Domů > Zdravé recepty > Omáčky

Bílá houbová omáčka

Uvařeno
bez sóji
sezóna podzim

Sezóna hub už začala a já jsem si vzpomněla na bílou houbovou omáčku, kterou jsem znala z dětství. Přemýšlela jsem, jak ji uvařit zdravě a chutně. Musím říct, že výsledek předčil očekávání a doma se vylizovaly talíře.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 větší cibule
  • 2 větší petržele
  • 1/2 cukety
  • 1,5 lžíce oleje
  • trošku drceného kmínu
  • sůl
  • hrnek nakrájených čerstvých lesních hub (nejlepší jsou bílé hřiby)
  • 6 lžic ovesné nebo sójové smetany
  • 1/2 litru vývaru/horké vody
  • umeocet a jablečný ocet na dochucení

Katka je 43 letá maminka tří dětí a má za sebou novou zkušenost jaké to je jíst striktně 2 týdny Jinak. Jednou 

Jak připravit omáčku z hřibů

  1. Dáme ohřát vývar a nakrájíme zeleninu na větší kostky (cuketu oloupeme, aby omáčka nebyla zelená).
  2. V hrnci rozpálíme olej, vložíme na něj cibuli a petržel, osolíme a orestujeme asi 5 minut.
  3. Zalijeme horkým vývarem/vodou, přidáme cuketu a pod pokličkou na mírném plameni vaříme cca 15 minut do změknutí zeleniny.
  4. Mezitím si nakrájíme  houby na malé kousky.
  5. Odstavíme hrnec, směs v hrnci rozmixujeme a podle chuti dokyselíme a dosolíme a umeoctem a jablečným octem.
  6. Přidáme nakrájené houby, trochu kmínu a vaříme do změknutí hub asi 15 minut.
  7. Smetanu přidáme až po odstavení z plotny (srazila by se) a pokud bude potřeba, omáčku ještě dochutíme umeoctem nebo pár kapkami jablečného octa.
Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Omáčku podáváme nejlépe s knedlíkem a seitanem. Místo seitanu je výborný i tempeh nebo tofu.
  • Pokud nám vyjde omáčka příliš řídká, zahustíme před vypnutím troškou kukuřičného škrobu rozmíchaným ve studené vodě, který 2 minuty povaříme. Pak teprve přidáváme smetanu.
  • Pokud je příliš hustá, naředíme vývarem.
  • Omáčku lze uvařit i ze sušených hub, stačí půl hrnku a je nutné houby předem namočit.

Obměna

  • Místo petržele můžeme použít pastiňák, do omáčky může přijít jakákoli bílá zelenina jako je zelí apod.

Děti

  • Tuto bezmasou omáčku je možné podat dětem od 1,5 roku, pokud ubereme dochucovadla a šetříme s rostlinnou smetanou. Děti od 2 let mohou už jíst s vámi. Dětem mladším jednoho roku uvaříme zeleninu ve vodě a rozmixujeme zvlášť bez dochucovadel.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

20 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Poprvé jsem se odhodlala zkusit tento recept, a musím dát palec nahoru, bylo to super.⭐

Kateřina
28. 8. 2023

Měla jsem s ochuceným tofu a bulgurem – bylo to výborný!😋

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Celerová polévka s koprem

Tahle smetanová polévka s čerstvým koprem je rychle hotová a u nás doma patří k oblíbeným, které se nikdy nepřejí. Když ji uděláte hustější, můžete ji podá...

Cuketová omáčka s fazolemi, hříbky a mangoldem

Když je hodně hub, cuket a mangoldu, dělám tuhle omáčku. Je rychlá a moc nám chutná. A můžete v ní skvěle využít i přerostlou cuketu s tvrdou slupkou.

Svatomartinské “Huso”-knedlo-zelo

Česká sváteční klasika nezklame ani v našem odlehčeném provedení. Huso knedlo zelo podle Jíme Jinak je skutečná lahůdka, na které si určitě pochutnají všic...

Fazole černé oko na houbách

Pár ingrediencí a taková dobrota! Připomíná to trochu guláš nebo něco dobrého na smetaně a na houbách. Musela jsem tyhle fazole udělat pro velký úspěch hne...

Pikantní kari omáčka

Tato jednoduchá omáčka u mého muže naprosto zabodovala! Lehce pikantní pro něj, dýňová kvůli mě. Jedním slovem lahoda.

Krkonošský hubník jinak: tradiční recept zdravě

Máte doma houby a nevíte co s nimi? Zkuste tradiční pečený krkonošský hubník zdravě – bez masa, mléka, vajec a bílé mouky. Jednoduchý a moc dobrý rec...