- 100 g pohanky
- cca 100 ml vody
- bylinkové koření nebo čerstvé bylinky
- 2 lžíce lněného semínka (není nutné)
- 2 lžíce slunečnicového semínka (není nutné)
- mletý kmín či jiné koření dle chuti
- sůl
Jak připravit bylinkové placky
- Pohanku nasypeme do misky a zalijeme vodou tak, aby voda přesahovala pohanku.
- Necháme minimálně 2 hodiny namočené.
- Slijeme.
- Dáme pohanku s cca 100 ml vody a rozmixujeme.
- Těsto by mělo mít konzistenci jak na lívance – ani ne řídké, ani ne moc husté.
- Přidáme semínka a bylinky a do těsta zamícháme.
- Na suché pánvi děláme malé lívanečky z obou stran.
- Podáváme s dipem, pomazánkou nebo k polévkám či gulášům.
V naší 3denní jarní výzvě ti ukážeme jak probudit svou energii a využít sílu jara naplno!
Registrace zdarma
Praktické
- Pokud nemáte čas na namočení pohanky, stačí ji zalít na cca 10 minut horkou vodou (čím déle, tím lépe) a poté slít a postupovat jako v receptu.
- Pokud vám zbude těsto, dejte ho do lednice, kde vydrží cca 3 dny. Až budete mít znovu chuť, můžete jen těsto vytáhnout a dělat lívanečky. Je možné, že těsto zhoustne, doporučujeme proto přidat před smažením ještě trochu vody a těsto zředit.
- Udělejte si placičky barevné! Přidejte přírodní barviva (spirulina, kurkuma aj.).
- Pokud přidáte více vody a uděláte placky větší, budete mít palačinky, které se budou dát krásně srolovat.
- Placičky vydrží i 2 dny bez lednice. Jsou výborné třeba na delší cestování.
- Přikusujte ke guláši, polévkám, zeleninovým směsím nebo namažte pomazánkou či dipem a vezměte na svačinu nebo výlet!
Obměna
- Koření můžete dát jakékoliv, které máte doma – klidně i směs indického koření, kari, kurkuma, tajine, grilovací koření, houbové koření nebo jakékoliv sušené bylinky (majoránka, bazalka, medvědí česnek) atp.
- Do těsta na placky můžete přidat nasekané čerstvé bylinky (tymián, bazalka, majoránka aj.) nebo třeba česnek.
- Těsto je velmi variabilní. Můžete s ním rozmixovat i jakoukoliv syrovou zeleninu – například řepu, cuketu, dýni aj. a vytvořit tak různé kombinace a barvy těst.
- Pokud vynecháte koření a dáte jen špetičku soli, případně přidáte sladké druhy koření (perníkové, skořice, vanilka) nebo kakao / karob, můžete dělat sladké lívanečky / placičky. Do těsta můžete zamíchat i nasekané ořechy nebo sušené ovoce (nebo nastrouhané či nakrájené čerstvé ovoce). Podávejte třeba s dipem, “nutellou”, tofu tvarohem, marmeládou, povidly aj.
PS: Povánoční kila, únava nebo lenora. Známe to!
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Moc dobré a navíc rychlovka, jediné zdržení je namáčení pohanky😂. Okořenila jsem kmínem a provensálským kořením, pekla jsem na suché pánvičce. Nevím, proč jsem se placičkám tak dlouho vyhýbala😁.
Dámy díky, přesně tohle jsem hledala. Na chleba nemám čas. Je to rychlý, jednoduchý a moc dobrý. 😍😄