Na těsto:
- 1 hrnek vlašských ořechů
- 1 hrnek čirokové mouky
- 1 hrnek pohankové mouky
- 2 lžičky kypřicího prášku bez fosfátů
- 1/4 lžičky jedlé sody
- 50 ml rýžového oleje
- 300 ml rýžového mléka
- 4 lžíce povidel
- 1 lžička jablečného octa/citrónové šťávy
- 3 plnější lžíce datlového sirupu
- 40 ml rumu/mirinu
Na polevu:
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
- 40 g kvalitní hořké čokolády
- 1 rovná lžíce povidel
- 30 ml rýžového mléka
- 1 lžička kakaového másla
- rum nebo mirin dle chuti (nemusí být )
- troška vanilkového extraktu
Jak připravit koláč bez lepku, cukru a vajec
- Nejprve pomeleme vlašské ořechy na hrubější mouku, tzn. jsou v ní menší kousky ořechů.
- Poté namleté ořechy přesypeme do mísy a přidáme zbytek suchých ingrediencí.
- V jiné misce smícháme všechny mokré ingrediene.
- Nakonec pomocí metličky opatrně spojíme. Vznikne nám spíše hustější těsto, které přendáme buď do formy o průměru 22 cm a nebo na menší plech. Moučník pečeme na 180°C cca 25-30 minut. Propečení vyzkoušíme špejlí.
- Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu a kakaové máslo v rostlinném mléce a nakonec vmícháme i zbylé ingredience. Polevu pomocí lžíce rozetřeme na koláček a na závěr můžeme ozdobit sekanými oříšky, jedlými květy atd.
Praktické
- Záměrně používám rýžové mléko, které je přirozeně sladké.
- Polevu můžete vynechat a potřít koláček svojí oblíbenou marmeládou bez cukru. Bude taky skvělý.
Obměna
- Místo rýžového oleje lze použít olej slunečnicový/řepkový
- Kakaové máslo v polevě lze nahradit kokosovým olejem.
Děti
- Vhodné pro děti od 2 let, pokud už touží po čokoládě. Jinak se je snažíme na “hnědé” dezerty nezvykat a odkládáme to na co nejpozději.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Výborný, vláčný koláč! Poleva se povedla, ale příště ho klidně jen potřu povidly. Chuť je vynikající! A navíc bezlepkový! Díky za skvělý recept, Klárko!
Báječný koláč, můj první bezlepkový a jsem moc vděčná za tenhle krásně vyladěný receptík!