- 1 větší cibule
- 2 větší petržele
- 1/2 cukety
- 1,5 lžíce oleje
- trošku drceného kmínu
- sůl
- hrnek nakrájených čerstvých lesních hub (nejlepší jsou bílé hřiby)
- 6 lžic ovesné nebo sójové smetany
- 1/2 litru vývaru/horké vody
- umeocet a jablečný ocet na dochucení
Jak připravit omáčku z hřibů
- Dáme ohřát vývar a nakrájíme zeleninu na větší kostky (cuketu oloupeme, aby omáčka nebyla zelená).
- V hrnci rozpálíme olej, vložíme na něj cibuli a petržel, osolíme a orestujeme asi 5 minut.
- Zalijeme horkým vývarem/vodou, přidáme cuketu a pod pokličkou na mírném plameni vaříme cca 15 minut do změknutí zeleniny.
- Mezitím si nakrájíme houby na malé kousky.
- Odstavíme hrnec, směs v hrnci rozmixujeme a podle chuti dokyselíme a dosolíme a umeoctem a jablečným octem.
- Přidáme nakrájené houby, trochu kmínu a vaříme do změknutí hub asi 15 minut.
- Smetanu přidáme až po odstavení z plotny (srazila by se) a pokud bude potřeba, omáčku ještě dochutíme umeoctem nebo pár kapkami jablečného octa.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Omáčku podáváme nejlépe s knedlíkem a seitanem. Místo seitanu je výborný i tempeh nebo tofu.
- Pokud nám vyjde omáčka příliš řídká, zahustíme před vypnutím troškou kukuřičného škrobu rozmíchaným ve studené vodě, který 2 minuty povaříme. Pak teprve přidáváme smetanu.
- Pokud je příliš hustá, naředíme vývarem.
- Omáčku lze uvařit i ze sušených hub, stačí půl hrnku a je nutné houby předem namočit.
Obměna
- Místo petržele můžeme použít pastiňák, do omáčky může přijít jakákoli bílá zelenina jako je zelí apod.
Děti
- Tuto bezmasou omáčku je možné podat dětem od 1,5 roku, pokud ubereme dochucovadla a šetříme s rostlinnou smetanou. Děti od 2 let mohou už jíst s vámi. Dětem mladším jednoho roku uvaříme zeleninu ve vodě a rozmixujeme zvlášť bez dochucovadel.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Poprvé jsem se odhodlala zkusit tento recept, a musím dát palec nahoru, bylo to super.⭐
Měla jsem s ochuceným tofu a bulgurem – bylo to výborný!😋