Domů > Zdravé recepty > Dezerty > Moučníky

Bezlepkový dýňový perník

Uvařeno

Vaše nastavení osobních údajů (cookies) nám zakazuje přehrávat videa.
Ale nebojte se. Jakmile videa povolíte, přehrajeme je.

Zásady cookies
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec

Dýně skvěle nahradí část mouky v dezertech. Dostaneme tak lehčí a stravitelnější dezert. Ovšem na chuti nic netratí! Vyzkoušejte tento dýňový perník a dáte nám za pravdu, že mlsat se dá i zdravě.

Ingredience
na 1 pekáč
  • 350 g dýně
  • 100 g rozinek
  • 1 hrnek pohankové mouky
  • 1 hrnek kukuřičné mouky
  • 1 hrnek rýžové mouky
  • 1,5 hrnku vody
  • 5 lžic rýžového sirupu
  • 8 lžic jablečného octa
  • 20 g prášku do pečiva bez fosfátů
  • 3 lžičky perníkového koření
  • 1/2 hrnku oleje
  • špetka vanilky
  • 1 hrnek nasekaných mandlí a ořechů
  • 4 lžíce karobu/kakaa
  • špetka soli
  • olej a mouka na vymazání pekáče

Od dětství jsem měla problémy s nadváhou, které jsem se snažila řešit pohybem. Když mi artróza v kolenou vzala možnos...

Jak připravit perník bez lepku, bez vajec, bez mléka a bez cukru

  1. Zapneme troubu, omyjeme dýni a připravíme si všechny ingredience.
  2. Ořechy a mandle nasekáme nahrubo, chceme, aby byly v perníku kousky.
  3. Dýni rozmixujeme s vodou, sirupem a se špetkou soli.
  4. Smícháme všechny sypké ingredience v misce.
  5. Přidáme rozinky, rozmixovanou dýni, jablečný ocet a promícháme.
  6. Pekáček vymažeme olejem a vysypeme moukou.
  7. Vlijeme do formy těsto a pečeme cca 50 minut při 175°C.
  8. Zkusíme špejlí, jestli se těsto nelepí.
  9. Vyndáme z trouby a necháme vychladnout.

Praktické

🚀Začíná jarní očista - tento týden!
Proměň se ze zimní medvědice v jarní gazelu! 😁

Ráno plná energie, pleť jen září, oblečení ti padne a tělo šlape jako hodinky - Pojď do toho!
  • Začátečníci zvyklí na konvenční sladkosti by si měli více osladit nebo dát 2x tolik rozinek.
  • Krájejte až po vychlazení.
  • Pokud používáte nepřilnavý pekáček, není třeba vymazávat a vysypávat. Já peču v pekáči Easiglide, na který mají Klubáci 25% slevu, a nevymazávám.
  • Můžete péct i na plechu, ale počítejte s nízkým perníkem, případně zdvojnásobte dávku surovin.
  • Pokud vám nevadí stopy lepku, můžete použít slad, je to zdravější a levnější varianta.
  • Pro bezlepkovou dietu můžete použít i pšeničný sirup, je překvapivě bezlepkový.
  • Můj pekáč má velikost 35 cm, vnitřní rozměry34,5 x 25 cm, hloubka je 6,5 cm, objem 4,3 l. Použijete-li plech, bude trochu nižší, což vůbec nevadí, upeče se rychleji.

Obměna

  • Perník můžete potřít ještě za horka povidly nebo polít čokoládovou polevou a posypat kokosem nebo mandlovými lupínky.
  • Rozinky můžete zcela vynechat a přidat víc sirupu.
  • Kakao/karob můžete vynechat, perník bude světlejší.

 

Děti

Veganská buchta vhodná pro děti od 1,5 roku.

🌱 PS: Začni svou jarní proměnu!

Probuď energii a uprav jídelníček. Uvidíš, že i na jaře se můžeš cítit skvěle! Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Přidej se do skvělé party - už za pár týdnů uvidíš výsledky.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

36 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Jaroslav Hlávka
Včera v 6:29

Ještě je stále perníková sezóna 🙂

makropes
12. 2. 2025

To je boží! Moc děkuji autorce, hodně mě to pobavilo. A takto návod velmi přehledný a nápomocný. ❤️

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Velikonoční beránek z kvásku (vegan)

Výborný zdravý kynutý kváskový beránek z celozrnné mouky, bez cukru, vejce i mléka.

Bezlepková pletená vánočka z kvásku

Držíte bezlepkovou dietu a chcete si dopřát zdravou pletenou vánočku bez cukru, lepku, vajec, droždí a másla? Vymysleli jsme pro vás variantu kváskové váno...

Tartufini s lískovým oříškem

Tento recept vás určitě nezklame a jistě zachutná celé rodině. Můžete je připravit třeba jako milé překvapení pro vaše hosty, skvěle se budou hodit také ja...

Skromná buchta

Tato buchta je jednoduchá, rychlá a taková podzimní, se spoustou semínek a oříšků. Pokud máte chuť a čas, můžete ji použít jako korpus nějakého dortu a růz...

Velikonoční “tvarohový” beránek

Pár dní jsem brouzdala na internetu a hledala zdravý recept na velikonočního beránka. Nakonec jsem spojila své zkušenosti s pečením a několik receptů dohro...
162
78

Křehký dort s “tvarohem” a lesním ovocem (bezlepkový)

Lesní plody přímo vybízí k tomu, abychom z nich něco připravili. Vždycky jsem měla ráda různé tvarohové a jogurtové verze dortíků s ovocem, tak jsem hledal...