Zákaz plošné aplikace Roundupu
V prosinci roku 2017 Evropská komise prodloužila licenci na používání glyfosátu o 5 let. Dle ní není objektivní důkaz o spojitosti glyfosátu a rakoviny. Umožnila ale členským státům, aby na národní úrovni rozhodly o omezení jeho použití. Ministerstvo zemědělství v ČR tak v pondělí rozhodlo o zákazu využívání herbicidu glyfosátu na urychlení dozrávání na území České republiky. Zákaz se vztahuje i na jeho plošnou aplikaci, kdy ho velké zemědělské podniky hojně aplikují, když chtějí vysušit porost před sklizní. Bude ho možné použít pouze cíleně, pokud nebude možné použití jiného postupu. Je to jeden z prvních kroků ministerstva pro snížení používání glyfosátu.
Jak jsme na tom v ČR:
Zemědělský svaz se snažil omezovat využívání glyfosátu už nyní. V roce 2017 se v ČR spotřebovalo 750 tisíc litrů glyfosátů, oproti roku 2013, kdy to bylo 935 tisíc litrů.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Pro soukromé zahrádky a domácnosti to neplatí
Na trhu výrobek zůstane. Lidé ho tak bohužel stále mohou používat na své soukromé zahrádce nebo v domácnosti. Ekologické organizace by si přály, aby se zakázal prodej glyfosátu i pro neprofesionální užití a také zákaz využívání na veřejných prostranstvích, jako je tomu například u Loun, Mělníku nebo Brna.
Glyfosát je všude, i v našich tělech
Plošná aplikace se u nás hojně užívala. Díky předsklizňovém postřiku se totiž seschlé rostliny dostanou snáze z polí a u semen se uspoří za dosušování (zejména u kukuřice, řepky a slunečnice). Podnikatelé ušetří, ale naše životní prostředí trpí. Glyfosátem je zasažena většina povrchových vod i velká část populace. Glyfosáty se totiž našli jak v pitné vodě, tak také v potravinách, které běžně jíme i lidské moči.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Buďte první, kdo napíše komentář