Krásná a chutná
Tato odrůda brokolice se vyznačuje jasně zelenou barvou a dokonalými geometrickými tvary s růžičkami, které se opakují jako fraktály. Kromě jemné chuti, která z ní dělá surovinu použitelnou v mnoha receptech, jde o zeleninu s pozoruhodnými blahodárnými vlastnostmi. Jde o typicky zimní zeleninu, která nesmí v mé zahradě chybět. Nedosáhne sice takové velikosti, jako ta kupovaná, ale je to prostě naše stálice v zimním záhonu. Mezi obrovskými listy se ve středu nachází velká dobrota.
Pěstujeme Romanesco
Romanesco brokolice je kultivar velmi citlivý na teploty. Na začátku cyklu potřebuje pro optimální vegetativní růst mírné teplé klima. V další fázi ovšem potřebuje pro tvorbu plodů vnímat chlad s teplotami mezi 13 a 15 °C. Snáší náhlé poklesy teplot, ne však dlouhodobé mrazy. Středně pozdní odrůdy jsou odolnější vůči chladu, protože dozrávají v nejchladnějších měsících roku. Rané kultivary jsou naopak choulostivější a v případě nadměrných výkyvů mohou brzy kvést. V klimatických podmínkách Čech lze brokolici určitě pěstovat v pozdním létě a na podzim. Já pěstuji ze sazeniček, které koupím v zahradnictví. Je to rychlejší a praktičtější. Na záhoně potřebuje dost místa, má velké a mohutné listy.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Romanesco v kuchyni
Brokolice Romanesco se v kuchyni hodí k různým účelům: nejkřehčí růžičky se dají jíst syrové, ochucené olejem, solí, pepřem a citronem, dá se jíst vařená, restovaná, dušená, pečená i smažená. Hodí se na těstoviny, do polévek, prostě stejně jako používáte květák, tak můžete použít romanesco. Je to opravdu zelenina atraktivní a podle vaší fantazie s ní můžete vykouzlit perfektní jídla.
Zelenina plná zdraví
Díky vysoké koncentraci vitamínu C dokáže, podobně jako zelí nebo brokolice, působit proti působení volných radikálů. Romanesco obsahuje sulforafan, látku studovanou pro svou schopnost bojovat proti rakovinným buňkám. Je také bohatá na provitamín A – přesněji na karotenoidy a vitamín C. Je také dobrým zdrojem vody, vlákniny, antioxidantů různých druhů – jako jsou flavonoidy a některých minerálů jako draslík, hořčík, mangan atd.
Zkuste to také
V Itálii je tato brokolice velmi běžná a dostupná. Jako vždy tento druh zeleniny nikdy nekupuji a pěstuji si ji na zahradě. Pokud máte možnost, zkuste zařadit tuto krásnou a zdravou zeleninu na vaše záhony.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Ve 2. odstavci prosím opravit “borkolice”. Děkuji.
Kousek jen tak s žampiony, zítra zbytek s tím fazolovým krémem, už se na to těším a děkuji za inspiraci 🙂👍❤️