Není brambor jako brambor
Batáty (sladké brambory), jsou kořenové hlízy povijnice batátové, tropické rostliny příbuzné svlačci. Naopak klasické brambory přísluší do čeledi lilkovitých. Batáty a brambory mají ale pro Evropu společný původ – byly dovezeny ze střední Ameriky. Batáty byly přivezeny o 100 let dříve a byly velmi ceněné, i přes to je brambory převálcovaly. V tropech a subtropech jsou batáty důležitou potravinou a používají se podobně, jako brambory.
Batáty versus brambory
- Batáty patří do jiné čeledi než brambory.
- Batáty i brambory mají společný původ ve středí Americe.
- Batáty neobsahují jedovatý solanin jako brambory.
- Batáty jsou výživnější (mají 400 % doporučené denní dávky vitamínu A, více vitamínu C i vlákniny) na rozdíl od brambor.
- Batáty připomínají brambory vzhledem a chutí, proto se jim říká sladké brambory.
- Batáty mají vyšší energetickou hodnotu, ale mnohem lépe zasytí než brambory (obsahují složité sacharidy).
Batáty nejsou jedovaté
Batáty na rozdíl od brambor neobsahují jedovatý solanin a další škodlivé látky, proto nejsou pro nás jedovaté. I přes to je doporučujeme jíst s mírou. Stále se ale jedná o exotickou plodinu a většina z nich je dovážena až z USA. Dle současných studií mají sladké brambory nízkou hladinu pesticidů, zhruba pod 10 % (1).
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Jak použít batáty
Používejte je všude tam, kde byste jinak použili klasické brambory. Skvěle se doplňují s dalšími druhy sladké zeleniny a z obilovin zejména s jáhlami. Výborné jsou pečené, třeba v podobě hranolek.
Naše oblíbené recepty se sladkými brambory:
- Batátový guláš s černými fazolemi
- Pečený batát s estragonem
- Dýňovo-batátové pyré s koprem
- Kapustová polévka s červenou čočkou a batáty
- Batátovo čočková polévka
- Krémová polévka z dýně a batátů
- Glazované batáty s mrkví
- Pečené batáty s tofu sýrem
- Batátové lokše
- Krémová batátová polévka
- Batátové hranolky
- Sladká zelenina v kuzu s těstovinami
- Jáhlovo batátová kaše
- Vločková polévka s batátem
Červené, žluté nebo fialové?
Batáty mají dvě hlavní odrůdy. Červené, v našich obchodech běžnější, jsou vhodné k vaření a zapékání. Žluté se dobře smaží, pečou a též se přidávají do těsta nebo jimi lze těsto nastavit. Existují také fialové, ty jsou nejsladší.
Pěstování batátů
Batáty si můžete vypěstovat sami, jsou to velmi přizpůsobivé rostliny. Dobře se jim daří na slunečných místech v hluboké hlinitopísčité půdě. Pěstují se ze zakoupených hlíz s vegetačními očky vysazením do hlíny. Pokud je chceme předklíčit, tak do batátů zapíchneme špejle, aby se nepotopily celé, a ponoříme ji asi z třetiny do sklenice s vodou. Když vyrostou kořeny, zasadíme je do květináče.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Dobrý den, mohu dát slupky z batátů do vývaru?
Dobrý den, naklíčený batát se nesadí do země, ale rostlinky, které se právě tím naklíčením získají. Obvykle se začínají klíčít v teple asi 2 až 3 měsíce před výsadbou. Klíčky se odstříhnou od klíčicího batátu když už mají utvořené trochu listy a dají se do hlíny, aby zakořenily. To vše se provádí při min. teplotě 20 stupňů, skleníky nebo doma. Zakořeněné rostlinky se poté sázení na záhony nebo na pole. V naších podmínkách nejdříve v květnu po zmrzlých. Sázejí se min. 30 cm od sebe a min. 50 cm mezi řádky, lépe dále. Vegetační období mají od 90 do 125 dnů, záleží na odrůdě. Batáty už pěstuju dlouho, vyzkoušela jsem několik odrůd a každá chutná jinak. Batáty, které se prodávájí v supermarketech jsou většinou dovezené z USA nebo z Egypta. Ty z USA jsou většinou sladší, protože jsou tam oblíbené. Jinak z kupovaných batátů se také dají napěstovat sazeničky, ale trvá to trochu déle, protože jsou chemicky ošetřené proti klíčení.