- 1 cibule
- 1 střední mrkev
- 1 větší petržel
- kus celeru (stejné množství jako petržele)
- šálek namočených hub
- asi šálek nakrájeného tuřínu na kostičky
- pár růžiček květáku (nemusí být)
- 4 stroužky česneku
- 2 lžíce oleje
- sůl dle chuti
- půl lžíce miso pasty
- ume ocet dle chuti
- 1 lžíce kukuřičného škrobu (nemusí být)
- 3/4 litru zeleninového vývaru, nebo horké vody
- majoránka
- 1 bobkový list
- lžička mletého kmínu
- 3 kuličky nového koření
- petrželka, nebo pažitka
- lžíce rostlinné smetany na zjemnění (nemusí být)
Jak připravit bramborovou polévku bez brambor
- Dáme ohřát zeleninový vývar.
- Houby zalijeme horkou vodou, nebo vývarem a necháme asi 20 minut nasáknout.
- Mrkev nakrájíme na kostičky, nebo na kolečka, petržel a celer buď nastrouháme, nebo nakrájíme na menší kostičky. Tuřín nakrájíme na větší kostky. Cibuli nakrájíme také na jemné kostičky.
- Na dno hrnce dáme olej, když se rozpálí, přidáme nakrájenou cibuli, mrkev, petržel a celer, posolíme tak, abychom měli ještě prostor na dochucení misem, které je také slané a chvilku orestujeme.
- Potom zalijeme horkým vývarem, přidáme namočené houby, bobkový list, nové koření, pomletý kmín a kousek květáku, který do klasické bramboračky nepatří, ale dodá jí výborný říz. Česnek můžeme nakrájet na malé plátky, nebo ho prolisujeme.
- Vaříme asi 15-20 minut do změknutí zeleniny.
- Majoránku přidáme až ke konci vaření, aby neztratila vůni.
- Na závěr rozmícháme lžíci kukuřičného škrobu ve trošce studené vody a vlijeme do polévky, kterou necháme ještě 3 minuty povařit.
- Polévku odstavíme z plotny a ochutnáme. Pokud není už dost slaná, v trošce horké polévky rozmícháme lžičku misa a zamícháme do polévky.
- Přidáme ještě lžičku umeocta a pokud potřebuje stále dosolit, přikápneme sójovku.
- Do horké polévky přidáme na jemno nakrájenou pažitku, nebo petrželku a můžeme zjemnit troškou sójové smetany.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Nemáme-li po ruce hotový vývar, jednoduše si dáme 10 minut vyvařit odkrojky z mrkve, pórku (včetně kořínku), slupky a listy z kedlubny a přidáme řasu. Pokud nám už ani těch 10 minut navíc nevychází, zalijeme zeleninu vroucí vodou místo vývaru.
- Jelikož je polévka uvařená hlavně se zeleniny, polévku raději sníme a neskladujeme. Zelenina v ní obsažená začíná už po půl hodině oxidovat a během 2 hodin se stává pro tělo kyselinotvorná. Pokud si chceme vzít polévku do práce k obědu, nalijte jí ještě vařící až po okraj do termosky a zavřete. V tomhle stavu si zachová většinu prospěšných látek.
Obměna
- Polévku můžeme připravit i z jakékoli jiných druhů zeleniny.
- Místo tuřínu použít třeba kedlubnu.
Děti
- Pokrm je vhodný pro nejmenší děti. Do roka jim nesolíme, nekořeníme a nedáváme olej (polévku uděláme na vodě). Můžete pokrm uvařit bez dochucení, dítěti odebrat a sobě dosolit, nebo vařit ze stejného základu v malém hrnečku pro dítě zvlášť.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Přidala jsem kousek tuřínu, ale i bez nej by to byla neskutečná pochoutka ♥️ Děkujeme JJ
Tak jsem se se zlou potázala. Nesmím říkat bramboračka. Navrhla jsem houbovku,ta taky neprošla. Tak snad se mi do příště podaří sehnat ten tuřín.