Věděli jste?
Vavřín byl velmi oblíbený již u starých Řeků. Byl považován za posvátnou rostlinu. Z jeho listů se dělali věnce, které významné osoby (např. Julius Caesar) a olympijští vítězové nosili jako symbol kultu.
Bobkový list je listem stálezeleného keře vavřínu ušlechtilého. Pochází původně nejspíše z Malé Asie, ale dnes se běžně pěstuje zejména ve Středomoří. Jeho chuť i vůně je typicky aromatická. Používá se proto hodně v kuchyni. Používá se ale také v léčitelství.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Díky bobkovému listu budete spát jako nemluvně
Míváte problémy usnout nebo býváte nervózní? Bobkový list obsahuje éterické oleje, kterým vděčí za zřetelnou vůni. Díky těmto olejům uvolňuje dýchací cesty, snižuje napětí, uklidňuje a navozuje klidný spánek. Zkuste večer zapálit pár lístků “bobkáče”, aby se vám lépe spalo nebo si pár lístečků vložte pod polštář.
Vyčistí tělo, podpoří trávení a zbystří paměť
Tip:
My bobkový list používáme i při vaření luštěnin, aby se lépe trávily a nenadýmaly. Stačí přidat pár lístků do hrnce k vařícím se luštěninám.
Bobkový list má silný detoxikační účinek, pročišťuje tělo, odstraňuje nadbytečnou vodu, podporuje prokrvení (výborný pro ty z vás, kteří trpí na pocit studených rukou a nohou) a má protizánětlivý účinek. Je známý tím, že léčí nechutenství, podporuje trávení a používá se pro odstranění nadýmání a plynatosti. Stačí si udělat odvar z bobkového listu (recept níže) a popíjet ho po celý den. Dokonce také zlepšuje paměť, koncentraci a soustředění.
Další účinky bobkového listu
Bobkový list je velmi vhodný pro diabetiky, protože pomáhá snižovat hladinu krevního cukru. Také pomáhá při revmatických bolestech a artritidě. Na bolavé klouby pomáhá zejména ve formě obkladů – rozdrcené listy smíchejte s olivovým olejem, směs naneste na utěrku a přikládejte několikrát denně na bolavá místa. Pozitivně působí i na dnu, migrény a otoky. Pár lístků bobkovému listu ve skříni je také dobrým odpuzovačem molů.
Použití bobkového listu v kuchyni
Bobkový list je úžasným kořením do polévek a omáček. Tradičně se u nás používá do svíčkové, rajské, smetanových omáček, pod maso (když nejíme maso tak pod seitan, tempeh nebo tofu), do gulášů, k houbám, do bramboračky, zelňačky, polévek nakyselo, do nakládaných okurek, hub i kvašeného zelí. Výborný je ale i do omáček na těstoviny, luštěninových směsí, skvělou chuť dodá luštěninovým i zeleninovým polévkám (např. tradičně do bořšče) a nakládaným potravinám.
Vůni uchováte správným skladováním
Aby si bobkový list zachoval svou vůni, je třeba vybrat dobře těsnící lahvičku nejlépe s tmavým sklem. Kořenku neumisťujte nad sporák, ani v jeho těsné blízkosti, aby nebyla vystavena vyšší teplotě a vlhkosti. Tím totiž ztrácí svoje aroma i chuť. Pokud se dobře skladuje, vydrží 3-5 let.
Detoxikační čaj z bobkového listu
Pro zvýšení účinků bobkového listu (například pro pročištění těla nebo podporu trávení) si z něj připravte čaj. Budete na něj potřebovat 15 ks bobkového listu a 3 dcl vody. Přiveďte k varu a vařte 10 minut. Vypněte a nechejte louhovat 2-3 hodiny (nebo přes noc). Pijte postupně v průběhu dne. Nedoporučuje se ale užívat dlouhodobě.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Áno presne tak toje s bobkovým listom. Tiež tak robím a nazbierala som si ho pred 5 rokmi v Trogire dosť hodne no už mi zásoby došli.
A ten odvar pijem raz do roka vždy ked mám pocit že ladviny nie sú na tom až tak dobre. Pomáha to. Zdravím a vdaka za úžasne články a pekný letný deň všetkým :D