Ingredience:
- pohanková celozrnná mouka Šmajstrla
- šťáva z kvašeného zelí 1 lžíce
- vlažná voda
1. den: V míse smíchám 100 g pohankové mouky se lžící šťávy z kvašeného zelí a 0,12 l vlažné vody. Vše dobře promíchám a přikryji utěrkou. Necháme v klidu max do 25 stupňů do druhého dne (ne na topení!).
2. den: Kvásek musíme trochu přiživit. Přidáme 100 g pohankové celozrnné mouky a vody tolik, aby mělo konzistenci jako na lívance.
3. den: Tento den by již měl být kvásek dobře nakvašený, nakyslý. Z části kvásku uděláme chleba a část kvásku uchováme v lednici (cca 3 dny). Kvásek uchovávám v lednici tak, že ho trochu přikrmím, přiliji vodu a dám v přikrytém hrnku do lednice.
Kvásek nenabyde tolik jako lepkový kvásek. Dobře pracující kvásek mám až po několika zpracování do chleba (cca 6 chlebů). S takovým kváskem pak chleba pěkně nabyde.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Bezlepkový chleba dělám tak, že smíchám jáhly (klidně i s rýží) ( nesmí být horké, aby to kvasinky v kásku přežily:-) s kváskem a pohankovou a kukuřičnou moukou. Přidám lžičku oleje, půl lžičky mořské soli, drcený kmín, jakákoli opraná semínka. Vypracuji bochník, který dám do vymazaného a kukuřičnou moukou vysypaného smaltovaného hrnku. Posypu semínkama. Přikryji a nechám 2-3 hodiny odležet. Do většího hrnce dám vařit vodu, do které vložím smaltovaný hrnek s chlebem. Hrnek s chlebem přikryji pokličkou a velký hrnec s vodou také přikryji pokličkou. Vařím jak hrnkový knedlík, dokud není chleba pevný – jestli je chleba hotový, ověřím špejlí stejně jako u pečeného bochníku. Bochník vyklepnu z hrnku ještě teplý.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Dobrý den,zkoušela sem pohankový kvásek se zel.štávou,ale chleba byl moc kyselí.
Pekla sem hodinu a byl stále neupečený.Použila sem amarant.,rýž mouku a ten kvásek.
Může mi někdo poradit?Teprve začínám s bezlepkem.Děkuji.
Dobrý den,
konečně jsem našla přesný postup na pohankový kvásek a “upečení” vlastního chleba, díky! Chci se do toho taky pustit, nicméně jsem si před pár dny objednala pohankovou Šmajstrlovu mouku, ale tu obyčejnou – ne celozrnnou. Vzejde z ní vůbec ten kvásek nebo na kvásek je lepší použít tu celozrnnou a pak do chlebového těsta by se už dala použít ta obyčejná? Mohla bych do chlebového těsta použít místo kukuřičné mouky rýžovou nebo psyllium? No a už snad poslední dotaz, proč je lepší chléb vařit v hrnku a v hrnci a ne klasicky péct v troubě? Moc Vám děkuji za odpověď.