Na korpus (forma o obsahu 600 ml):
- 3 lžíce lněného semínka
- 400 ml vody
- 100 g mandlí namletých na jemno
- 100 g jáhlové mouky
- 4 lžíce pohankové mouky
- 2 lžíce oleje
- 2 lžíce kypřícího prášku do perníku (bez fosfátu)
- 4 lžíce obilného sirupu
- špetka soli
- olej a mouka nebo sezamová semínka na vysypání formy
Na spojení:
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
- 1 hrnek vody
- špetka soli
- lžička agaru
- 1/2 hrnku sušených meruněk
(lze nahradit marmeládou nebo povidly)
Na polevu:
- 1 hrnek vody
- 3 lžičky kukuřičného škrobu
- 3 lžičky karobu/kakaa
- 1 lžíce oleje
- 3 lžíce obilného sirupu
- špetka soli
- 1/3 lžičky agaru
- na ozdobu: semínka/oříšky/mandle/rozinky
Jak připravit velikonočního zajíčka s polevou
- Lněné semínko namočíme do 400 ml vody a necháme nabobtnat aspoň hodinu (ale můžeme i přes noc). Pak povaříme a rozmixujeme. (Nemáme-li čas namáčet nasekáme v mixéru na drobno a pak dáme vařit do 400 ml vody). Pohlídáme si, aby neuteklo z hrnce, krátce povaříme a vypneme.
- V míse smícháme všechny ingredience na korpus (obě mouky, sladěnka, olej, sůl, mandle, prášek do perníku) a přidáme lněné semínko i s vodou a řádně promícháme. Podle chuti přidáme sladěnku.
- Formy vymažeme olejem a vysypeme moukou nebo semínky opravdu poctivě, aby se nám nelámala ouška.
- Pečeme v předehřáté troubě přibližně 40 minut na 180°C.
- Pro kontrolu píchneme do těsta špejlí – pokud se nelepí, je hotovo.
- Necháme vychladnout a před vyklopením ještě kulatým nožem odkrojíme kraje, aby se nám neutrhl čumáček nebo ouška.
- Vychladlé půlky zajíčka spojíme marmeládou nebo povidly a necháme zatuhnout. My neměli po ruce marmeládu, tak jsme ve vodě se špetku soli rozmixovali a rozvařili sušené meruňky. Po 5 minutách varu jsme je romixovali s agarem a marmeláda, která výborně drží, je na světě.
- V malém rendlíčku rozpálíme lžíci oleje, přidáme sladěnku a necháme zpěnit na mírném plameni.
- V hrnku studené vody rozmícháme karob, sůl, agar a škrob a vmícháme na zpěněnou sladěnku.
- Mícháme na mírném plameni dokud nezhoustne na konzistenci hustějšího pudinku.
- Přelijeme zajíčka polevou a lžičkou doladíme místa, kde poleva chybí.
- Do tuhnoucí polevy vložíme semínka, mandle či oříšky místo očiček a čumáčku.
Praktické
- Když dobře vymažete formy, bude se dobře vyklápět a bude krásně držet tvar. Nesnažte se ale vyndat zajíčka z formy dokud pořádně nevychladne.
- Protože v polevě nejsou žádné ztužené tuky, bude nám zajíček brzy vysychat a poleva praskat (viz foto řezu), což není nic proti chuti, ale není to na vystavování. Je tedy vhodné ho jeden den udělat a druhý den sníst, případně skladovat tak, aby nevysychal.
- Navíc se nejedná o klasické moučné těsto, zajíček je pěkné vláčný a sytý (z jednoho jsme se doslova najedli celá rodina), nemá tedy ani takovou životnost jako suché moučné dezerty, protože je poměrně vlhký. Což nám chutná víc než “suchá klasika” :-)
Obměna
- Chcete-li zajíčka s vůní vanilky, přidejte vanilkový lusk do těsta.
Děti
- Dezert je vhodný již pro první narozeninové oslavy našich nejmenších. Dá se předložit jako dětský dort.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Měla jsem jen perníkový kyřící prášek,tak to celé voní perníkově a je to moc dobré.
Bezlepkový velikonoční zajíček byl opravdu skvělý!!! Velká pochvala receptu, který je neskutečně jednoduchý a hlavně výborně chutná. Neměla jsem lněné semínko, nahradila jsem chia a fungovalo to také, vyšlo mi na dva zajíčky, příště z tohoto množství udělám tři, poprvé jsem dala do formy zbytečně hodně těsta. Dle fotek jsem také pekla v otevřené formě každou půlku zvlášť a lepila hruškovými povidly bez cukru. Karobovou polevu jsem udělala ještě v noci a druhý den na svátečním stole byli oba zajíčci moc pěkní, poleva vydržela (přes noc jsem dala do igelitového sáčku, aby tolik nevyschla).