Hlíva se představuje
Zázračná hlíva – stimuluje imunitu!
Hlíva obsahuje vodu a nestravitelné látky, proto ji odborníci doporučují (nejen) lidem s cukrovkou, vysokým tlakem, cholesterolem a nadváhou. Houbám se dříve říkalo “maso chudých” – zasytí a nahradí chuť a strukturu masa v různých jídlech. Navíc obsahuje minerální látky a spoustu vitamínu B. Dle studií hlíva stimuluje imunitní systém a je prevencí výskytu rakoviny zažívacího traktu (1).
Hlíva je cizopasná houba, kterou v přírodě nalezneme na jaře nebo na podzim na kmenech většiny listnatých stromů. Dnes se dá pěstovat už i doma na speciálně upravené půdě.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Bílý povlak: je to snad plíseň?
Koupená či vypěstovaná hlíva se najednou potáhne bílým povlakem. A my zpanikaříme. Je to plíseň! A hlíva letí do koše. Chyba! Bílý povlak a chloupky v úžlabí klobouku a na třeni hlívy je vlastní podhoubí houby, vyskytuje se i u divokých hub a nejedná se o plíseň. Ta je vždy zabarvená (např. černě, žlutě, modře, zeleně aj.) a charakteristiky páchne. Tyto drobné chloupky na hlívě jsou nezávadné a můžeme připodobnit k chloupkům broskve. Proto se nemusíme bát a můžeme tuto hlívu bez problémů konzumovat.
V kuchyni má všestranné využití
Hlívu používáme do:
- polévek (nejznámější je dršťková z hlívy),
- gulášů (hlíva na paprice, hlívový guláš s tempehem),
- k zelenině (hlíva “na žluto” s kapustou),
- omáček (hlíva na smetaně),
- jako řízečky, …
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Už málem letěla do koše 😄
Děkuji za článek
Tak jsem teď došla domů 😞, vyčerpaná pp tréninku, ale jíst už nebudu. A zítra jdu z domu v 6hod a přijdu si v 22hod… a pak něco uvař 🤔 – ale ráno to zkusím!!!
Dobrou noc