Proč si cenit bršlice
Bršlice je jednou z nejstarších léčivých rostlin, které byly využívány v tradiční medicíně. Roste v lesích, podél potoků, ale i v zahradách. Díky své rychlé schopnosti množení se může snadno šířit a je tak mnohdy považována za plevel. Optikou přírody je to ale přírodní lék, který stojí za to užívat. Obsahuje plno minerálních látek, jako je vápník, hořčík, železo, mangan a vitamínů, významný je především vitamín C. Dále je bohatá na chlorofyl a karoteny, které podporují detoxikaci a mají silné antioxidační účinky.
Jaké konkrétní účinky má bršlice na lidské tělo?

Naskoč do kurzu zdarma. Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví!
Chci začít

- Léčí klouby – Pomáhá rozpouštět a odplavovat z kloubů usazené krystalky kyseliny močové. Je zvláště užitečná při dně, revmatických bolestech a při kloubních zánětech. Přínosná je i pro všechny, kteří po zimě cítí zatuhlé a bolestivé klouby. Častým vlivem je tučnější a masitá zimní strava.
- Je protizánětlivá.
- Pomáhá pročistit organismus – účinkuje močopudně a podporuje odplavení toxinů z těla.
- Podporuje trávení, působí příznivě na střeva.
- Pomůže při štípnutí hmyzem – Pár lístků rozemněte mezi prsty a potřete štípanec.
Sběr, léčebné použití
Nejlépe jí sbírat ve formě mladých lístků, ještě před rozkvětem. V takové podobě jsou právě v období dubna. Bršlici sbírejte v přírodě spíše na vlhčích místech, v listnatém lese, u potoků, nebo na zahrádce, přičemž nejčastěji bývá u plotů, ve stínu či polostínu. Jak ji poznat? Podzemní část stonku má charakteristický tvar kopýtka, odtud název “kozí noha”. Pokud jemně rozdrtíte listy, ucítíte vůni, která připomíná kořenovou zeleninu.
Využijte jí směle do pokrmů – je to skvělá jarní listová zelenina, která se hodí do vývaru, polévky, těstovin, různých placiček, nádivek, slaných koláčů, pomazánek, nebo jako část dušené zeleniny (Bršlice kozí noha – 10 tipů, jak jí využít v kuchyni).
Tip: Připravte si divokou jarní miso polévku, jarní těstoviny s divokou zeleninou, nebo bulgur s tofu, medvědím česnekem a bršlicí.
Pokud máte potíže s klouby, dopřejte si čajovou kůru. 2 čajové lžičky sušené či několik pokrájených lístků čerstvé bršlice zalijte 250 ml horké vody a nechte 10-15 minut louhovat. Pro účinek užívejte tento čaj ráno a večer nalačno po dobu 2-3 týdnů.
Hodí se i ve formě jednoduchého obkladu na klouby. Lístky jemně nakrájejte a rozmačkejte, aby pustily šťávu. Přiložte na kloub, zakryjte tkaninou a upevněte obvazem. Nechte působit 20-30 minut.
Můžete si z odvaru z lístků připravit léčebnou koupel. Na 1 litr vody použijte asi 50-100 g lístků bršlice. Vodu přiveďte k varu, přidejte bršlici a vařte asi 10 minut. Poté nechte odvar louhovat dalších 15 minut, aby se uvolnily všechny prospěšné látky. Tato koupel působí detoxikačně, mírní bolesti kloubů a má příznivý vliv na kůži.
Ať už bršlici využíváte pro její léčebné účinky na klouby, zažívání, nebo si jen chcete zpestřit jarní jídelníček, užívejte jí s rozvahou. Pokud si nejste jistí, konzultujte s odborníkem. Nechte tuto zelenou bylinku, aby vám pomohla plout jarním obdobím s novou energií a lehkostí!
PS: Přemýšlíš jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlej 😊 Pojď něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskoč do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
💚
Děkuji za inspiraci Petru❤️🌟💐