Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Rizota

Bulgur s houbami a rajčátky

Uvařeno
bez sóji
sezóna léto
děti od 2 let

Rychlá a zdravá verze rizota, do kterého zužitkujete zásoby hub a skvěle si pochutnáte.

Ingredience
pro 4 porce
  • 2 hrnky nakrájených hub (lesní, žampiony nebo sušené)
  • 2 mrkve
  • lžička sušeného tymiánu nebo dvě snítky čerstvého
  • půl lžičky mletého kmínu
  • svazek jarní cibulky
  • hrnek cherry rajčátek
  • 2 lžíce oleje
  • sůl
  • 4 hrnky uvařeného bulguru nebo 1 hrnek bulguru a 2 hrnky vody
  • na posypku: pražený sezam
  • na ozdobu: listy salátu (rukola, polníček...)

Mám transplantované obě ledviny a potíží s věkem jen přibývalo – nabrala jsem 30 kg, bolely mě kolena, klouby, ...

Jak připravit bulgurové rizoto s houbami

  1. Nemáme-li uvařený bulgur, zalijeme ho dvojnásobkem horké vody, přidáme trochu soli a povaříme cca 2 minuty.
  2. Necháme ho 20 minut dojít pod pokličkou. Voda by se měla všechna vstřebat. Na závěr promícháme – načechrejte bulgur vidličkou.
  3. Mrkev nastrouháme nahrubo, jarní cibulku nakrájíme na proužky, sherry rajčátka rozpůlíme.
  4. Na oleji orestujeme houby s trochou soli a přidáme tymián, mletý kmín a nastrouhanou mrkev. Restujeme pomalu a raději déle, aby houby byly opražené.
  5. Ke konci přidáme tymián a pepř, jarní cibulku a cherry rajčátka.
  6. Přidáme uvařený bulgur a dobře promícháme.
  7. Podáváme s čerstvým salátkem a kopečkem kvašené zeleniny, sypeme praženým sezamovým semínkem.
Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Pro bezlepkovou verzi použijeme bezlepkový bulgur nebo jakoukoliv jinou bezlepkovou obilovinu.
  • Při potížích s klouby a ledvinami rajčata vynecháváme, nahradit je můžeme např. dýní, batáty nebo vynechat.

Obměna

  • Nemáte-li připravenou žádnou obilovinu, připravíte si snadno a rychle např. kuskus nebo bílou rýži.. Výborné jsou také kroupy, ale ty je potřeba předem namočit a uvařit.

Děti

  • Houby podáváme raději až od dvou let a jen v malém množství. Používáme méně soli a oleje. U dětí od 3 let můžete postupovat stejně jak je uvedeno v receptu.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

17 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Skvělý oběd 💚

Jaroslav Hlávka
2. 9. 2024

Rychlé, chutné a naprosto luxusní, ano vážení přátelé i to je Jíme Jinak ❤️

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Salát s kuskusem, fazolemi a kopřivou

Kamarádka tomuto jídlu, které u nás ochutnala, říkala večeře pro sportovce. Rychle hotové, plné bílkovin, syté a přitom netlačí v břiše. Pro mě je to jedna...

Fazole černé oko na houbách

Pár ingrediencí a taková dobrota! Připomíná to trochu guláš nebo něco dobrého na smetaně a na houbách. Musela jsem tyhle fazole udělat pro velký úspěch hne...

Jarní kuskus s ředkvičkou a divokou zeleninou

Do jarního kuskusu můžete přidat všechno, co zrovna kolem raší. V tom našem je pořádná porce kopřivy, bršlice a česnáčku. Jídlo je raz dva hotové a velmi c...

Z jednoho woku – čirok s ciznou

Rychlé jídlo z jednoho hrnce a pár ingrediencí, na kterém si rozhodně pochutnáte.

Čočkovo-houbové karbanátky bez masa

Veganské, bezlepkové karbanátky ze sušených hub a červené čočky chutnají, jako by byly obalované ve strouhance. Jsou velmi syté, nedají moc práce chutnaly ...
37
48

Cizrna na houbách

Konečně začala skutečná houbařská sezóna. Pokud už nevíte, kam byste čerstvé hřiby přidali, vyzkoušejte cizrnu na houbách po našem. Náramná dobrota!