Domů > Zdravé recepty > Vaše recepty a fotky

Bulgur se zelím a uzeným tempehem

Uvařeno

Dříve, před stravou JJ a makrobiotikou jsem dělal jako Kaselské zelí s brambory, klobásou a kysaným zelím.
Tato JéJe varianta je stejně dobrá, vlastně co to plácám, je dobřejší.
Lehká jak na přípravu, tak na trávení.

Za každou větou jsem si musela odkašlat, antibiotika už mi nezabírala.

Recept mi vychází tak pro 2 větší až 3 běžné jedlíky.

  • 1-2 lžíce oleje na smažení a pečení
  • 1x větší cibule na kostičky
  • 1/2 menší hlávky bílého nebo červeného zelí nakrájená na fleky cca 2×2 cm, jak se povede
  • 1/2 hrnku bulguru
  • 1/2 placky uzeného tempehu nakrájená na drobno
  • 1 menší jablko – celé i se šlupkou a jadřincem nastrouhané na hrubo
  • 2 hrnky horké vody nebo zeleninového vývaru
  • sůl, trochu pepře, ať se vzepře, 1 lžička kmínu, 1/4 lžičky drceného nového koření
  • 2 stroužky česneku – prolisované

Postup

Do kastrolu olej, na to pokrájenou cibuli, na to pokrájené zelí, jablko, okořenit, pak přidat bulgur, pokrájený tempeh a nemíchat. Zapnout plotýnku a nechat chvilku smažit, až když už to nelze vydržet, tak přilít vodu a zlehka promíchat. A nechat cca 20 min. dusit až se voda ztratí. Po vypnutí přimíchat prolisovaný česnek a doporučuji nechat přiklopené ještě min 1/2 hodiny dojít.

Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické rady

Namísto tempehu lze přidat seitan. V tom případě bych přidal do směsi cca lžíci sojovky.
Nebál bych se přidat k tomuto objemu cca 200g kysaného zelí či pickles ze zelí, cca v polovině vaření.
Když to bude bez tempehu nebo sitanu, nic s neděje. Pak bych přidal dýňová nebo/i slunečnicová semínka.

Když si před tím dáte zeleninovou miso polévku s hrstí vařené cizrny na jednu osobu, tak je to hned lepší. Foto není, neboť to s takovou chutí sním a pak si vzpomenu na fotku :-)

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Jak se říká: “Tichá voda břehy mele”. Ano jsem tichý a mé nejbližší okolí si stále stěžuje, že i málomluvný. Na druhou stranu to vynahrazuji svou určitou šikovností. Mno, každý jsme nějaký, v něčem dobří, v něčem méně. Mám rád činnosti v nichž mohu propojit kreativní hlavu a ruce, i když za cenu dělání stále něco jinak a v častějších změnách.

6 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Mila Beata
2. 8. 2024

Mnaaaaaaam ♥️meli jsme s coleslawem , vejmrdou , nishime atd mnaaaaam dekujeme

Jana Altea
28. 3. 2017

Přidávám se, opravdu vynikající, jako koření jsem použila mletý kmín, trošku červené papriky a špetku chilli.Podáváno se salátem z vodnice, ředkviček a polníčku a kys. zelí.Mňamina:-)

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Chalupářské ražničí bez masa

Na těchto zdravých špízech si jednak si skvěle pochutnáte, ale navíc ani neohrozíte vaši postavu do plavek a s jejich přípravou si nemusíte příliš lámat hl...

Japonský tofu sendvič Onigirazu

Nemůžete se rozhodnout, jestli si s sebou na svačinu udělat sushi, anebo sendvič? Udělejte si zdravý Sushi sendvič s křupavým tofu.

Luxusní cuketové lodičky s maso-sýrovou náplní (vegan)

Pochutnejte si na skvělých plněných cuketách s mletým masem a zapečené sýrem ve stylu Jíme Jinak – tedy bez masa a bez sýra. Stačilo přidat dvě zdrav...

Jáhlové knedlíky plněné “uzeným”

Hezky česky ale bez masa, bez vajec a navíc přirozeně bez lepku. Když si chcete dopřát klasiku, ale nemít těžké břicho, dejte si naše knedlíky s uzeným. Sn...

Jáhlové knedlíky plněné uzeným

Hezky česky ale bez masa, bez vajec a navíc přirozeně bez lepku. Když si chcete dopřát klasiku, ale nemít těžké břicho, dejte si naše knedlíky s uzeným. Sn...