Domů > Zdravé recepty > Dezerty > Moučníky

Bezlepkový rybízový koláč

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna léto
děti od 1 roku

Kukuřici a kukuřičnou krupici je vhodné pro její ochlazující účinek konzumovat hlavně v létě. Proto různé obměny tohoto koláče teď pečeme velmi často. Je rychlý a pokaždé s ním sklidíme úspěch. Tento recept vznikl spontálně, když jsem ho chtěla naučit mojí kamarádku. Zrovna měla doma rybíz.

Poslední dobou mi nebylo dobře. Dlouhé roky jsem se cítila velmi unavená, znuděná, bez nálady, bez energie, vystresov...

Základní informace

Kukuřici a kukuřičnou krupici je vhodné konzumovat hlavně v létě. Proto různé obměny tohoto koláče pečeme velmi často. Tento lehký a rychlý koláč chutná i zcela běžně se stravujícím lidem.

Ingredience na korpus

  • 1 hrnek kukuřičné krupice
  • 4 hrnky teplé vody
  • cca 1/3 hrnku strouhaného kokosu
  • cca 1/3 hrnku hrozinek
  • 3 lžíce rýžového sirupu, nebo pro ty kdo můžou lepek 4 lžíce sladěnky(nám stačí 1, kdo chce sladší dá 4)
  • 1 – 2 lžíce oleje (sezamový nebo slunečnicový chutnají nejlépe)
  • špetka soli
Ingredience na ovocný vršek
  • asi půl kila až třičtvrtě kila rybízu (záleží jakou máte rádi vrstvu)
  • 1/3 hrnku hrozinek
  • špetka soli
  • 1 litr ovocné šťávy (ovocenka s vodou, nebo voda s trochou citronové šťávy a rýžovým sirupem)
  • 2 zarovnané lžičky agaru v prášku nebo cca 3 zarovnané lžíce vločkového
  • marmeláda bez cukru – nemusí být

 

Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Postup

IMG_4209

Na poloviční plech, nebo do dortové formy , která ale  nesmí protékat nasypeme hrnek kukuřičné krupice, na ní kokos a hrozinky, které propláchneme v horké vodě (pokud jsou sířené). Dbáme na to, aby byly hrozinky i kokos byli rozprostřeny po celé formě a ne  v jednom kraji. V teplé vodě rozmícháme sladěnku, nebo rýžový sirup, olej a sůl a nalijeme na kokos a krupici ve formě. Žádné vymazávání formy není potřeba, to je celé. Počítejte s tím, že ponesete do trouby plech plný vody, ve kterém poplave navrchu kokos a na dně bude kukuřice s hrozinkami. Opatrně přeneseme formu do vyhřáté trouby a pečeme cca na 180 °C asi 30- 35minut. Korpus je hotový, když ztuhne a začne lehce hnědnout okraj. Můžete do něj pro kontrolu píchnout špejlí – dokud se vzniklá dírka zalívá, je potřeba péci.

Než se korpus upeče, otrhejte rybíz ze stopek, omyjte ho a nechte okapat. Do litrové odměrky dejte asi 1cm ovocenky a dolijte vodou do litru. Druhá možnost je dát asi 2 -3 lžíce rýžového sirupu, nebo i sladěnky a okyselit trochou citrónu, nebo limetkou. Chuť by měla být příjemně sladká.

Ovocnou šťávu přiveďte k varu a přidejte agar. Pokud máte instantní, můžete hned stáhnout z ohně, pokud máte práškový, nechte ho asi 5 minut povařit. Pokud chcete, potřete upečený korpus ještě za tepla marmeládou bez cukru, stačí tenká vrstva, ale není to nutné. Na upečený korpus nasypejte okapaný rybíz a zalijte šťávou z agarem. Nechte ztuhnout. Jakmile ovocná část dortu ztuhne, můžeme krájet a podávat.

Praktické

Přípravu agaru si načasujte tak, aby vám neztuhl dřív, než se vám upeče korpus. Pokud ho nechladíte, většinou trvá asi 10 – 15 minut, než začne tuhnout.

Koláč doporučuji skladovat v lednici a do dvou dnů zkonzumovat.

Obměna

Ovoce můžeme používat jakékoli sezónní, určitě bude stejně výborný s borůvkami, nebo s jahodami, či lesním ovocem.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

13 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Je mi líto, ale korpus se mi nepodařilo udělat. Zkoušela jsem to 3x.Je ten poměr opravdu 1 hrnek krupice a 4 hrnky vody? Jakou krupici používáte? Dík

Tak tohle je bomba! Dělala jsem se švestkama, které jsem podusila v troubě při pečení korpusu. Dostala mě ta vrstvička kokosu mezi korpusem a ovocným vrškem. Lahoda :)

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Třešňová buchta pro lenochy

Na téhle buchtě mě baví, že všechno dám do jednoho pekáčku, strčím do trouby a víc se moc nestarám. Šetřím čas i nádobí. A výsledek je skvělý dezert bez cu...

Jahodový chia pudink

Chia dezerty jsou rychlé a zdravé. Udělejte si radost a dopřejte si tento jednoduchý dezert.

Jahodový želé dezert (bez lepku)

Jahodová varianta na náš oblíbený bezlepkový dezert je velmi osvěžující. Když se podává vychlazený, hravě uspokojí chuť na zmrzlinu. Naše varianta je opět ...
19
21

Celozrnné palačinky s ovocnou omáčkou

Nevěřila jsem, že palačinky půjdou udělat bez mléka, vajec a bílé mouky a opak je pravdou, ani nepoznáte, že jsou jiné. Tyhle jsou navíc ještě přelité omáč...

Meruňky a jablka v citrónovém želé

Neodolala jsem a koupila na trhu meruňky. Nebyly tak zcela zralé, jak vypadaly, tak skončily v citrónovém želé. Vznikl tak nečekaně dobrý recept na osvěžuj...

Reveňová bublanina

Rebarborový jahleník je příjemný osvěžující dezert, který hravě nahradí běžný moučník. Neobsahuje mouku, vejce ani cukr. Je přirozeně bezlepkový a velmi ch...