Na palačinky:
- cca 2 hrnky vody
- špetka soli
- 1 lžíce oleje
- cca 1 hrnek pohankové mouky
Na náplň:
Proměň se ze zimní medvědice v jarní gazelu! 😁
Ráno plná energie, pleť jen září, oblečení ti padne a tělo šlape jako hodinky - Pojď do toho!

- 1 cibule
- hrnek sušených hub
- hrnek pokrájené dýně
- 1/2 lžičky kmínu
- 2 stroužky česneku
- sójová omáčka
- 1/2 lžičky sušeného rozmarýnu / snítka čerstvého
Jak připravit palačinky bez lepku
- Namočíme sušené houby do hrnku s vodou
- Do větší mísy vlijeme studenou vodu, přidáme špetku soli, pohankovou mouku a olej. Dobře promícháme a necháme odstát.
- Nakrájíme cibuli a dýni na kostičky.
- V kastrolu rozpálíme po dně nalitého oleje. Přidáme cibuli, osolíme a restujeme.
- Přidáme kmín, rozmarýn, dýni, česnek a namočené houby, společně chvíli orestujeme.
- Podlijeme trochou vody z namáčení hub, přidáme lžičku sójové omáčky a pod pokličkou dusíme 20 minut.
- Potřeme pánev olejem a na rozpálený vlijeme trochu těsta na palačinky. Podle první poznáme, zda potřebuje těsto naředit nebo zahustit.
- Houbovo zeleninovou směs rozmixujeme a podle potřeby doředíme vodou z hub, případně dosolíme sójovou omáčkou.
- Hotové palačinky plníme naplní a podáváme s napařenou a kvašenou zeleninou a zelenými posypkami.
Praktické
- Pro verzi bez sóji vynecháme sójovou omáčku a směs více osolíme nebo zvolíme jinou verzi omáčky, která neobsahuje sóju (pohanková, hrachová apod.).
- Pánvička musí být zahřátá a palačinku nesmíme trhat, ale počkat, až se začne sama odlepovat.
- Chce to kvalitní nepřilnavou pánev, pro klubáky máme super slevu 25% na nepřilnavé nádobí a pávničky.
- Každá mouka saje jinak, vyzkoušejte na malém množství, zda se vám daří palačinka dělat, podle potřeby přidejte mouku nebo vodu. Někdy ředíme až na poměr 3:1 ve prospěch vody.
- Začněte dělat palačinky včas a dělejte je menší a vyšší, aby se vám dobře sundávaly z pánvičky.
- Chcete-li česnek v náplni cítit, dejte ho až do mixování nebo zcela na konci vaření.
- Palačinky si můžete udělat navíc a vzít s sebou do práce či na výlet jako svačinu.
Obměna
- Houby mohou být sušené i čerstvé, všechny druhy. Nám velmi chutnala kombinace shitake a jidášovo ucho.
Děti
- Takto ochucené jídlo je vhodné pro děti cca od 2 let.
🌱 PS: Začni svou jarní proměnu!
Probuď energii a uprav jídelníček. Uvidíš, že i na jaře se můžeš cítit skvěle! Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Přidej se do skvělé party - už za pár týdnů uvidíš výsledky.
Komentáře
Luxusní večeře.. mě to jídlo tak chutná… moc děkuji za recept…
Inspirovala jsem se receptem a musím říct, že pohankové palačinky naslano jsem měla poprvé a po třech letech s JJ se mi otevřely nové obzory vaření. Jsem nadšená z další nové konzistence přílohy do mého bezlepkového repertoáru 🥳. Člověk totiž v tom každodenním steteotypu snadno opět sklouzne k “hromádkám”… Směs tedy byla co dům dal, dovnitř jsem natřela medvědí pesto z loňska a dala zbytek polníčku. No úplná jarní pochoutka 🤩💚🌱.