Domů > Zdravé recepty > Slané chuťovky

Burrito bowl

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna léto

Chutný, sytý a svěží recept vhodný do teplých letních dní. Veganská verze, bezlepková, s čerstvě natrhanou zeleninou ze zahrádky. Nelekejte se množství ingrediencí a směle do toho, stojí to za to.

Ingredience
  • kukuřice
  • papriky
  • cuketa
  • červená cibule
  • cucamelon
  • černé fazole
  • celozrnná rýže Baldo
  • jalapeňo paprička
  • česnek
  • cherry rajčata
  • extra panenský olivový olej
  • sůl
  • pepř
  • mletý koriandr
  • mletá sladká paprika
  • sójový jogurt
  • umeocet
  • citrónová šťáva
  • avokádo

Miška najela na jídelníček podle Jíme Jinak a byla velmi překvapená, v jak krátkém čase se začala cítit jinak. Přesta...

Jak připravit burrito bowl

  1. Do pánve nalijte olej, rozpalte ho a přidejte nakrájenou cibuli, koriandr, papriku a česnek. Osmahněte. Přidejte uvařené černé fazole, osolte, dochuťte umeoctem, promíchejte a pár minut povařte. Dejte stranou.
  2. Uvařte rýži a vložte ji na dno každé misky.
  3. Do pánve dejte olej, rozpalte ho a přidejte nakrájenou cibuli a papriku, osolte, opepřete a orestujte dokud paprika nezměkne. Dejte stranou.
  4. Vařte kukuřici. Připravila jsem dvě verze. Pečenou v horkovzdušné fritéze 15 minut při 160°C a vařenou ve vodě.
  5. Cukety nakrájejte na kousky, ochuťte olejem a pečte v horkovzdušné fritéze na 170°C 15 minut. Osolte a dejte stranou.
  6. Nakrájejte červenou cibuli a cherry rajčata. Dochuťte je solí a extra panenským olivovým olejem.
  7. Nakrájejte avokádo a ihned zakápněte citrónovou šťávou.
  8. Cucamelon a jalapeňo nakrájejte.
  9. V misce smíchejte jogurt se solí a citrónovou šťávou.
  10. Nyní, když je vše připraveno, stačí sestavit misku podle vašich představ. Před podáváním do misky přidejte ochucený jogurt.

Praktické

  • Nic není třeba vážit. Stačí se řídit počtem strávníků. Nás bylo šest.
  • Co se týče avokáda, já použila na 6 porcí jedno avokádo. Vystačilo perfektně.
  • Pro verzi bez sóji použijte jiný rostlinný jogurt.
  • Rajčata jíme pouze v sezóně a pokud jsme zdraví. Při potížích s klouby a ledvinami rajčata vynecháváme.
  • Pokud nemáte horkovzdušnou fritézu, můžete cuketu upéct v troubě a nebo orestovat na pánvi.

Obměna

  • Některá zelenina je pro někoho nedostupná nebo jí kvůli receptu nebude kupovat. Já si tuto zeleninu pěstuji abych mohla tvořit tyto recepty.
  • Místo jalapeňa můžete použít kapii, místo cucamelonu okurku.
  • Použijte jakoukoliv letní zeleninu a barevně se můžete v této sezoně vyřádit.
  • Jakákoliv rýže, který nemá tendenci se rozvařit.
  • Můžete použít jakékoliv fazole.

Děti

  • Bez pikantních papriček, pepře a s menším množstvím soli vhodné pro děti od 2 let.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

14 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Jana Altea
22. 7. 2024

Jů, to je krásně barevné 😍👍

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Buddha bowl s konopným pestem

Lahodné a lehké asijské jídlo vhodné pro letní dny. Na první pohled vypadá složitě, ale jeho příprava je snadná a rychlá, když si práci dobře zorganizujete...

Fazolky po indicku

Fazolky patří k létu, je to zelenina, kterou si můžete snadno sami vypěstovat. Tento letní, i když pikantní, recept je příjemnou přílohou k rýži i chlebu. ...

Sečuánská miska

Pikantní a velice voňavé, lehké asijské jídlo, ve kterém využijeme letní zeleninu.

Bílá patizonová omáčka

Máte patizon a nevíte, jak ho připravit? Zkuste tuto jemnou krémovou omáčku vonící kořením.

Rýže s cizrnovou trhanicí

Směs rýže a drobenky z cizrnové mouky – netradiční příloha k zelenině a omáčkám. Vyzkoušejte a dejte vědět, jak vám chutnalo.

Dahi Baingan – vrstvený kořeněný lilek

Dahi Baingan je indický pokrm s lilkem s jogurtem a kořeněnou masalou. Tento krémový lilkový pokrm doplněný tadkou je explozí pikantních a kořeněných chutí...