- 1 hrnek vařené rýže natural
- 1 hrnek vařené černé rýže
- cca 1/2 hrnku pohankové mouky
- sůl
- cca 5 lžic vody
- na uvaření knedlíků: voda a sůl
Jak připravit celozrnné knedlíky
- Do velkého hrnce dáme vařit vodu se solí. Přiklopíme a jdeme dělat knedlíky.
- Světlou i tmavou rýži dáme do mísy a polijeme troškou vody, aby se s ní dalo pracovat.
- Do mísy přidáme pohankovou mouku a posypeme solí (cca 1 lžička soli).
- Rukama propracujeme na tuhé těsto, případné hroudy obilí rozmělníme na menší kousky.
- Podle potřeby přidáme vodu nebo mouku. Těsto nesmí být řídké jako kaše ale spíš tuhé jako modelína.
- Mokrýma rukama tvarujeme koule nebo šišky a vhazujeme postupně do osolené vroucí vody.
- Když knedlíky vyplavou, jsou uvařené.
- Dáváme je do hrnce se sítem, aby okapaly a nebyly rozmáčené.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Knedlíky neházejte do vody všechny naráz – místo, aby se uvařily, rozmočily by se a rozpadly. Dávejte je do vody cca po 5 kusech podle velikosti knedlíků.
- Knedlíky vařím vždy až když mám zbytky obilí, jinak by to trvalo zbytečně dlouho – čekat, až se uvaří rýže. Proto vařím obilí vždy do zásoby a pak jej různě zpracovávám jednou jako přílohu ve formě rýže, jindy takto na knedlíky, příště na karbanátky, placky apod.
- Pokud máte obilné knedlíky rádi, udělejte si jich víc. Není to moc práce navíc, když už jste v procesu. My je rádi na svačinu i na další rychlovky, které se dají z knedlíku snadno udělat – skladujte je v lednici v zavřené krabičce, vydrží řadu dní, když jsou suché.
- Knedlíky samy o sobě nemají nějak extra výraznou chuť, proto doporučujeme kombinovat s výrazně upravenou zeleninou či luštěninou a určitě raději s omáčkou než s další “suchou” hromádkou.
Obměna
- Rýži můžete použít černou nebo červenou, světlá může být dlouhozrnná či kulatozrnná natural, basmatti apod.
- Použijte jakékoli zbytky obilí, můžete přidat semínka.
- Mouka může být kukuřičná, čiroková apod.
- Pokud nemáte problém s lepkem, můžete použít i mouku špaldovou či ječnou.
Děti
- Knedlíky jsou vhodné pro děti již od cca 8 měsíců, podle jejich schopnosti kousat, jen nebudeme solit.
- Je to ideální jídlo do ručičky, tzv. BLW (Baby-led Weaning) a může se dát samotné jako svačina místo sušenek a jiných nezdravostí.
- Skvěle nahradí křupky či pečivo, které nejsou pro děti vhodné.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Děkuji za recept , moc velká dobrota . Kotrč a zelenina na paprice .