- 2 větší cibule
- 2 hrnky uvařené čočky (běžné zelené)
- 2 lžíce sezamového nebo slunečnicového oleje
- trocha vody z uvařené čočky
- sůl
- umeocet
Jak připravit čočku
- Pokud nemáte předem uvařenou čočku, dejte ji vařit. Až bude skoro hotová pokračujte.
- Na oleji orestujeme na jemno nakrájenou cibuli a osolíme. Restujeme tak dlouho, až bude cibulka lehce zlátnout. Je důležité, aby cibulka byla hodně orestovaná, pak dodá pokrmu výbornou chuť.
- Nakonec přidáme uvařenou čočku s trochou vody a chvilku společně podusíme.
- Dochutíme umeoctem.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Obměna
- Výborná je takto upravená cizrna nebo hrách.
Kombinujeme
- Já jsem čočku na cibulce servírovala s dýňovou omáčkou s fazolkami a polentovým knedlíkem. Knedlík se dá koupit už hotový ve zdravé výživě.
- Pro dokonalost přidáme čerstvé zelené natě jako posypky, kvašenou zeleninu a můžeme i malý kousek syrové zeleniny.
Děti
- Pokud chceme čočku připravit pro děti do 1 roka, uvaříme ji jen ve vodě. Pro sebe orestujeme cibulku a čočku si dochutíme.
- Dětem od 1,5 roku můžeme připravit již podle tohoto receptu, ale soli a oleje bude malinko .
- Starším dětem kolem 2 let můžeme vařit stejně jako pro nás, ale budeme úměrně méně solit a dochucovat.
- Malým a neprospívajícím dětem raději pasírujeme než mixujeme.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Výborný oběd “ze zbytků” :) měla jsem s knedlíčky z ovesných vloček a cuketovým zelím, bylo to moc dobrý!