Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Karbanátky a nákypy

Bezlepkový pečený jáhlový burger

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka

Máte rádi burgery nebo karbanátky? Zkuste tuhle zdravou bezlepkovou variantu. Jsou rychlé a krásně variabilní podle sezóny.

Ingredience
12 kusů
  • 150 g jáhel
  • 1 hrst loupaných adzuki fazolí (nebo vařených celých)
  • 1 hrst nakrájené dýně
  • 2 lžíce hrášku 
  • 70 g mandlí
  • česnek
  • muškátový oříšek
  • sůl
  • olej
  • 500 ml vody
  • 1 lžíci lupinové mouky
  • sušený tymián

Nadšení střídají slzy. Tak nějak by se daly popsat moje začátky, když jsem doma udělala revoluci a začala jíst jinak....

Jak připravit bezlepkové jáhlové burgery se zeleninou pečené v troubě

  1. Do hrnce dejte jáhly propláchnuté v sítku studenou vodou, hrášek, adzuki, nakrájenou dýni a vodu. Zakryjte víkem a vařte 20 minut, poté přidejte lupinovou mouku. Promíchejte a dovařte, dokud se voda nevstřebá, což trvá asi dalších 10 minut.
  2. Vařené jáhly se zeleninou dejte do misky, osolte, přidejte jemně nasekané mandle, muškátový oříšek, dle chuti prolisovaný česnek, promíchejte a nechte vychladnout.
  3. Ze směsi odebírejte kousky po cca 60 g a tvořte burgery. Burgery rozložte na plech vyložený pečícím papírem potřeným olejem.
  4. Pečte při 220°C asi 30 minut.

🚀Začíná jarní očista - tento týden!
Proměň se ze zimní medvědice v jarní gazelu! 😁

Ráno plná energie, pleť jen září, oblečení ti padne a tělo šlape jako hodinky - Pojď do toho!

Praktické

  • Směs můžete připravit předem, nechat v lednici a zpracovat později.
  • Na tvoření burgerů z veganského masa můžete použít formičky, aby měly stejný tvar nebo je tvořit rukama.
  • Pokud použijete celé fazole adzuki, uvařte je předem a přidejte je do směsi v chvíli, kdy se dovaří ostatní ingredience (na konci bodu 1.).
  • Tyto burgery se skvěle hodí jako svačina, můžete si je vzít s sebou do krabičky na cesty nebo do práce

Obměna

  • Lupinovou mouku můžete vynechat nebo nahradit jinou bezlepkovou mouku.
  • Do těchto burgerů je vhodná prakticky každá sezónní zelenina, můžete je tak mít pokaždé trochu jiné.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.

🌱 PS: Začni svou jarní proměnu!

Probuď energii a uprav jídelníček. Uvidíš, že i na jaře se můžeš cítit skvěle! Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Přidej se do skvělé party - už za pár týdnů uvidíš výsledky.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

34 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

anajka17
24. 2. 2025

Dnes jsem zkoušela, chutnalo, díky 😁

Jaroslav Hlávka
3. 2. 2025

V plné práci ať je oběd včas 🙂

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Ďábelské rýžové gnocchi

Tyto lahodné gnocchi si můžete dopřát i při bezlepkové dietě. Při zachování ingrediencí jsou opravdu velmi pálivé, což krásně kontrastuje s jednoduchou hra...

Rýžové krokety

Výborná bezlepková chuťovka, která chutná jak za tepla, tak i vychladlá. Vhodná je i jako pohoštění, na oslavu nebo jako svačinka do krabičky. Ke kroketám ...

Slané fazolové kokosky

Ačkoliv vzhledem i názvem připomínají dezert, tentokrát se nejedná o sladkou pochoutku, ale výborné slané karbanátky, které se skvěle hodí například k různ...

Pikantní krémové celozrnné rizoto s brokolicí

Odlehčete svému tělu po svátcích a dopřejte mu tento přirozeně bezlepkový pokrm – lehké rizoto z brokolice. V tomto receptu využijeme i košťál z brok...

Houbové congee

Kaše jsou jednoduché, dají se obměňovat do nekonečna, mohou být tedy pokaždé jiné a člověka nikdy nemůžou omrzet. Pokud patříte mezi milovníky hub, nenecht...

Tempeh po Marocku

Recept inspirovaný marockou kuchyní. Lehce nasládlá chuť a vůně koření ras el hanout tvoří úchvatnou kombinaci, kterou stojí za to zkusit.