Domů > Magazín > Jídlo pod lupou

Burger z umělého masa: zákazníci prý nepoznají rozdíl

Burger King vyměnil u své vlajkové lodi – nejoblíbenějšího burgeru Whopper – hovězí maso za rostlinnou alternativu, umělé maso z produkce Impossible Foods, které je kopií toho skutečného. Sází na to, že prý zákazníci nepoznají rozdíl.

Nahrazení skutečného masa umělým

Tak, jako má McDonald’s vlajkovou loď Big Mac, Burger King má burger Whopper, u kterého už dlouhá léta udržuje stejnou chuť i strukturu. Nově přichází se zásadní změnou, trendem gastronomie – nahrazení běžného masa za rostlinné. A to právě u nejprodávanějšího burgeru Whopper. Burger King postupně novinku rozšiřuje do všech poboček v USA. Kdy bude ale i na českém trhu se zatím neví.

Burger King sází na chuťovou podobnost

Burger King začal experimentovat s vegetariánskou verzí Whopperu (veganský není, obsahuje majonézu) ve spolupráci s výrobcem veganského masa Impossible Foods. Čerstvá novinka pod názvem Impossible Whopper obsahuje namísto hovězího masa rostlinnou alternativu založenou na surovině heme. Ta je tvořena částečně ze sójových bobů a proslavila se hlavně díky tomu, že velmi věrohodně dokáže napodobit chuť i vzhled pravého masa. A právě na to Burger King sází. Navíc tato alternativa obsahuje o 15 % méně tuku a o 90 % méně cholesterolu než klasický Whopper s masem.

Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Impossible Whopper se již ve vybraných pobočkách amerického St. Louis nabízí. Zákazníci měli tu čest se s touto variací jednoho z nejslavnějších sendvičů setkat a zhodnotit, zda-li se od skutečného Whopperu nějak zásadně odlišuje. Jak prozradil pro deník The New York Times marketingový ředitel Burger Kingu Fernando Machado, téměř nikdo nepoznal rozdíl, a to ani zaměstnanci, kteří novinku připravují. Ostatně slogan zní: „100 % Whopper, 0% hovězího.“

Umělé maso z látky z GMO kvasinek

Umělé maso je vytvořeno ze sojového a bramborového proteinu, s příměsí kokosového a slunečnicového oleje. To, co tvoří masovou chuť, je rostlinný hemoglobin, jehož molekula je velmi podobná té v mase živočišném – a ta je významně odpovědná za chuť masa. Sojový hemoglobin (leghemoglobin) původně získávali přímo ze sojových rostlin, ale to se ukázalo jako velmi neefektivní. Nyní jej proto vyrábějí pomocí fermentace geneticky upravených kvasinek, do kterých byly geny pro tvorbu leghemoglobinu přeneseny. Podobně umělé maso vyrábí také Beyond Meat (brzy bude k dostání např. v českém Forky’s).

Přečtěte si: Hrozí nám, že budeme jíst jen geneticky upravenou stravu

Je budoucnost masa v rostlinných náhražkách?

Co myslíte? Souhlasíte s umělým masem vyrobeným z GMO kvasinek?

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Komentáře

Katchenka K
8. 4. 2019

Fuj ?… Proč tak složitě ?

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Semínkové bezlepkové karbanátky

Karbanátky bez masa, vajec, pečené v troubě a obalené ve směsi semínek. Zdravá pochoutka, kterou si můžete dopřát k zelenině, omáčkám, do sendvičů, jednodu...
15
2

Stojíte blízko grilu? Vaše zdraví může být v ohrožení

Že grilované maso zvyšuje riziko vzniku rakoviny a vysokého krevního tlaku je již dlouho známé. Nový výzkum ale naznačuje, že je v ohrožení nejen ten, kdo ...