- 1 cibule
- 1 mrkev
- kus dýně
- kus celeru
- 1/2 – 1 hrnek čočkové majonézy (1/2 hrnku suché červené čočka)
- 2 lžičky mletého koření: kurkuma, římský kmín, rozmarýn
- 2 lžíce oleje
- špetka soli
- vývar/voda na podlití
- petrželka na ozdobu
Jak připravit luxusní zeleninový salát
- Zeleninu očistíme (dýni hokkaido neloupeme) a pokrájíme na menší kostky.
- Na dno hrnce dáme olej, na něj vrstvu cibule, na ní vrstvu dýně, celeru a mrkve.
- Vršek osolíme a posypeme kořením (od každého trochu, v součtu cca 2 lžičky).
- Přiklopíme a dusíme pod pokličkou, dokud nezačne syčet olej.
- Pak podlijeme troškou vývaru, aby se zeleniny nepřipálila, zmírníme plamen na minimum a dusíme bez míchání pod pokličkou cca 20 minut, dokud není zelenina krásně měkká.
- Do hotového salátu vmícháme podle chuti čočkanézu a doladíme případně umeoctem a jablečným octem.
- Salát okamžitě podáváme, zdobíme čerstvou petrželkou.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Čočkanézy dejte podle chuti. Já ji měla velmi hutnou a málo mastnou, tak jsem mohla dát více.
- Pokud nemáte čočkanézu, můžete zvolit tofunézu, případně dát červenou čočku vařit zároveň se zeleninou a nechat ji tam rozpadnout. Výsledek nebude tak hladký jako když ji dáte rozmixovanou, ale bude to taky velmi dobré. Nebo čočku uvařte zvlášť a do uvařené zeleniny ji přimíchejte, pak bude konzistence stejná jako na fotce.
- Vývaru nebo vody na podlití dejte jen maličko, abyste neměli salát tekutý.
Kombinujeme
- Tento salát se skvěle hodí na placky nebo jakou součást hlavního jídla.
Obměna
- Zeleninu a koření volíme podle nálady a aktuálních zásob.
- Pro zahřátí můžeme přidat česnek nebo zázvorovou šťávu.
Děti
- Takto upravená zelenina je vhodná už pro nejmenší děti, ale ubereme sůl a olej podle věku, dětem do jednoho roku nedáváme čočkanézu.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
No,jo tak jsem musela udělat znovu a tentokrát už s čočkovou majonézou a koprem 😀K tomu takové rychlokarbanátky z jáhel a fazolí Adzuki pečené v troubě 😉
Úžasný teplý salát. A s cizrnovými kuličkami a křenovou omáčkou neměl oběd chybu. Děkuji za výborný recept.❤️