Domů > Zdravé recepty > Zelenina a saláty > Teplá

Bylinková grilovaná zelenina

Uvařeno
bez lepku
sezóna zima

Grilovaná zelenina nikdy nezklame. A nemusíte mít gril, takhle je taky pečená v troubě. Tentokrát verze bylinková.

Ingredience
pro 4 porce

  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 1 řepa
  • 1/4 dýně
  • hrst zelených fazolí
  • 3 lžíce oleje
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • 2 stroužky česneku
  • sušené bylinky po lžičce: rozmarýn, tymián, oregáno, šalvěj

Tereza je maminkou tří holčiček. První dcerku trápily dutiny a skončilo to ...

Jak na zeleninu grilovanou v troubě

  1. Rozpálíme troubu na 220 °C.
  2. Omyjeme zeleninu a nakrájíme na podobně kousky, aby se nám dělala rovnoměrně.
  3. Nasypeme do pekáče nebo na plech, polijeme olejem, sójovkou a posypeme bylinkami.
  4. Promícháme a dáme do trouby.
  5. Po cca 20 minutách bude potřeba promíchat, aby se horní část nespálila.
  6. Pečeme cca 40 minut v závislosti na tloušťce zeleniny.

Praktické

  • Péct můžeme na plechu i pánvičce k tomu určené.
  • Na plech se toho vejde víc, pánvička se lépe myje.
  • Většinou peču klasicky zdola a shora, ale můžete využít i funkce gril nebo horkovzduch, pokud máte. Ale pozor, je potřeba pohlídat, abyste zeleninu nespálili.
  • Pro bezlepkovou verzi použijte sójovou omáčku tamari nebo jinou nepšeničnou verzi omáčky na dochucení.
  • Pro verzi bez sóji zvolíme jinou verzi omáčky, která neobsahuje sóju (pohanková, hrachová apod.).

Obměna

  • Můžete takto upravit jakoukoli kořenovou nebo kulatou zeleninu a bylinky či koření použít podle momentální nálady. Já nejčastěji používám kmín, saturejku, šalvěj, rozmarýn, tymián, oregáno a bazalku.

Děti

  • Pečená zelenina je vhodná pro děti přibližně od 1,5 roku. Nepřeháníme to s kořením a sójovou omáčkou.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

10 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Vynikající 👍

Slavomíra
20. 11. 2021

Výborné, voňavé(šalviu používam na liečbu ,ale začnem viac do jedla),do “kompletky” som pridala tempeh a ovos,kvasenú..

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Pečená dýně s pestem z medvědího česneku

Pečená zelenina s pestem z medvědího česneku je opravdu lahůdka. Využijte sezónu medvědího česneku a užijte si jeho zdravou a skvělou chuť – vyzkoušejte te...
23
8

Pikantní kvašené cuketové řezy

Křehké a lahodné rychle naložené cukety. Alternativa kvašených okurek, která se skvěle hodí ke každému jídlu jako bohatý zdroj enzymů, vitamínů a minerálů ...

Pečené křupavé cukety

Máte nadúrodu cuket a nevíte, co s nimi? Zkuste tento jednoduchý a výtečný recept na zdravou chuťovku, kterou jistě okouzlíte i vaše hosty.

Podzimní kaše s pečenou zeleninou

Lahodná rýžová kaše s vynikající pečenou zeleninou, která vás potěší a v chladných dnech i příjemně zahřeje. Ideální také jako zdravá snídaně.

Houbové rizoto s tymiánem

Z dovolené jsem si přivezla dva koše hub a tak vznikl další báječný recept. Tymián a houby jsou totiž skvělá kombinace.

Krémová mírně pikantní kari korma

Jemně kořeněná krémová indická omáčka speciální chuti s kari pastou, kořením, zázvorem a spoustou výborné zeleniny.