Domů > Zdravé recepty > Přílohy

Bezlepkové smažené obilné placky

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna podzim

Obilné placky jsou u nás doma atraktivní přílohou, po které se vždy jen zapráší. Nejraději máme ty smažené, což se teď v zimě hodí. Nemusíte kvůli plackám vařit extra obilí. Vezměte zbytky a šikovně je zrecyklujte. Je to rychlovka a ještě  získáte kladné body za křupavou mňamku. Navíc si případné přebytky můžete vzít k svačině nebo na výlet.

Ingredience 

Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
  • 1 hrnek vařených jahel
  • 1 hrnek vařené rýže (my jsme vařili společně s jáhlami a lněným semínkem)
  • špetka soli
  • pár lžic horké vody
  • pár lžic pohankové mouky
  • olej na smažení
Postup

Obilí můžeme rovnou uvařit společně v jednom hrnci nebo vzít zbytky jahel a rýže z předchozích jídel. Pokud ještě hřejí, nebude potřeba ani moc mouky ani vody, budou dobře tvarovat i bez toho nebo jen s minimem vody a mouky.

Jestliže už máme vychladlé zbytky obilí, přidáme do nich pár lžic horké vody, trochu soli a posypeme moukou. Podle potřeby přidáváme, ale jen po troškách. Nechceme mokré lepkavé těsto ale spíše tuhou hroudu. Rukama propracujeme na hmotu a připravíme si bochánek, ze kterého mokrýma rukama oddělujeme kousky. Z těch děláme koule a z koulí placky. Placky vkládáme do rozpáleného oleje a chvíli restujeme z obou stran, dokud nemají nazlátlou barvu. Po osmažení osušíme papírovým ubrouskem a podáváme.

PraktickéPlacky jsou u nás velmi oblíbené

Placky můžete udělat z jakýchkoli zbytků obilí. Mouku můžete použít i jinou bezlepkovou (rýžová, kukuřičná, jahelná) nebo celozrnnou. Z placek můžete udělat i hamburger – rozkrojit a naplnit. Můžete je podávat s pomazánkou jako jednoduchou večeři. Stejně tak se dají podávat s omáčkou a zeleninou jako součást kompletního talíře.

ObměnaPlacky z rýže jahel a dýňového semínka

Samotné placky nejsou chuťově extra zajímavé, fungují jako příloha k chuťově zajímavému jídlu. Na plackách je příjemné to, že jsou křupavé a smažené. Pokud ale plánujete jíst placky samotné třeba na svačinu, klidně si je dochuťte bylinkami nebo strouhanou zeleninou, česnekem apod.  Do placek můžete přidat i semínka nebo použít obilí, které se se semínky nebo řasami vařilo. Budou alepoň vypadat zajímavě.

Děti

Dětem do 1,5 roku není vhodné podávat takto smažené a slané jídlo. Od 1,5 roku odebereme část hmoty, kterou nebudeme solit (slané už je obilí z vaření, takže dětem zbytečně sůl nepřidáváme) a uděláme jim extra dětské placky. Vhodnější úprava než na oleji je v páře, ale trvá to delé než smažení. Dětem kolem 2 let už můžete dát i smaženou placku, ale určitě jí kompenzujte dostatkem zeleniny.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

31 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Mila Beata
11. 7. 2024

Mnam mnam a ještě jednou mnaaaaaaaaam ❤️ děláváme často ,
dneska jsou s jemnou zelnou omáčkou, kukuřice , kvašáky, vejmrda a kimchi
https://www.jimejinak.cz/vejmrda-neboli-jablecny-kren/

Mila Beata
11. 7. 2024

Mnam ❤️

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Jednoduchá melounová zmrzlina bez cukru

Fantastická melounová zmrzlina je taaak jednoduchá. Potřebujete na ní jen meloun! Můžete si ji vylepšit a upravit, máme pro vás několik typů, jak na to.

Osvěžující ovocný pohár s agarem

Oblíbeným lehkým a velmi osvěžujícím dezertem pro parné dny je ovoce v agarovém rosolu. Bude chutnat zejména těm, kdo nemají rádi příliš sladké a těžké dez...

Meruňky a jablka v citrónovém želé

Neodolala jsem a koupila na trhu meruňky. Nebyly tak zcela zralé, jak vypadaly, tak skončily v citrónovém želé. Vznikl tak nečekaně dobrý recept na osvěžuj...

Reveňová bublanina

Rebarborový jahleník je příjemný osvěžující dezert, který hravě nahradí běžný moučník. Neobsahuje mouku, vejce ani cukr. Je přirozeně bezlepkový a velmi ch...

Luxusní švestkový krém za pár minut

Je lepší horký nebo vychlazený? Milujeme obě varianty! Tenhle dezert je super svačina i občerstvení pro návštěvy. Dá se udělat předem, je to rychlovka. A h...