Domů > Zdravé recepty > Dezerty

Velikonoční zajíček s čokoládovou polevou (bez lepku)

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec

Ještě nemáte žádnou velikonoční dobrotu na stole? Snadná pomoc. Tento zajíček se dá zvládnout docela rychle a i když v něm není lepek, vejce ani máslo, krásně drží tvar a moc dobře chutná.

Ingredience
na malý plech nebo dortovou formu

Na korpus (forma o obsahu 600 ml):

  • 3 lžíce lněného semínka
  • 400 ml vody
  • 100 g mandlí namletých na jemno
  • 100 g jáhlové mouky
  • 4 lžíce pohankové mouky
  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžíce kypřícího prášku do perníku (bez fosfátu)
  • 4 lžíce obilného sirupu
  • špetka soli
  • olej a mouka nebo sezamová semínka na vysypání formy

Na spojení:

  • 1 hrnek vody
  • špetka soli
  • lžička agaru
  • 1/2 hrnku sušených meruněk
(lze nahradit marmeládou nebo povidly)

Na polevu:

  • 1 hrnek vody
  • 3 lžičky kukuřičného škrobu
  • 3 lžičky karobu/kakaa
  • 1 lžíce oleje
  • 3 lžíce obilného sirupu
  • špetka soli
  • 1/3 lžičky agaru
  • na ozdobu: semínka/oříšky/mandle/rozinky

Po nějaké době a několika dalších zhubnutých kilech se s vámi jdu zase podělit o svůj příběh. Přihlásila jsem se toti...

Jak připravit velikonočního zajíčka s polevou

  1. Lněné semínko namočíme do 400 ml vody a necháme nabobtnat aspoň hodinu (ale můžeme i přes noc). Pak povaříme a rozmixujeme. (Nemáme-li čas namáčet nasekáme v mixéru na drobno a pak dáme vařit do 400 ml vody). Pohlídáme si, aby neuteklo z hrnce, krátce povaříme a vypneme.
  2. V míse smícháme všechny ingredience na korpus (obě mouky, sladěnka, olej, sůl, mandle, prášek do perníku) a přidáme lněné semínko i s vodou a řádně promícháme. Podle chuti přidáme sladěnku.
  3. Formy vymažeme olejem a vysypeme moukou nebo semínky opravdu poctivě, aby se nám nelámala ouška.
  4. Pečeme v předehřáté troubě přibližně 40 minut na 180°C.
  5. Pro kontrolu píchneme do těsta špejlí – pokud se nelepí, je hotovo.
  6. Necháme vychladnout a před vyklopením ještě kulatým nožem odkrojíme kraje, aby se nám neutrhl čumáček nebo ouška.
  7. Vychladlé půlky zajíčka spojíme marmeládou nebo povidly a necháme zatuhnout. My neměli po ruce marmeládu, tak jsme ve vodě se špetku soli rozmixovali a rozvařili sušené meruňky. Po 5 minutách varu jsme je romixovali s agarem a marmeláda, která výborně drží, je na světě.
  8. V malém rendlíčku rozpálíme lžíci oleje, přidáme sladěnku a necháme zpěnit na mírném plameni.
  9. V hrnku studené vody rozmícháme karob, sůl, agar a škrob a vmícháme na zpěněnou sladěnku.
  10. Mícháme na mírném plameni dokud nezhoustne na konzistenci hustějšího pudinku.
  11. Přelijeme zajíčka polevou a lžičkou doladíme místa, kde poleva chybí.
  12. Do tuhnoucí polevy vložíme semínka, mandle či oříšky místo očiček a čumáčku.

Praktické

  • Když dobře vymažete formy, bude se dobře vyklápět a bude krásně držet tvar. Nesnažte se ale vyndat zajíčka z formy dokud pořádně nevychladne.
  • Protože v polevě nejsou žádné ztužené tuky, bude nám zajíček brzy vysychat a poleva praskat (viz foto řezu), což není nic proti chuti, ale není to na vystavování. Je tedy vhodné ho jeden den udělat a druhý den sníst, případně skladovat tak, aby nevysychal.
  • Navíc se nejedná o klasické moučné těsto, zajíček je pěkné vláčný a sytý (z jednoho jsme se doslova najedli celá rodina), nemá tedy ani takovou životnost jako suché moučné dezerty, protože je poměrně vlhký. Což nám chutná víc než “suchá klasika” :-)

Obměna

  • Chcete-li zajíčka s vůní vanilky, přidejte vanilkový lusk do těsta.

Děti

  • Dezert je vhodný již pro první narozeninové oslavy našich nejmenších. Dá se předložit jako dětský dort.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Měla jsem jen perníkový kyřící prášek,tak to celé voní perníkově a je to moc dobré.

majinka
5. 4. 2018

Bezlepkový velikonoční zajíček byl opravdu skvělý!!! Velká pochvala receptu, který je neskutečně jednoduchý a hlavně výborně chutná. Neměla jsem lněné semínko, nahradila jsem chia a fungovalo to také, vyšlo mi na dva zajíčky, příště z tohoto množství udělám tři, poprvé jsem dala do formy zbytečně hodně těsta. Dle fotek jsem také pekla v otevřené formě každou půlku zvlášť a lepila hruškovými povidly bez cukru. Karobovou polevu jsem udělala ještě v noci a druhý den na svátečním stole byli oba zajíčci moc pěkní, poleva vydržela (přes noc jsem dala do igelitového sáčku, aby tolik nevyschla).

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Bezlepková pletená vánočka z kvásku

Držíte bezlepkovou dietu a chcete si dopřát zdravou pletenou vánočku bez cukru, lepku, vajec, droždí a másla? Vymysleli jsme pro vás variantu kváskové váno...

Sváteční perník s rýží a sušeným ovocem

Ten se tedy povedl! Mám pro vás velmi chutný tip jak zužitkovat přebytky sušeného ovoce, které se ve zdravě se stravujících rodinách během svátků snadno se...

Citrónový krém s mandlovým máslem

Máte-li rádi krémové dezerty, pak určitě vyzkoušejte tuhle osvěžující variantu. Chutná skvěle a přitom neobsahuje cukr ani mléko.

Mrkvová vajíčka v čokoládě

Zdravá a rychle hotová veselá (nejen) velikonoční plněná čokoládová vajíčka s překvapením uvnitř. Super svačinka nebo zdravá nadílka na Velikonoce.
klub
28
19

Luxusní čokoládové truffles – hotové do 5 minut

Ultra rychlé a hříšně dobré čokoládové truffles, které je hotové během chvilky. Vhodné nejen jako vánoční cukroví, ale také jako bonboniéra nebo zdravé sla...