Domů > Zdravé recepty > Slané chuťovky

Bylinková veggie sekaná bez masa

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna podzim
děti od 2 let

Další verze lahůdkové sekané, která je výborná jak teplá, tak i studená. Proto se hodí i na piknik nebo na cesty.

Ingredience
6-8 porcí
  • 1 a půl hrnku uvařených fazolek mungo nebo adzuki
  • 3/4 hrnku nahrubo umletých vlašských ořechů
  • 1 hrnek mletých ovesných vloček na hrubou mouku
  • 1 hrnek na jemno nakrájené cibule
  • 1 hrnek nahrubo nastrouhané mrkve
  • sůl dle chuti
  • umeocet na dochucení
  • 3 polévkové lžíce oleje
  • půl hrnku nakrájené petržele na jemno
  • půl hrnku nakrájené pažitky na jemno
  • čtvrt hrnku nakrájeného libečku na jemno

S příchodem podzimu jsem se vždycky potýkala s atopickým ekzémem, ale tentokrát to bylo díky změně jídelníčku jinak. ...

Jak připravit veganskou sekanou s bylinkami

  1. Dáme si vařit mungo, pokud ho už nemáme uvařené předem.
  2. Cibuli nakrájíme na malé kostičky, mrkev nastrouháme nahrubo.
  3. Na oleji osmahneme cibuli do sklovata, osolíme a přidáme mrkev a vše osmahneme, asi 10 minut.
  4. Mezitím si nakrájíme všechny bylinky na jemno.
  5. Stáhneme z ohně, přidáme nahrubo umleté vlašské ořechy, uvařené mungo bez vody, zahustíme ovesnou mouku, přidáme bylinky a dobře promícháme.
  6. Dochutíme solí a umeoctem pokud je to potřeba.
  7. Formu na srnčí hřbet nebo jinou hranatou formu vymažeme olejem a vysypeme hrubou moukou nebo namletými vločkami.
  8. Do formy natlačíme vzniklou hmotu a dobře upěchujeme. Povrch potřeme olejem.
  9. Pečeme v předem vyhřáté troubě 45 minut na 180°C.
  10. Pak necháme asi 20 minut vychladnout a opatrně vyklopíme.
  11. Krájíme raději až když vychladne, jinak se sekaná trhá.
Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Obměna

  • Místo fazolek mungo můžete použít jinou luštěninu, výborná je z čočky nebo z adzuki.
  • Pokud by jste chtěli mít bezlepkovou verzi, použijte místo ovesné mouky pohankovou mouku. Když použijete jiné bylinky nebo koření, bude chutnat zase jinak.
  • Sekaná je výborná i studená s trochou hořčice a kvašené zeleniny na kváskový chléb.

Praktické

  • K sekané je výborná jáhlovo-batátová kaše, napařená zelenina nebo zeleninový salát.
  • Další dobrota vznikne, když si k sekané dáte nějakou obilovinu (rýži, kroupy, kernoto…) a uděláte si zeleninovou omáčku, mně nejvíc chutná koprová, křenová nebo dýňová.
  • Nezapomeňte talíř doplnit o nějaký osvěžující salát nebo o kvašenou zeleninu.
  • Takto sestavené jídlo je samo o sobě kompletní – zastoupenou máme luštěninu (mungo), obilovinu (jáhly v kaši) i tepelně upravenou zeleninu.

Děti

  • Sekaná je vhodná nejdříve pro děti od roka a půl, raději až od 20 měsíců. Ovšem, pokud dítě běžně dostává maso apod., pak není co řešit a můžete klidně podávat tento pokrm, protože ve srovnání s konvenční stravou je pořád ještě velmi light.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

17 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Sekaná nám moc chutnala! Udělala jsem k ní batátovo-jáhlovou kaši, pečené batáty a zeleninový salát. Děkuji za recept.😊

Babi Martina
25. 9. 2023

sekaná se moc povedla

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Houbové rizoto s tymiánem

Z dovolené jsem si přivezla dva koše hub a tak vznikl další báječný recept. Tymián a houby jsou totiž skvělá kombinace.

Nádivka v županu

Delikatesa, která je rychle hotová, když máte zbytek jáhlové nádivky. Do chladných dnů jako dělaná.

Svatomartinské “Huso”-knedlo-zelo

Česká sváteční klasika nezklame ani v našem odlehčeném provedení. Huso knedlo zelo podle Jíme Jinak je skutečná lahůdka, na které si určitě pochutnají všic...

Rýžový nákyp s mrkví a dýní

Jak ze zbytků obilí udělat luxusní jídlo? Zkuste tento recept a uvidíte, jak zabodujete!

Nákyp s černými fazolemi

Zapékané nákypy v chladných dnech příjemně zahřejí. Černé fazole posilují ledviny a červená řepa je dobrá na krev. Vyzkoušejte, jak chutnají společně zapeč...