Jsou snadno dostupné
Bylinky, které používáme proti molům, si můžete nasbírat na louce, některé možná pěstujete a také se dá použít koření, které máte běžně v kuchyni.
Osvědčené bylinky, které odradí nezvané hosty od vašich zásob zdravých potravin, jsou:
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
- řimbaba
- vratič
- levandule
- rozmarýn
- pelyněk
- máta
- heřmánek
- eukalyptus
- routa
Molům také nevoní koření, které nám většinou voní velmi libě:
- drcená skořice
- bobkový list
- hřebíček
Vyrobte si bylinkový polštářek
Bylinky můžete do špajzu volně zavěsit, koření můžete dát do mističek. Praktické jsou bylinkové polštářky nebo sáčky, ze kterých bylinky a koření nepadají. Budete potřebovat:
- bavlněnou látku na polštářky (velikost 15x15cm)
- sušené bylinky nebo koření dle vlastního výběru
- šicí stroj, šicí potřeby
Jak na to: Ušijte si malý polštářek, a to tak, že sešijete všechny strany a necháte si cca 2 cm otvor, abyste dovnitř mohli vsypat bylinky a koření. Naplňte polštářek a zašijte otvor. Polštářek umístěte do šatníku.
Můžete si bylinkami naplnit i koupené látkové pytlíčky, pokud nešijete.
Zásoby se nesmí přehánět
„Moje zkušenost je, že když se průběžně spotřebovává nakoupené obilí a další potraviny, které molům chutnají, nestíhají se zabydlovat. Jakmile něco leží dlouho bez povšimnutí, můžu se vsadit, že se tam usadí a rozmnoží. Poučila jsem se v prvních letech zdravého vaření, že se nesmím přezásobovávat, ale kupovat přiměřené množství, abychom stíhali likvidovat zásoby dříve než moly,“ dodává praktickou zkušenost s moly Eva Cikrytová, autorka projektu Jíme Jinak.
Jak se vám daří udržet špajz bez molů? Máte s moly problém? Daří se vám jich účinně zbavovat? Jakou máte metodu? Podělte se s ostatními o svoje tipy.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
V nějaké uklízecí skupině na fb jsem četla radu, že je dobré vše (mouku, rýži… cokoli, co mohou napadnout moli) po nákupu dát na 24 hodin do mrazáku a až pak do různých sklenic a dóz. Ale tady na stránkách jsem zase zjistila, že se nedoporučuje používání např. mražené zeleniny nebo ovoce, takže touhle cestou asi ne. Ale co třeba skladovat obiloviny a luštěniny v lednici, to by šlo? Dělá to tak někdo? Já jsem totiž nedávnou do skříňky nastražila mololapku z drogerie, má se měnit po pěti týdnech, ale už po 10 dnech byla téměř obalená. Bobkový list ani sušená pomerančová kůra předtím moc nepomohla.
Já mám velmi dobré zkušenosti s feromonovými lapači, které lákají dospělé samce..mám tedy vše v plastových či skleněných nádobách s víčky…