Domů > Magazín > Blog

Bulgur

Všechno o oblíbené obilovině, která se dobře hodí právě teď, do jarního jídelníčku. V tomto článku najdete něco o její historii, výrobě, součástí jsou i recepty.

Bulgur je upravená pšenice

Bulgur má mnoho společného s kuskusem. Oba mají původ v arabských zemích – bulgur na Blízkém a Středním východě, kde tvoří dodnes důležitou složku tradičních kuchyní, kuskus zase v celé severní Africe. Není třeba zmiňovat, že původ těchto pokrmů sahá do dávné historie. Dalším společným rysem je způsob výroby a to, že obě „obiloviny“ jsou složitým způsobem upravená pšenice.

Při výrobě bulguru se pšenice – nejlépe tvrdá odrůda – namočí, až tři hodiny se vaří na páře nebo v malém množství vody, pak se suší na slunci, pšeničné klíčky se mechanicky odstraní a zrna se následně rozdrtí na tři různé velikosti. Konvenční bulgur se ještě máčí v sodném louhu, aby zbělal. Přírodní bulgur má tmavší barvu celých zrn. Díky předvaření mají bulgur i kuskus velmi nenáročnou a rychlou přípravu a dlouhou trvanlivost, zatímco výživová hodnota je kvůli mechanickému zpracování pšenice menší než u celého zrna.

🚀Začíná jarní očista - tento týden!
Proměň se ze zimní medvědice v jarní gazelu! 😁

Ráno plná energie, pleť jen září, oblečení ti padne a tělo šlape jako hodinky - Pojď do toho!

Kupujte tmavý bulgur z celých zrn tvrdé pšenice.

Využití bulguru v kuchyni

Jakožto pšenice se bulgur hodí především pro jarní vaření (Jak upravit stravu na jaře) pro posílení „zeleného“ elementu, když stagnují játra s žlučníkem (žlučníkové kameny, tvrdá játra). Pšenice, která začne po celé zimě v půdě z jara rašit, je totiž plná expanzivní rozhánějící síly.

Bulgur je výborným základem do polévek, jako „rizoto“ nebo jarní salát, na slano i na sladko.

Tradiční úprava je právě libanonský salát taboulé s rajčaty, cibulí, mátou, olivovým olejem, citrónovou šťávou a petrželkou nebo turecká pochoutka bulgur pilavi. Pilaf (označuje v Turecku vařenou přílohu nejčastěji z rýže nebo bulguru) z bulguru se jí s masem či s tursu, vodním pickles vyráběným téměř ze všech druhů zelenin. Turecký bulgur se připravuje na orestované cibuli, paprice a rajčatech zalitých zeleninovým vývarem a paprikovou pastou (tradiční salca může být ve sladké či pálivé podobě). Celý obsah hrnce i s bulgurem se vaří 15 minut na mírném plameni a další půl hodinu na plotýnce.

Samotný bulgur můžeme připravovat různým způsobem:

  • Jako přílohu s měkčí konzistencí ho vaříme ve dvou dílech vody alespoň půl hodiny, než se voda vyvaří.
  • Aby byl bulgur sypký, vhodný do salátů, zalijeme ho 1 dílem horké vody a po 10 minutách varu ho odstavíme na dalších 20 minut. Při této úpravě ho můžeme nejdřív i opražit.
  • Další možností je namočit bulgur do studené vody na 8 až 12 hodin a vařit nemusíme vůbec. (Tato úprava je vhodná hlavně na cesty a není vhodná pro lidi s nemocným trávením.)

Recepty s bulgurem

Salát s okurkou a koprem

Okurky rozkrojíme podélně a odřízneme vnitřní část s jadérky, pokrájíme a spolu s pórkem orestujeme na oleji, pak podusíme na troše vody a dochutíme sójovkou. Hotovou směs smícháme s uvařeným bulgurem. K tomu připravíme dresing z ovesné smetany zahuštěné rýžovou moukou (můžeme nahradit rozvařenými vločkami či jinou rozmixovanou kaší). Po pár minutách varu vmícháme nasekaný čerstvý kopr a citrónovou šťávu/umeocet.

Cibule plněné bulgurovou směsí

Pár velkých cibulí zbavíme vnitřku a celé oblanšírujeme. Bulgur uvaříme v zeleninovém vývaru s kurkumou. Na oleji orestujeme (uzené) tofu, mrkev, podlijeme, ochutíme sójovou omáčkou a pažitkou a smícháme s bulgurem. Cibule naplníme směsí, můžeme posypat nastrouhaným zbytkem tofu a ve vymazané formě necháme cca 20 minut zapéct.

V našem receptáři naleznete další várku receptů s bulgurem, vyzkoušejte Krémový bulgur se zeleninou a žampióny či Bulgur s tofu, medvědím česnekem a bršlicí. Dobrou chuť!

Autor Bára Tomečková, redakčně upraveno

🌱 PS: Začni svou jarní proměnu!

Probuď energii a uprav jídelníček. Uvidíš, že i na jaře se můžeš cítit skvěle! Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Přidej se do skvělé party - už za pár týdnů uvidíš výsledky.

Mojí vášní je celostní pohled na zdraví lidského těla a duše. Miluji svoji rodinu, ráda skládám myšlenky psaným slovem, hřeje mě pocit, že mohu u ostatních zažehnout plamínek péče o jejich zdraví.

8 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Lenka Kunčarová
15. 3. 2024

Ahoj , jak tedy poznám, že mám ten lepší? Kupuju na Scuku a tak nějak předpokládám, že bude kvalitní. Najdu to napsané na obalu? Co mám hledat?

Myslím že tu není jasně řečeno, že je zásadní rozdíl mezi tradičním bulgurem z celé pšenice (kepekli bulgur), který je tmavý a má úplně jinou chuť a konvenčním bulgurem, při kterém se odstraní klíček (a se vesměs bělí). Ten za mne nebrat, prtože na něm není přínosného nic. My jíme bulgur často a hodně, děti si ho oblíbily. Hledám ale vždy z celého zrna (nezaměňovat s celozrnný), mletý na kamenném mlýně a z tvrdé pšenice. V arabských obchůdcích ho mají od značky Duru v pytlících 2,5 kila. Případně v jednom jemnickém bezobalovém obchodu.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

27

Menu na jarní víkend

Na jarním talíři by neměla chybět čerstvost a pestrost, zelená barva zeleniny, natí, divokých bylin a kyselá chuť. Pojďme si představit, uvařit a s chutí s...
58
1

Jak využít první jarní rostlinky

Jaro je už tady a nabízí nám zdarma spoustu divokých jarních bylinek a rostlinek, které můžete využít doma k tvorbě výtečných receptů a pokrmů. Přečtěte si...
21
1

Smetanka lékařská aneb Pampeliška v akci

Smetanka lékařská je pro naše zdraví dokonale využitelná. Věděli jste, že každá její část se sbírá v jiném období?
146
70

Videopřání Jíme Jinak 2022 – Uspořádejme si myšlenky

I letos máme netradiční Vánoční video přání :-)
36
2

4 kroky, jak zvládnout bolest

Bolest v životě je nevyhnutelná. Jako lidské bytosti jsme propojeni vnímáním bolesti. Ať se jedná o bolest emocionální či fyzickou, jasné je, že nám převáž...
klub
44
1

Stáváte se tím, co jíte. 2. díl – rostlinná strava

Jak se cítíte po jídle? Je vám příjemně a máte energii? Nebo jste naštvaní a připravení ulehnout do postele? Všechno, co jíte, má svoji jedinečnou energii,...