- 150 g jáhel
- 1 hrst loupaných adzuki fazolí (nebo vařených celých)
- 1 hrst nakrájené dýně
- 2 lžíce hrášku
- 70 g mandlí
- česnek
- muškátový oříšek
- sůl
- olej
- 500 ml vody
- 1 lžíci lupinové mouky
- sušený tymián
Jak připravit bezlepkové jáhlové burgery se zeleninou pečené v troubě
- Do hrnce dejte jáhly propláchnuté v sítku studenou vodou, hrášek, adzuki, nakrájenou dýni a vodu. Zakryjte víkem a vařte 20 minut, poté přidejte lupinovou mouku. Promíchejte a dovařte, dokud se voda nevstřebá, což trvá asi dalších 10 minut.
- Vařené jáhly se zeleninou dejte do misky, osolte, přidejte jemně nasekané mandle, muškátový oříšek, dle chuti prolisovaný česnek, promíchejte a nechte vychladnout.
- Ze směsi odebírejte kousky po cca 60 g a tvořte burgery. Burgery rozložte na plech vyložený pečícím papírem potřeným olejem.
- Pečte při 220°C asi 30 minut.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Směs můžete připravit předem, nechat v lednici a zpracovat později.
- Na tvoření burgerů z veganského masa můžete použít formičky, aby měly stejný tvar nebo je tvořit rukama.
- Pokud použijete celé fazole adzuki, uvařte je předem a přidejte je do směsi v chvíli, kdy se dovaří ostatní ingredience (na konci bodu 1.).
- Tyto burgery se skvěle hodí jako svačina, můžete si je vzít s sebou do krabičky na cesty nebo do práce
Obměna
- Lupinovou mouku můžete vynechat nebo nahradit jinou bezlepkovou mouku.
- Do těchto burgerů je vhodná prakticky každá sezónní zelenina, můžete je tak mít pokaždé trochu jiné.
Děti
- Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Dneska na obed, jediná vhodná formička bola v tvare mačacej hlavy za mňa príjemné spestrenie obeda :D :)) Ďakujem za recept výýýborný ako vždy <3
Moc mi hamburgery chutnalo, děkuji za recept. Jako přílohu jsem zvolila dušené zelí na cibulce s mrkví, kmínem. Dochucené lžičkou umeocta a lžící hořčice.