Kukuřici a kukuřičnou krupici je vhodné konzumovat hlavně v létě. Proto různé obměny tohoto koláče pečeme velmi často. Tento lehký a rychlý koláč chutná i zcela běžně se stravujícím lidem.
Ingredience na korpus
- 1 hrnek kukuřičné krupice
- 4 hrnky teplé vody
- cca 1/3 hrnku strouhaného kokosu
- cca 1/3 hrnku hrozinek
- 3 lžíce rýžového sirupu, nebo pro ty kdo můžou lepek 4 lžíce sladěnky(nám stačí 1, kdo chce sladší dá 4)
- 1 – 2 lžíce oleje (sezamový nebo slunečnicový chutnají nejlépe)
- špetka soli
- asi půl kila až třičtvrtě kila rybízu (záleží jakou máte rádi vrstvu)
- 1/3 hrnku hrozinek
- špetka soli
- 1 litr ovocné šťávy (ovocenka s vodou, nebo voda s trochou citronové šťávy a rýžovým sirupem)
- 2 zarovnané lžičky agaru v prášku nebo cca 3 zarovnané lžíce vločkového
- marmeláda bez cukru – nemusí být
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Na poloviční plech, nebo do dortové formy , která ale nesmí protékat nasypeme hrnek kukuřičné krupice, na ní kokos a hrozinky, které propláchneme v horké vodě (pokud jsou sířené). Dbáme na to, aby byly hrozinky i kokos byli rozprostřeny po celé formě a ne v jednom kraji. V teplé vodě rozmícháme sladěnku, nebo rýžový sirup, olej a sůl a nalijeme na kokos a krupici ve formě. Žádné vymazávání formy není potřeba, to je celé. Počítejte s tím, že ponesete do trouby plech plný vody, ve kterém poplave navrchu kokos a na dně bude kukuřice s hrozinkami. Opatrně přeneseme formu do vyhřáté trouby a pečeme cca na 180 °C asi 30- 35minut. Korpus je hotový, když ztuhne a začne lehce hnědnout okraj. Můžete do něj pro kontrolu píchnout špejlí – dokud se vzniklá dírka zalívá, je potřeba péci.
Než se korpus upeče, otrhejte rybíz ze stopek, omyjte ho a nechte okapat. Do litrové odměrky dejte asi 1cm ovocenky a dolijte vodou do litru. Druhá možnost je dát asi 2 -3 lžíce rýžového sirupu, nebo i sladěnky a okyselit trochou citrónu, nebo limetkou. Chuť by měla být příjemně sladká.
Ovocnou šťávu přiveďte k varu a přidejte agar. Pokud máte instantní, můžete hned stáhnout z ohně, pokud máte práškový, nechte ho asi 5 minut povařit. Pokud chcete, potřete upečený korpus ještě za tepla marmeládou bez cukru, stačí tenká vrstva, ale není to nutné. Na upečený korpus nasypejte okapaný rybíz a zalijte šťávou z agarem. Nechte ztuhnout. Jakmile ovocná část dortu ztuhne, můžeme krájet a podávat.
Praktické
Přípravu agaru si načasujte tak, aby vám neztuhl dřív, než se vám upeče korpus. Pokud ho nechladíte, většinou trvá asi 10 – 15 minut, než začne tuhnout.
Koláč doporučuji skladovat v lednici a do dvou dnů zkonzumovat.
ObměnaOvoce můžeme používat jakékoli sezónní, určitě bude stejně výborný s borůvkami, nebo s jahodami, či lesním ovocem.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Je mi líto, ale korpus se mi nepodařilo udělat. Zkoušela jsem to 3x.Je ten poměr opravdu 1 hrnek krupice a 4 hrnky vody? Jakou krupici používáte? Dík
Tak tohle je bomba! Dělala jsem se švestkama, které jsem podusila v troubě při pečení korpusu. Dostala mě ta vrstvička kokosu mezi korpusem a ovocným vrškem. Lahoda :)