- 1 cibule
- 1 mrkev
- 1 řepa
- 1/4 dýně
- hrst zelených fazolí
- 3 lžíce oleje
- 2 lžíce sojové omáčky
- 2 stroužky česneku
- sušené bylinky po lžičce: rozmarýn, tymián, oregáno, šalvěj
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Jak na zeleninu grilovanou v troubě
- Rozpálíme troubu na 220 °C.
- Omyjeme zeleninu a nakrájíme na podobně kousky, aby se nám dělala rovnoměrně.
- Nasypeme do pekáče nebo na plech, polijeme olejem, sójovkou a posypeme bylinkami.
- Promícháme a dáme do trouby.
- Po cca 20 minutách bude potřeba promíchat, aby se horní část nespálila.
- Pečeme cca 40 minut v závislosti na tloušťce zeleniny.
Praktické
- Péct můžeme na plechu i pánvičce k tomu určené.
- Na plech se toho vejde víc, pánvička se lépe myje.
- Většinou peču klasicky zdola a shora, ale můžete využít i funkce gril nebo horkovzduch, pokud máte. Ale pozor, je potřeba pohlídat, abyste zeleninu nespálili.
- Pro bezlepkovou verzi použijte sójovou omáčku tamari nebo jinou nepšeničnou verzi omáčky na dochucení.
- Pro verzi bez sóji zvolíme jinou verzi omáčky, která neobsahuje sóju (pohanková, hrachová apod.).
Obměna
- Můžete takto upravit jakoukoli kořenovou nebo kulatou zeleninu a bylinky či koření použít podle momentální nálady. Já nejčastěji používám kmín, saturejku, šalvěj, rozmarýn, tymián, oregáno a bazalku.
Děti
- Pečená zelenina je vhodná pro děti přibližně od 1,5 roku. Nepřeháníme to s kořením a sójovou omáčkou.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Vynikající 👍
Výborné, voňavé(šalviu používam na liečbu ,ale začnem viac do jedla),do “kompletky” som pridala tempeh a ovos,kvasenú..