- 1 hrnek kukuřičné krupice (hrnek asi 2 dcl)
- 3 – 3,5 hrnku teplé vody, záleží, jak vám saje krupice, pro začátek dejte vody méně a počítejte, že ovoce také pustí šťávu
- cca 1/3 hrnku strouhaného kokosu
- cca 1/3 hrnku hrozinek
- 3 lžíce rýžového sirupu, nebo pro ty kdo můžou lepek 4 lžíce sladěnky(nám stačí 1, kdo chce sladší dá 4)
- 2 lžíce oleje (sezamový nebo slunečnicový chutnají nejlépe)
- špetka soli
- asi třičtvrtě kila dobře zralých švestek
- špetka soli
- trocha skořice (pokud ji máte rádi)
- asi 2 deci rýžové mouky
- 2 lžíce rýžového sirupu
- 1 vrchovatá lžíce kokosového tuku
Na poloviční nevymazaný plech asi 20 x 30cm , nasypeme hrnek kukuřičné krupice, na ní kokos a hrozinky, které propláchneme v horké vodě (pokud jsou sířené). Dbáme na to, aby byly hrozinky i kokos byly rozprostřeny po celé formě a ne v jednom kraji. V teplé vodě rozmícháme sladěnku, nebo rýžový sirup, olej a špetku soli celé to nalijeme na krupici ve formě.
Počítejte s tím, že ponesete do trouby plech plný vody, ve kterém poplave navrchu kokos a na dně bude kukuřice s hrozinkami. Opatrně přeneseme formu do vyhřáté trouby a pečeme cca na 180 °C asi 15 minut.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Mezitím omyjte a vypeckujte švestky, nakrájejte na půlky, nebo na čtvrtiny a připravte si drobenku. Všechny ingredience na drobenku smíchejte v míse pomocí rukou. Kokosový tuk se rozpustí teplem vašich rukou a krásně zdrobenkovatí. Pokud by se drobenka nedrobila, přidejte ještě trochu rýžové mouky.
Po čtvrt hodině by korpus v troubě měl být trochu kompaktní, ale ještě hodně měkký a mokrý, pokud je ještě hodně tekutý, nechte korpus ještě péct a příště dejte méně vody, vaše krupice asi saje méně.
Na poloměkký korpus z trouby naskládejte nahusto švestky slupkou dolů. Na švestky posypejte skořicí a drobenku. Celé to ještě pečte asi 20 minut v troubě, něž bude ovoce upečené. Korpus by měl být ztuhlý, ale trochu měkký. Před nakrájením nechte koláč vychladnout.
Praktické
Jelikož tento koláč je hit letošního léta a peklo ho už hodně různých lidí, zjistily jsme, že každá kukuřičná krupice saje jinak. Proto pokud tu vaší nemáte ještě vyzkoušenou dejte raději půl hrnku méně vody a pokud korpus rychle ztuhne a bude spíše sušší, můžete příště dát plnou várku. V opačném případě budete muset koláč péct dlouho, než se voda vypaří. Ideální čas je 30- 40 minut pečení.
Koláč doporučuji skladovat v lednici a do dvou dnů zkonzumovat.
ObměnaOvoce můžeme používat jakékoli sezónní, výborný je s meruňkami a s broskvemi, určitě bude stejně dobrý i s borůvkami, nebo s jahodami, či lesním ovocem. Já jsem neměla dost švestek a tak jsem použila i broskve.
Děti
Tento koláč mohou v malém množství mimo jídlo děti asi od 1,5 let. Jelikož je to ale kombinace ovoce a obilí, dejte jim jen trochu, ať jim to ve střevech nekvasí. Ideálně jim dejte jen spodek, nebo vršek.
Starší děti pro zpestření už tento koláč občas mohou.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
No a tady jako celek, na víkend se bude hodit 🙂
Po pár letech návrat k receptu. Je to tak jednoduché a přitom vynikající ❤️