- 1 hrnek bulguru
- 2 hrnky vody
- 1 červená paprika (kapie)
- 100 g žampionů
- půlka cukety
- 2 lžíce oleje
- sůl
- 5 polévkových lžic tofunézy
- 2 hrsti polníčku
- umeocet
- Zalijeme bulgur dvojnásobkem horké vody, přidáme trochu soli a povaříme cca 2 minuty. Nechte 15 minut dojít pod pokličkou. Voda by se měla všechna vstřebat. Na závěr promíchejte – načechrejte bulgur vidličkou.
- Papriku nakrájíme na proužky, žampiony očistíme a nakrájíme na plátky. Cuketu nakrájíme na dlouhé, úzké proužky.
- V hrnci rozpálíme olej, vložíme na něj žampiony a papriku, osolíme a chvíli restujeme. Po chvilce přidáme cuketu a restuje tak dlouho, až bude zelenina měkká. Je možno trošku podlít vodou, aby se i chvilku povařila.
- Až bude zelenina orestovaná, přidáme uvařený bulgur, tofunézu a dobře promícháme.
- Dochutíme troškou umeocta.
- Na závěr přidáme polníček. Je možné ho zamíchat přímo do salátu nebo s ním salát ozdobit.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
- Cuketové nudličky lze dobře udělat i škrabkou na zeleninu, ale můžete cuketu nakrájet i na jiné tvary.
- Pokud salát doplníme tofu, tempehem nebo uvařenou luštěninou, budeme mít jídlo sytější a sestavený kompletní talíř.
- Pro bezlepkovou dietu použijte bezlepkovou verzi obilovin (pohankový bulgur, kukuřičný kuskus, rýže, jáhly, amarant, quinoa) nebo obilovin.
- Pro verzi bez sóji vynechte tofunézu nebo ji nahraďte viz Obměny.
Obměna
- Můžete použít jakoukoliv zeleninu, kterou máte po ruce. Skvěle se hodí zejména zelené fazolky, hrachové lusky, brokolice, růžičková kapusta.
- Houby můžete vynechat nebo dát jiný druh.
- Můžete podle potřeby přidat bylinky nebo koření.
- Tofunézu můžete koupit nebo si ji doma vyrobit (domácí tofunéza) Místo tofunézy můžete použít koupenou tofu tatarku, lžíci tofu lahůdky nebo domácí čočkanézu, veganézu naředit pomazánku, cizrnový hummus apod. viz dresinky
- Tofunézu můžete také zcela vynechat nebo použít rostlinnou smetanu.
Děti
- Takto připravený pokrm je možné podat dětem od 1,5 roku, pokud budeme šetřit solí a tofunézy dáme jenom trošku. Děti od 2 let mohou už jíst s vámi.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Tak po pár letech opakování a tentokrát s houbovými řízky 🙂
Za mě je zde TOP úplně všechno. 🥰 Ještě jsem nenarazila na něco, co by mi nechutnalo. Místo bulguru jsem použila zbylý čirok a místo řepy, kterou nemám jsem si udělala teplý salát z celeru. Ten je ještě lepší než “bulgurový” salát. 👍👍👍