Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Jak udělat bylinkovou omáčku ze zeleniny
- Dýni omyjeme a pokrájíme na kostky i se slupkou. Na kostky pokrájíme i cibuli, mrkev, petržel a celer.
- V hrnci rozpálíme olej a na něm orestujeme cibuli spolu se solí.
- Přidáme zbylou zeleninu a společně za občasného míchání osmažíme.
- Pak podlijeme vývarem/vodou a necháme podusit cca 15 minut do změknutí zeleniny.
- Nastrouháme kus zázvoru a vymačkáme šťávu, bylinky nasekáme nožem.
- Když je zelenina měkká, vypneme ji a rozmixujeme spolu se zázvorovou šťávou a bylinkami na hladkou omáčku.
- Chuť případně doladíme přidáním trochy umeocta a jablečného octa, ostrost zjemníme přidáním rostlinné smetany.
Praktické
- Celeru a petržele dejte podstatně menší kus než mrkve a dýně.
- Čím více zázvorové šťávy, tím ostřejší jídlo, čím více smetany, tím se opět zjemní.
Obměna
- Nemáte-li čerstvé bylinky, můžete použít suché koření.
- Místo rostlinné smetany (např. mandlové, ovesné) můžete použít kokosové mléko. Smetanu můžete zcela vynechat.
Kombinujeme
- Omáčka se hodí jako dip k zelenině nebo místo jakékoli jiné omáčky k obilí a luštěninám.
- Pro kompletní talíř už máte “zeleninový kus” splněný právě touto omáčkou.
Děti
- Dětem do 1 roku děláme stejnou omáčku bez soli, oleje, octů a zázvoru. V této podobě je vhodná cca od 1,5 roku, ale solíme mírně.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Výborná omáčka 😊 Upřímně jsem si nedovedla představit jak takový “základ na svíčkovou” – jak tomu říkám 😀 může chutnat s bylinkami. Byla jsem velmi příjemně překvapena, jaká je to mňamka 🥰 Děkujeme 🙂
Bylinková omáčka se zázvorem = skvostné… :-)