Domů > Zdravé recepty > Přílohy

Bezlepkové rýžové knedlíky z celého zrna

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna zima

Rychlé knedlíky, kde základ tvoří uvařená rýže, jsou prima zpestření našich talířů. A když smícháte tmavou a světlou rýži, bude to krásné i vizuálně.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 hrnek vařené rýže natural
  • 1 hrnek vařené černé rýže
  • cca 1/2 hrnku pohankové mouky
  • sůl
  • cca 5 lžic vody
  • na uvaření knedlíků: voda a sůl

Když je člověk připravený, tak přijdou další AHA momenty. Mě došly některé věci teď v květnu a i když to byly zdánliv...

Jak připravit celozrnné knedlíky

  1. Do velkého hrnce dáme vařit vodu se solí. Přiklopíme a jdeme dělat knedlíky.
  2. Světlou i tmavou rýži dáme do mísy a polijeme troškou vody, aby se s ní dalo pracovat.
  3. Do mísy přidáme pohankovou mouku a posypeme solí (cca 1 lžička soli).
  4. Rukama propracujeme na tuhé těsto, případné hroudy obilí rozmělníme na menší kousky.
  5. Podle potřeby přidáme vodu nebo mouku. Těsto nesmí být řídké jako kaše ale spíš tuhé jako modelína.
  6. Mokrýma rukama tvarujeme koule nebo šišky a vhazujeme postupně do osolené vroucí vody.
  7. Když knedlíky vyplavou, jsou uvařené.
  8. Dáváme je do hrnce se sítem, aby okapaly a nebyly rozmáčené.
Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Knedlíky neházejte do vody všechny naráz – místo, aby se uvařily, rozmočily by se a rozpadly. Dávejte je do vody cca po 5 kusech podle velikosti knedlíků.
  • Knedlíky vařím vždy až když mám zbytky obilí, jinak by to trvalo zbytečně dlouho – čekat, až se uvaří rýže. Proto vařím obilí vždy do zásoby a pak jej různě zpracovávám jednou jako přílohu ve formě rýže, jindy takto na knedlíky, příště na karbanátky, placky apod.
  • Pokud máte obilné knedlíky rádi, udělejte si jich víc. Není to moc práce navíc, když už jste v procesu. My je rádi na svačinu i na další rychlovky, které se dají z knedlíku snadno udělat – skladujte je v lednici v zavřené krabičce, vydrží řadu dní, když jsou suché.
  • Knedlíky samy o sobě nemají nějak extra výraznou chuť, proto doporučujeme kombinovat s výrazně upravenou zeleninou či luštěninou a určitě raději s omáčkou než s další “suchou” hromádkou.

Obměna

  • Rýži můžete použít černou nebo červenou, světlá může být dlouhozrnná či kulatozrnná natural, basmatti apod.
  • Použijte jakékoli zbytky obilí, můžete přidat semínka.
  • Mouka může být kukuřičná, čiroková apod.
  • Pokud nemáte problém s lepkem, můžete použít i mouku špaldovou či ječnou.

Děti

  • Knedlíky jsou vhodné pro děti již od cca 8 měsíců, podle jejich schopnosti kousat, jen nebudeme solit.
  • Je to ideální jídlo do ručičky, tzv. BLW (Baby-led Weaning) a může se dát samotné jako svačina místo sušenek a jiných nezdravostí. 
  • Skvěle nahradí křupky či pečivo, které nejsou pro děti vhodné.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

28 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Děkuji za recept , moc velká dobrota . Kotrč a zelenina na paprice .

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Kváskové placky s medvědím česnekem (bez lepku)

Přirozeně bezlepkové placky s medvědím česnekem chutnají malým i velkým.

Houbové rizoto s tymiánem

Z dovolené jsem si přivezla dva koše hub a tak vznikl další báječný recept. Tymián a houby jsou totiž skvělá kombinace.
37
31

Rychlé plněné švestkové knedlíky bez lepku

Co tak dát si něco dobrého, tradičního, ovocného a ještě tělu odlehčit od lepku? Zkuste zdravé bezlepkové švestkové knedlíky. Toto jednoduché těsto je pouz...

Celozrnná rýže vařená s kaštany

Sladké kaštany milujeme jak do sladkých, tak do slaných jídel, anebo jen tak upečené v troubě… A pokud nevíte co s nimi, přidejte je k vařícím se obi...

Ligurská jednoduchá panissa

Ligurská panissa je vynikající přílohou. S receptem si můžete opravdu pohrát a obměňovat do nekonečna.

Svatomartinské “Huso”-knedlo-zelo

Česká sváteční klasika nezklame ani v našem odlehčeném provedení. Huso knedlo zelo podle Jíme Jinak je skutečná lahůdka, na které si určitě pochutnají všic...