Domů > Jak začít > Základní suroviny > Divoká zelenina, byliny, čaje

Březová míza – léčivý zázrak

Už naši předci sbírali březovou mízu a používali ji třeba jako vlasovou kúru a především jako lék. Břízu uctívali jako strom života.

Kde se bere?

Bříza v létě využívá sluneční energii k přeměně oxidu uhličitého na fruktózu, glukózu a kyslík. Na podzim začne ukládat tyto cukry do svých kořenů, než opadnou listy a začne se připravovat na zimní odpočinek.
Na jaře, když začne tát sníh, bříza začne čerpat vodu ze země. Smíchá vodu s cukry uloženými v jejích kořenech a začne vytlačovat tuto tekutinu nahoru ke svým brzy pučícím větvím.

V severských zemích je tento nápoj opěvován jako velmi léčivý přírodní zázrak. Využívá se jak v potravinářském, tak v kosmetickém průmyslu. Sportovci užívají mízu po tréninku, protože má nízký obsah sacharózy, vysoký obsah minerálů a vitaminů a často se používá k obnově energie.

Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Co obsahuje?

Březová míze je bohatá na zdraví prospěšné látky. Jsou v ní zastoupeny:

  • fosfor
  • draslík
  • kyselina listová
  • měď
  • hořčík
  • zinek
  • vápník
  • aminokyseliny
  • antioxidanty
  • mangan
  • vitamín C

Účinky březové mízy

  • blahodárné účinky na pleť.
  • Posiluje vlasy.
  • Pomáhá ulevit od revmatických bolestí.
  • Je prevencí kardiovaskulárních nemocí.
  • Pomáhá odvrátit metabolické poruchy.
  • detoxikační účinky.

Jak na sběr březové mízy

Míza se sbírá v březnu a dubnu, než se ukáží první malé lístky. Sběr mízy ve velkém množství se dělá navrtáním nebo naříznutím stromu, způsobů je víc, avšak pro osobní potřebu postačí najít si náletový strom anebo stromek na zahradě a ustřihnout menší větev. Přes noc se naplní nádobka o velikosti šálku. 

Jak chutná?

Čerstvá březová míza je čirá, bez zápachu, s mírně nasládlou chutí. Nám osobně připomínala chutí spíše vodu, nebyla nijak výrazná a ani moc sladká. Březovou mízu mohou pít i děti. Míza se konzumuje čerstvá.

Stačí troška

Bříza je také živá bytost, nezapomeňte na to, až si půjdete trochu té mízy vzít. Strom o mízu poproste a pak mu za ni poděkujte. Pro jarní posílení není nutno ze stromu stáčet litry mízy, opravdu stačí malé množství. Berme to jako jarní posílení našeho zdraví. I u březové mízy platí ,,všeho s mírou.“ Paralen také nekonzumujeme po kilech.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Jsem máma tří malých kluků, ráda se neustále vzdělávám a zkouším nové věci. Miluju zahradničení, vaření a pečení všeho dobrého a zdravého. Co můžu, to si sama vyrobím. Zajímám se o přírodní medicínu, sílu bylin a jejich využití v běžném životě.

59 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Kromě živé vody z břízy v předjaří užívám i výluhy z kopřiv,smetany lékařské, řebříčku a jetele . Vše byliny podporující detox organismu.

hankakavoclaed
11. 3. 2022

Jak prosím po odběru místo “zadělat” ať míza dál nevytéká?

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

69
17

Žabinec ptačinec v kuchyni

Potřebujete léčit plíce a začít konečně odkašlávat? Chcete si pojistit dostatek železa, vápníku a kyseliny listové? Podívejte se kolem, jestli nemáte výbor...
33
16

Fialka a maceška – léčivé violky

Víte která je která?  A víte, která umí co léčit? Violky jsou první pomocí pří kašli i při kožních potížích, ale pomáhají i na opary, opruzeniny a detoxika...

Pórek – zelenina pro zdraví střev a krásnou pleť

Pórková polévka, slaný koláč quiche s pórkem… Není divu, že právě pórek patří mezi oblíbenou potravinu Francouzek, které jsou proslulé svou krásou a ...

Šípkový olejíček – tajemství zářivé pokožky

Cítíte, že vaše pleť je po zimě mdlá, zašedlá a chybí jí “glow”? Zkuste šípkový olejíček, mezi dermatology známý superhero. Proč na něj Kate Middleton, Mir...

Kurkuma – zlatý poklad pro zdraví

Kurkuma dlouhá neboli indický šafrán, žluté koření či žlutý zázvor patří mezi nejoblíbenější koření asijské kuchyně a tradičně se používá i pro své léčivé ...