Domů > Zdravé recepty > Přílohy

Bulgur se slunečnicovým semínkem

Uvařeno
bez mléka
sezóna léto

Bulgur je jako pokrm známý už od dob Babylónských. Vyrábí se z tvrdých odrůd pšenice, která se nejprve namáčí, čímž se škrob v zrníčkách rozštěpí. Pak se předvaří v páře, vysuší a nakonec rozdrtí na malé kousky. Díky této úpravě je bulgur velmi dobře stravitelný a látky v něm obsažené náš organismus dokáže dobře využít. Navíc má lahodnou oříškovou chuť.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 hrnek bulguru
  • 4 PL slunečnicového semínka
  • 2 hrnky vody
  • sůl

Čtenářka Renáta pochází ze sudetské oblasti Čech, kde jsou kornouty do školy tradicí. Babička dodnes vzpomíná na to, ...

Jak připravit vařený bulgur se slunečnicí

  1. Bulgur zalijeme dvojnásobkem horké vody, přidáme slunečnicové semínko a sůl.
  2. Povaříme asi 5 minut a necháme asi 30 minut dojít pod pokličkou.
  3. Voda by se měla všechna vstřebat.
  4. Na závěr promícháme – načechráme bulgur vidličkou.
Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Bulgur připravte podle návodu na sáčku. Každý výrobce ho doporučuje připravit jinak. Obecně se bulgur zalije 2- 2,5 násobkem horké vody, povaří 5 – 10 minut a nechá půl hodiny dojít pod pokličkou.
  • Pokud spěcháte, lze ho povařit asi 15 minut a je hotový.
  • Pro bezlepkovou verzi použijte bezlepkový bulgur nebo jinou bezlepkovou obilovinu.

Obměna

  • Do vaření lze přidat i jiná propláchnutá semínka dýně, lnu či sezamu.

Děti

  • Bulgur je vyroben z pšenice, proto bych ho dala dítěti až kolem 1,5 let.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

11 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Mila Beata
Dnes v 20:31

Dneska jsem nám nějak přála , takže ho budeme jíst nejmíň tejden 😂😂😂😂 s tím semínkem je to vynikající , Mnaaaaaam ♥️
Měli jsme s :
DÝŇOVO ADZUKOVÝ KOTLÍK
MARINOVANÉ TOFU CILANTRO LIME
DALMÁCKÝ SALÁT
KVAŠENA ZELENINA
KIMCHI
PETRŽELKA
KLÍČKY
ARTYČOK
ŘEDKVIČKA

Mnaaaaaaaaaam♥️

https://www.jimejinak.cz/dynovo-adzukovy-kotlik-s-bulgurem/

MARINÁDA NA TOFU
✅ olivový olej
✅ limetková šťáva
✅ limetková kůra
✅ koriandr
✅ sůl
✅ pepř

https://www.jimejinak.cz/dalmacky-salat/

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Domácí jahodová zmrzlina bez cukru

Pokud máte přebytky jahod a vaše děti touží po zmrzlině, kterou jim nechcete kupovat, máte možnost vyrobit si snadno, levně a zdravě domácí verzi. Toto je ...

Meruňky a jablka v citrónovém želé

Neodolala jsem a koupila na trhu meruňky. Nebyly tak zcela zralé, jak vypadaly, tak skončily v citrónovém želé. Vznikl tak nečekaně dobrý recept na osvěžuj...

Jednoduchá třešňová buchta

Třešňová buchta pro lenochy zabodovala podle vašich fotek ve FB skupině v mnoha domácnostech. Protože třešně všude kolem dozrávají, udělala jsem ještě letn...

Luxusní krémová polévka s restovaným rozmarýnovým chřestem

Krémové polévky jsou pro nás slavnostní záležitost. A dnes jsme si ji udělali naprosto luxusní – přidali jsme do ní restovaný chřest na rozmarýnu.

Jahodový želé dezert (bez lepku)

Jahodová varianta na náš oblíbený bezlepkový dezert je velmi osvěžující. Když se podává vychlazený, hravě uspokojí chuť na zmrzlinu. Naše varianta je opět ...

Kokosová polévka s bazalkou

Perfektní osvěžení pro horké dny je tahle kokosová polévka s bazalkou. Ačkoli chutná po kokosu, její základ tvoří zelenina.