené houby do hrnku s vodou
  2. Do větší mísy vlijeme studenou vodu, přidáme špetku soli, pohankovou mouku a olej. Dobře promícháme a necháme odstát.
  3. Nakrájíme cibuli a dýni na kostičky.
  4. V kastrolu rozpálíme po dně nalitého oleje. Přidáme cibuli, osolíme a restujeme.
  5. Přidáme kmín, rozmarýn, dýni, česnek a namočené houby, společně chvíli orestujeme.
  6. Podlijeme trochou vody z namáčení hub, přidáme lžičku sójové omáčky a pod pokličkou dusíme 20 minut.
  7. Potřeme pánev olejem a na rozpálený vlijeme trochu těsta na palačinky. Podle první poznáme, zda potřebuje těsto naředit nebo zahustit.
  8. Houbovo zeleninovou směs rozmixujeme a podle potřeby doředíme vodou z hub, případně dosolíme sójovou omáčkou.
  9. Hotové palačinky plníme naplní a podáváme s napařenou a kvašenou zeleninou a zelenými posypkami.

Praktické

  • Pro verzi bez sóji vynecháme sójovou omáčku a směs více osolíme nebo zvolíme jinou verzi omáčky, která neobsahuje sóju (pohanková, hrachová apod.).
  • Pánvička musí být zahřátá a palačinku nesmíme trhat, ale počkat, až se začne sama odlepovat.
  • Chce to kvalitní nepřilnavou pánev, pro klubáky máme super slevu 25% na nepřilnavé nádobí a pávničky.
  • Každá mouka saje jinak, vyzkoušejte na malém množství, zda se vám daří palačinka dělat, podle potřeby přidejte mouku nebo vodu. Někdy ředíme až na poměr 3:1 ve prospěch vody.
  • Začněte dělat palačinky včas a dělejte je menší a vyšší, aby se vám dobře sundávaly z pánvičky.
  • Chcete-li česnek v náplni cítit, dejte ho až do mixování nebo zcela na konci vaření.
  • Palačinky si můžete udělat navíc a vzít s sebou do práce či na výlet jako svačinu.

Obměna

  • Houby mohou být sušené i čerstvé, všechny druhy. Nám velmi chutnala kombinace shitake a jidášovo ucho.

Děti

  • Takto ochucené jídlo je vhodné pro děti cca od 2 let.

🌱 PS: Začni svou jarní proměnu!

Probuď energii a uprav jídelníček. Uvidíš, že i na jaře se můžeš cítit skvěle! Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Přidej se do skvělé party - už za pár týdnů uvidíš výsledky.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

26 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Luxusní večeře.. mě to jídlo tak chutná… moc děkuji za recept…

Inspirovala jsem se receptem a musím říct, že pohankové palačinky naslano jsem měla poprvé a po třech letech s JJ se mi otevřely nové obzory vaření. Jsem nadšená z další nové konzistence přílohy do mého bezlepkového repertoáru 🥳. Člověk totiž v tom každodenním steteotypu snadno opět sklouzne k “hromádkám”… Směs tedy byla co dům dal, dovnitř jsem natřela medvědí pesto z loňska a dala zbytek polníčku. No úplná jarní pochoutka 🤩💚🌱.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Čočkovo-houbové karbanátky bez masa

Veganské, bezlepkové karbanátky ze sušených hub a červené čočky chutnají, jako by byly obalované ve strouhance. Jsou velmi syté, nedají moc práce chutnaly ...

Houbová smaženice s mangoldem

Už nevíte, co s bujícím mangoldem a čerstvými hříbky? Pokud máte obojího dostatek, vyzkoušejte rychlou smaženici. Po té naší vám nebude těžko, protože je b...

Japonský tofu sendvič Onigirazu

Nemůžete se rozhodnout, jestli si s sebou na svačinu udělat sushi, anebo sendvič? Udělejte si zdravý Sushi sendvič s křupavým tofu.

Dršťková polévka z běločechravky

Vynikající polévka z houby, která chutná podobně jako hlíva. Běločechratka obrovská (Leucopaxillus giganteus) je známá svými antibakteriálními účinky proti...

Cuketový “tatarák”

Cuketové zelí a cuketové bramboráky jsou už nuda. Ale co takový cuketový tatarský biftek?! Je téměř k nerozeznání od klasického, je bez masa i vajíček a je...

Fazole černé oko na houbách

Pár ingrediencí a taková dobrota! Připomíná to trochu guláš nebo něco dobrého na smetaně a na houbách. Musela jsem tyhle fazole udělat pro velký úspěch hne...