- 85 g pohankové mouky
- 1,5 lžičky na mouku rozemletých lněných nebo chia semínek
- 20 g kokosového oleje
- 50 g rozinek
- 1-2 lžíce perníkového koření (jak máte rádi)
- 1 lžíce aktivního kvásku
- 1 lžička kakaa
- 1 lžíce sladěnky/sirupu (není nutné)
- sůl
Jak připravit bezlepkové kváskové perníčky
- Smícháme v míse mouku, mleté chia nebo lněné semínko, koření, sůl a kakao.
- V mixéru si na pastu rozmixujeme olej a rozinky.
- Do suchých ingrediencí přidáme rozmixovanou pastu, kvásek a sirup.
- Vše spojíme do vláčného těsta (rukou vytvoříme kuličku).
- Prohněteme a dáme přes noc do lednice.
- Ráno vyválíme na 5 mm silnou placku, vykrájíme tvary, potřeme směsí sirupu a oleje (1 lžíce sirupu a 1 lžíce oleje) a pečeme 6-8 minut na 180°C.
- Necháme vychladit a můžeme zdobit.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Pokud chcete měkké perníčky, rozválejte stejnoměrnou silnější placku (pokud jsou perníčky vyšší je menší pravděpodobnost, že budou tvrdé) a pečte je maximálně 6-8 minut (dle vaší trouby), pro tvrdší variantu je můžete rozválet na tenké těsto a péct až 10 minut. Tvrdší perníčky můžete zavřít do krabice s nakrojeným jablíčkem, aby změkly nebo slepit marmeládou.
- Perníčky můžete ozdobit čokoládovou polevou nebo “cukrovou” polevou a posypat strouhaným kokosem nebo ozdobit oříšky, semínky, rozinkami, goji a jiným sušeným ovocem. Lze je také slepovat polevou nebo marmeládou.
- Perníkové koření dejte dle vaší chuti a také dle toho, jak je vaše koření silné (doma vyrobené je vždy intenzivnější než kupované).
- Pokud budete v receptu měnit mouky, je třeba počítat s tím, že každá jinak saje. Tj. upravit poměry tekutých a suchých ingrediencí. Pokud by se těsto drolilo, přidejte tekuté ingredience – olej, sirup a vodu.
- Skladujeme na balkoně v papírové krabici společně s jablíčkem viz jak skladovat cukroví, aby vydrželo až do Vánoc.
Obměna
- Místo rozinek můžete použít i sušené datle (ty tvrdé je třeba namočit nebo povařit, aby vám je mixér rozmixoval).
- Kakao můžete nahradit karobem nebo ho zcela vynechat.
Děti
- Perníčky můžete dát dětem od 1 roku i dříve, ale čím později je naučíte na sušenky a pečené věci, tím lépe. Pokud však pečivo a cukrovinky jí běžně, není třeba řešit věk a můžete mu bez obav dát tyto zdravé perníčky.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Vo februári začala biologická jar,v marci astronomická a ja som cez víkend piekla vianočné perníčky😂_ja,čo som skôr na slané ako na sladké😀mäkké,vďaka hrozienkam akoby tam bol džem..😋
Dobrý den, chtěla bych poprosit o radu. Těsto jsem zadělala, nechala odležet a teď jsem chtěla válet, ale vůbec to nejde, protože se strašně drolí. Je mi líto, to vyhodit, dá se to ještě nějak zachránit? Použila jsem namletá lněná semínka, ale asi ta lžička a půl je málo. Zachrání to třeba ještě chia semínka?