Domů > Zdravé recepty > Přílohy

Bílá rýže s amarantem

Uvařeno
bez lepku

Amarant je velmi výživný, stačí ho přidat trošku a zásadně se zlepší nutriční hodnoty. Já ho ráda přidávám do rýže.

Ingredience
pro 6 porcí
 
  • 4 lžíce amarantu
  • 1 hrnek rýže
  • 2,5 hrnku vody
  • špetka soli

Ahoj Evi a celý týme Jíme jinak! Považuju za svou povinnost ocenit vaši práci, přispět svým vlastním příběhem a pomoc...

Postup
  1. Rýži propláchneme ve studené vodě a vložíme do hrnce.
  2. Přidáme amarant.
  3. Zalijeme vodou, přidáme špetku soli, přiklopíme a dáme vařit.
  4. Přiklopíme, zmírníme plamen na minimum a vaříme cca 15 minut do vstřebání vody.
  5. Můžeme nechat ještě pár minut nechat dojít pod pokličkou.
Praktické
  • Amarant v této úpravě zůstane al dente, pokud chceme zvýšit jeho využítí, můžeme ho předem namočit.
Obměna
  • Rýži můžeme vyměnit za celozrrnnou, pak je vhodné obě obiloviny společně na pár hodin nebo přes noc namočit.
Kombinujeme
  • Uvařené obilí použijeme jako přílohu k luštěnině a zelenině, pokud chceme připravit kompletní talíř. Pokud chceme jen lehčí večeři, přidáme pouze tepelně upravenou zeleninu.

 

Děti
  • Miminkům nesolíme a přidáme vodu, aby bylo obilí měkké. Nejmenším pasírujeme.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

5 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

I toto takřka stopové množství amarantu bylo rodinou detekováno a příloha tím pádem odsouzena ke konzumaci pouze v nejnutnějšímu množství. No nic, budou to mít v knedlíku. Mě osobně amarant teda moc chutná i samotný. Škoda, že jsem ho neobjevila dřív.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Citrónové rizoto

Chutné a levné jídlo připravené z jednoduchých surovin, ideální například jako rychlá večeře nebo součást kompletního talíře.

Zbytkové knedlíky – univerzální recept pro levné a zdravé vaření

Zbylo vám trochu rýže, trochu jáhel, ovesná kaše a není toho dost na pořádné jídlo? Nevyhazujte je a udělejte z nich rychlé knedlíky. Nic nepřijde nazmar! ...

Přesnídávková polévka z kopřiv a jiného plevele

Náramně nás baví sbírat venku zdarma planou zeleninu a vařit si z ní obědy a večeře. Užíváme si to, dokud roste. Navíc si pochutnáváme a těla zásobujeme če...

Bezlepkové jahodové knedlíky

Jakmile začne sezóna ovoce, přijde vhod recept na bezlepkové ovocné knedlíky – dělám tyto knedlíky často. Jsou zdravé a jednoduše vynikající :-)

Kari smažená rýže s hráškem

Milujete asijskou kuchyni? Pak si zamilujete i tuto mírně pikantní voňavou kari smaženou rýži. Když máte uvařenou rýži, je to rychlovka!

Smažená rýže s hráškem

Milujete asijskou kuchyni? Pak si zamilujete i tuto mírně pikantní voňavou smaženou rýži. Když máte uvařenou rýži, je to rychlovka!