Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Rizota

Bulgurový salát

Uvařeno
sezóna léto

Lehký a rychlý salát z bulguru a zeleniny vám dodá energii a nezatíží trávení. Dá se udělat i v bezlepkové verzi.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 hrnek bulguru
  • 2 hrnky vody
  • 1 červená paprika (kapie)
  • 100 g žampionů
  • půlka cukety
  • 2 lžíce oleje
  • sůl
  • 5 polévkových lžic tofunézy
  • 2 hrsti polníčku
  • umeocet

Beáta se narodila s vrozenými vadami kyčlí, zad a malým vzrůstem. K permanentním bolestem a chození o berlích se se p...

Jak připravit bulgurový salát
  1. Zalijeme bulgur dvojnásobkem horké vody, přidáme trochu soli a povaříme cca 2 minuty. Nechte 15 minut dojít pod pokličkou. Voda by se měla všechna vstřebat. Na závěr promíchejte – načechrejte bulgur vidličkou.
  2. Papriku nakrájíme na proužky, žampiony očistíme a nakrájíme na plátky. Cuketu nakrájíme na dlouhé, úzké proužky.
  3. V hrnci rozpálíme olej, vložíme na něj žampiony a papriku, osolíme a chvíli restujeme. Po chvilce přidáme cuketu a restujeme tak dlouho, až bude zelenina měkká. Je možno trošku podlít vodou, aby se i chvilku povařila.
  4. Až bude zelenina orestovaná, přidáme uvařený bulgur, tofunézu a dobře promícháme.
  5. Dochutíme troškou umeocta.
  6. Na závěr přidáme polníček. Je možné ho zamíchat přímo do salátu nebo s ním salát ozdobit.
🚀Začíná jarní očista - tento týden!
Proměň se ze zimní medvědice v jarní gazelu! 😁

Ráno plná energie, pleť jen září, oblečení ti padne a tělo šlape jako hodinky - Pojď do toho!
Praktické
  • Cuketové nudličky lze dobře udělat i škrabkou na zeleninu, ale můžete cuketu nakrájet i na jiné tvary.
  • Pokud salát doplníme tofu, tempehem nebo uvařenou luštěninou, budeme mít jídlo sytější a sestavený kompletní talíř.
  • Pro bezlepkovou dietu použijte bezlepkovou verzi obilovin (pohankový bulgur, kukuřičný kuskus, rýže, jáhly, amarant, quinoa) nebo obilovin.
  • Pro verzi bez sóji vynechte tofunézu nebo ji nahraďte viz Obměny.

Obměna

  • Můžete použít jakoukoliv zeleninu, kterou máte po ruce. Skvěle se hodí zejména zelené fazolky, hrachové lusky, brokolice, růžičková kapusta.
  • Houby můžete vynechat nebo dát jiný druh.
  • Můžete podle potřeby přidat bylinky nebo koření.
  • Tofunézu můžete koupit nebo si ji doma vyrobit (domácí tofunéza) Místo tofunézy můžete použít koupenou tofu tatarku, lžíci tofu lahůdky nebo domácí čočkanézu,  veganézu naředit pomazánku, cizrnový hummus apod. viz dresinky
  • Tofunézu můžete také zcela vynechat nebo použít rostlinnou smetanu.

Děti

  • Takto připravený pokrm je možné podat dětem od 1,5 roku, pokud budeme šetřit solí a tofunézy dáme jenom trošku. Děti od 2 let mohou už jíst s vámi.

🌱 PS: Začni svou jarní proměnu!

Probuď energii a uprav jídelníček. Uvidíš, že i na jaře se můžeš cítit skvěle! Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Přidej se do skvělé party - už za pár týdnů uvidíš výsledky.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

12 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Jaroslav Hlávka
29. 10. 2024

Tak po pár letech opakování a tentokrát s houbovými řízky 🙂

Za mě je zde TOP úplně všechno. 🥰 Ještě jsem nenarazila na něco, co by mi nechutnalo. Místo bulguru jsem použila zbylý čirok a místo řepy, kterou nemám jsem si udělala teplý salát z celeru. Ten je ještě lepší než “bulgurový” salát. 👍👍👍

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Bulgur s tofu, medvědím česnekem a bršlicí

Potřebujete lehkou večeři, na které si pochutnáte a bude raz dva hotová? Pak sáhněte po bulguru, tofu a aktuální zelenině. Tohle jídlo bylo za pár minut na...

Houbové rizoto s tymiánem

Z dovolené jsem si přivezla dva koše hub a tak vznikl další báječný recept. Tymián a houby jsou totiž skvělá kombinace.

Chalupářské ražničí bez masa

Na těchto zdravých špízech si jednak si skvěle pochutnáte, ale navíc ani neohrozíte vaši postavu do plavek a s jejich přípravou si nemusíte příliš lámat hl...

Houbová smaženice s mangoldem

Už nevíte, co s bujícím mangoldem a čerstvými hříbky? Pokud máte obojího dostatek, vyzkoušejte rychlou smaženici. Po té naší vám nebude těžko, protože je b...

“Rajská omáčka” z červené řepy

Všem milovníkům rajčat určitě udělá radost tato falešná rajčatová omáčka, která se výborně hodí jak na těstoviny, tak jako omáčka ke knedlíkům a seitanu. P...

Nakládaná cuketa – kvašáky

Cuketové kvašáky nám moc chutnají. Vlastně sotva poznáme rozdíl od okurkových. Naučila nás je kamarádka Jitka, a protože máme vždycky víc cuket než okurek,...