- 1 lžíce oleje
- 2 špetky soli
- 3 mrkve
- 1 cibule
- podle chuti umeocet a jablečný ocet
- hrnek červené čočky (loupané)
- hrnek bulguru (klasický nebo bezlepkový)
- 2 hrnky vody
- 2 hrnky vývaru / horké vody
- zelenina na napaření a ozdobení talíře
Jak připravit čočkovou omáčku s bulgurem
- Dáme ohřát zeleninový vývar/ vodu a nakrájíme si omytou zeleninu (cibuli i mrkev na kostky).
- 1 hrnek bulguru zalijeme dvěma hrnky vody, přidáme špetku soli, přivedeme k varu a po 2 minutách odstavíme a necháme pod pokličkou dojít.
- Na dno jiného kastrolu dáme cca lžíci oleje, rozpálíme a přidáme cibuli. Maličko osolíme a orestujeme. Přidáme mrkev a společně restujeme za občasného míchání, aby se i mrkev pěkně osmahla.
- Opereme červenou loupanou čočku a přidáme ji do hrnce k zelenině. Promícháme.
- Po pár minutách vše zalijme vývarem/vodou (vody jen tolik, aby moc nepřesahovala čočku a mrkev v hrnci, podle potřeby můžeme doředit) a necháme cca 15 minut vařit pod pokličkou na mírném plameni.
- Nyní máme prostor dát napařit zeleninu, připravit salát či jiný doplněk talíře podle nálady.
- Po vypnutí rozmixujeme ponorným mixérem do hladka.
- Podle potřeby doladíme chuť přidáním pár kapek jablečného octa a umeocta.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Vody při vaření čočky dejte jen tolik, aby omáčka zůstala příjemně hustá. Doředit se dá vždycky, ale vodovatá řídká moc chutná není. Vodu hlídejte, čočka jí hodně vstřebá, obvykle během vaření trochu přiliji, aby se mi odspodu nepřipálila.
- Při bezlepkové dietě volte bulgur bez lepku (např. kukuřičný nebo pohankový).
Kombinujeme
- Takto připravené jídlo, pokud k bulguru a čočkové omáčce přiložíme také tepelně upravenou zeleninu, je dokonalým kompletním talířem. Dokonalý pokrm dostaneme, pokud přidáme trochu kvašené zeleniny a na ozdobu něco čerstvého.
Obměna
- Výborné je místo mrkve dát dýni. Podle nálady můžete přidat různé bylinkové koření.
Děti
- Toto jídlo je vhodné pro děti přibližně od 1 roku, jen jsme opatrní s množstvím soli, oleje a dochucovadel. Bulgur je lepková obilovina, ale obvykle velmi dobře snášená, pokud není zátěž nebo alergie na lepek.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Dnes už “klasika” v Jardově kuchyni 🙂
Moc děkuji za výborný a rychlý recept!😊 Do omáčky jsem přidala ještě kus papriky a do bulguru přimíchala špenát a hrášek. Posypka – mungo klíčky. Velká dobrota…😁😋