Jak se chová alkohol v těle
Alkohol se po jeho vypití rychle vstřebává krevním oběhem do celého těla, k jeho metabolizaci dochází převážně v játrech. Ovlivňuje všechny systémy lidského těla, včetně nervového, kardiovaskulárního, hormonálního a trávicí soustavy. Jeho konzumace vede ke zvýšené sekreci žaludečních šťáv, čímž dochází k dráždění žaludeční sliznice.
Alkohol slovy východní medicíny přivádí do těla silnou jangovou energii, která vede zprvu k zahřátí, zlepšení cirkulace krve a energie, což se může projevit pocitem uvolnění či euforie, ale tato energie postupně způsobí vysoušení tekutin (pocit žízně) až dehydrataci, bolesti hlavy, vznik nevolnosti, bolesti žaludku či pálení žáhy. Jak moc, to závisí na více faktorech – množství, kvalita alkoholu, přítomnost cukru v alkoholu, rychlost jeho vypití, zda pijeme nalačno (vstřebávání do krve je pak rychlejší), hydratace a celkový zdravotní stav jedince.
V naší 3denní jarní výzvě ti ukážeme jak probudit svou energii a využít sílu jara naplno!
Registrace zdarma
Pravidelné holdování alkoholovým nápojům v těle podporuje vznik tzv. vlhké horkosti, která oslabuje slezinu se žaludkem a zatěžuje játra. Má negativní vliv na srdce. Trávení je často zpomalené, bývá zácpa nebo řídká stolice, nadýmání, časté je pálení žáhy a zhoršená chuť k jídlu. Dále se to může projevovat únavou, slabostí, těžkostí, na kůži vznikem vyrážek a akné, po psychické stránce sklonem k depresi. Alkohol vyčerpává slinivku břišní a přispívá k rozvoji cukrovky 2. typu, může podpořit vznik vředové choroby, akutního zánětu slinivky, cirhózy jater nebo nádorového onemocnění. Nadměrná konzumace poškozuje mozek, cévy, periferní nervový systém, může způsobit polyneuropatii, zvyšuje riziko ochrnutí a rozvoje demence.
Jaká je zdravá míra alkoholu?
Existuje něco jako zdravá míra alkoholu? Na tom se často lidé neshodnou. Jeho dopady se liší od věku, zdravotního stavu a dalších faktorů. V některých kulturách se mluví o pozitivním efektu střídmého pití, například sklenky červeného vína, díky jeho obsahu antioxidantů. Podle východní medicíny má červené víno pozitivní účinky při tzv. nedostatečnosti krve, vede k rozproudění energie a oběhu. Pivo v malém množství ochlazuje horko v krvi. Některé bylinky se macerují v alkoholu a ten jim pak dodává silnou dynamiku. Je vždy potřeba mít na paměti dopady alkoholu, zdravotní stav a podle toho svoje kroky vést.
To, že má alkohol uvolňující účinky neznamená, že bychom ho v tomto ohledu měli zneužívat. Pokud máte potřebu se večer pravidelně uklidňovat pomocí sklenky vína, zkuste hledat jiné cesty, jak zpracovat svoje emoce či nadměrný stres.
Pro někoho platí, že by měl být alkohol tabu. Sem patří lidé, kteří jsou v léčbě závislosti či po vyléčení, nemocní s jaterní cirhózou či jinou závažnou nebo chronickou chorobou, při zánětech, lidé s cukrovkou, samozřejmě i děti, dospívající, těhotné a kojící ženy. Pokud se vás toto netýká a jste celkově zdraví, občasné malé pivo v létě pro osvěžení může být v pořádku. Ve výsledku je nejzdravější variantou minimalizace nebo úplné vynechání alkoholu.
Jak zmírnit bolest žaludku
Téměř každému se někdy v životě stane, že míru alkoholu přežene, nebo že mu zkrátka nesedne, byť vypil malé množství. Jak si můžeme pomoci, co následný den jíst a pít?
- Zkonzumujte švestičku umeboši – nepolykejte jí celou, spíše jí pozvolna po kouskách rozmělněte v ústech. Můžete opakovat za pár hodin znovu. Tato zázračná švestička umí svými účinky zharmonizovat trávení, které je po alkoholu překyselené.
- Nechte trávení odpočinout, pokud se vám nedělá špatně bez jídla. Jako první jídlo si dejte zeleninovou miso polévku. Dalším jídlem může být rýže (se zeleninou, nebo léčebná kaše congee).
- Tekutiny a minerály doplňujte pomocí praženého Bancha čaje, nebo zeleninového vývaru. Zklidňujícím způsobem působí na žaludek heřmánkový čaj.
Další tipy na to, co dělat při nevolnosti po alkoholu, naleznete v článku První pomoc – aneb co dělat, když se přejíme či opijeme.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Buďte první, kdo napíše komentář