Domů > Zdravé recepty > Dezerty

Bezlepkový letní dort s ovocem

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna léto
děti od 1 roku

Tento lehký dortík byl jedním z prvních dezertů, které jsem začala dělat, když jsem přestávala jíst cukr a potřebovala vynechat lepek. Chutná i zcela konvenčně se stravujícím hostům, takže jej peču poměrně často. Příprava je snadná a rychlá, dobře se porcuje a dva dny vydrží – když jej schovám.

Ingredience
Na korpus:
  • 1 hrnek kukuřičné krupice
  • 4 hrnky teplé vody
  • cca 1/3 hrnku strouhaného kokosu
  • cca 1/3 hrnku hrozinek
  • 3 lžíce rýžového sirupu (pro začátečníky)
  • 1 lžíce oleje (sezamový nebo slunečnicový chutnají nejlépe)
  • špetka soli
Na ovocný vršek:
  • 2 jablka a 2 hrušky (nebo jiné sezónní ovoce cca 1 kilo)
  • 1/3 hrnku hrozinek
  • špetka soli
  • 1 litr vody
  • 2 lžičky agaru v prášku (nebo 3 lžíce vloček agaru)

Nadšení střídají slzy. Tak nějak by se daly popsat moje začátky, když jsem doma udělala revoluci a začala jíst jinak....

Jak udělat jednoduchý bezlepkový dort

  1. Do formy, která neprotéká (doporučuji vyzkoušet napřed jen s vodou) nasypeme hrnek kukuřičné krupice, na ní kokos a hrozinky. Dbáme na to, aby byly hrozinky i kokos byli rozprostřeny po celé formě a ne v jednom kraji.
  2. V teplé vodě rozmícháme sirup nebo slad, olej a sůl a nalijeme na kokos a krupici v dortové formě. Žádné vymazávání formy není potřeba, to je celé.
  3. Opatrně přeneseme formu do vyhřáté trouby a pečeme cca na 180 °C 30 -40 minut. Korpus je hotový, když ztuhne, voda se vsákne a začne hnědnout okraj. Můžete do něj pro kontrolu píchnout špejlí – dokud se vzniklá dírka zalívá, je potřeba péci. Ale nepečete hodinu, bude praskat a bude vysušený. Až vychladne, ještě více ztuhne, takže se nelekejte, že vyndáte z trouby tuhou kaši.
  4. Než se korpus upeče, nakrájíme omyté ovoce na maličké kostičky a dáme vařit spolu s hrozinkami a špetkou soli. Vaříme zhruba 20 minut a na závěr vmícháme agar.
  5. Když je korpus upečený, vlijeme uvařené ovoce a necháme ztuhnout v chladu. Jakmile ovocná část dortu ztuhne, můžeme krájet a podávat.

Praktické

  • Doporučuji skladovat v lednici a do dvou dnů zkonzumovat.
  • Pokud dortová forma trochu teče, vyložte ji pečícím papírem.
  • Začátečníkům zvyklým na velmi sladké chutě z cukrových dezertů doporučuji přidat do korpusu ještě cca 3 lžíce rýžového sirupu.

Obměna

  • Ovoce můžeme používat jakékoli sezónní. Výborná letní verze je s meruňkami nebo jahodami, jindy můžeme přidat naopak ovoce sušené.
  • Mlsalům a čokoládomilům můžete ukrojený kousek ještě ozdobit datlovým sirupem a uvidíte tu reakci :-)

Děti

  • Veganský dezert vhodný i pro naše nejmenší, můžeme použít jako dort k prvním narozeninám.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

22 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Já mam agar takové jakoby provázky.Kolik ho mám prosím dát?

Včera večer upečeno,přidala jsem datle a sušené třešně-vypadalo to moc pěkně. Jen malá chybička se bloudila,nestihla jsem to vyfotit,protože ráno zaútočily žravé kobylky a po nich už nebylo celkem co fotit. Ale asi jim chutnalo, z čehož mám velkou radost:-)

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Jednoduchá třešňová buchta

Třešňová buchta pro lenochy zabodovala podle vašich fotek ve FB skupině v mnoha domácnostech. Protože třešně všude kolem dozrávají, udělala jsem ještě letn...
128
57

Křehký dort s “tvarohem” a lesním ovocem (bezlepkový)

Lesní plody přímo vybízí k tomu, abychom z nich něco připravili. Vždycky jsem měla ráda různé tvarohové a jogurtové verze dortíků s ovocem, tak jsem hledal...
11
5

Nepečený jablečný dort s rybízem

Jestli něco osvěží víc než zmrzlina, tak je to tenhle dort. Jako jako dítě jsem ho milovala a dnes si ho užíváme ve zdravější variantě bez cukru a bez lepk...
28
106

Bezlepkové pohankové lívance

Baví mě vymýšlet recepty, kde se mouka nahradí celým zrnem. A takto vznikly bezlepkové lívance z pohanky a rýže. S povidly bez cukru a tvarohu bez tvarohu ...

Meruňky a jablka v citrónovém želé

Neodolala jsem a koupila na trhu meruňky. Nebyly tak zcela zralé, jak vypadaly, tak skončily v citrónovém želé. Vznikl tak nečekaně dobrý recept na osvěžuj...

Jahodový chia pudink

Chia dezerty jsou rychlé a zdravé. Udělejte si radost a dopřejte si tento jednoduchý dezert.