Na těstoviny:
- 270 g semolinové mouky
- 30 g pšeničné celozrnné polohrubé mouky
- 1 čajová lžička kurkumy
- 3 lžíce oleje
- 150 ml vody
Na náplň:
Proměň se ze zimní medvědice v jarní gazelu! 😁
Ráno plná energie, pleť jen září, oblečení ti padne a tělo šlape jako hodinky - Pojď do toho!

- celer
- tuřín
- loupaná červená čočka
- lahůdkové droždí
- česnek
- sůl
- pepř
- muškátový oříšek
- olej
- 1 polévková lžíce kešu
- 1 lžíce lískových ořechů
- 1 polévková lžíce slunečnicových semínek
Na omáčku:
- olej
- citrónová šťáva
- citrónová kůra z bio citrónu
- pistácie
- petržel
- šalvěj
- česnek
Jak připravit těstoviny s tuřínem a citrónovou omáčkou
- Nejdříve připravte těsto z uvedených ingrediencí. Těsto zabalte do folie a dejte odpočívat do lednice.
- Nyní připravte náplň. Nakrájejte tuřín a několik kousků celeru na kostičky a dejte vše na pánev s olejem. Tuřínu má být v receptu více než celeru. Dochuťte solí a pepřem, posypte muškátovým oříškem, přidejte také česnek. Jemně osmahněte, přikryjte poklicí a duste bez přidání vody pod pokličkou, dokud zelenina nezměkne.
- Zatímco se zelenina dusí, uvařte červenou čočku a po uvaření ji nechte v cedníku okapat.
- Do směsi vložte všechny ořechy a rozmixujte.
- Jakmile je vše připraveno, vložte do mísy čočku, zeleninu a ořechy. Přidejte sůl, lahůdkové droždí a promíchejte, abyste získali směs, která nesmí být řídká.
- Těsto rozválejte, nakrájejte na čtverce, doprostřed dejte náplň a vytvarujte cappelletti. Nejdříve čtvereček vytvarujte do trojúhelníku, pak omotejte okolo ukazováku, spojte cípy a pořádně zmáčkněte, aby nikde nemohla náplň ven. Pokud by vám to nešlo, klidně udělejte jinou formu než cappelletti. Třeba ravioli.
- Nyní připravte omáčku. Ve skleničce připravte emulzi z citrónové šťávy a extra panenského olivového oleje.
- Uvařte cappelletti.
- Na pánvi opečte pistácie, přidejte trochu česneku, citrónovou kůru, emulgovaný olej a lístky šalvěje a osmahněte. Přidejte cappelletti, orestujte je na pánvi, podávejte posypané petrželkou.
Praktické
- Emulzi můžete připravit ve skleničce a napěnit vidličkou. Nebo použít nádobku s víkem, nalít citrónovou šťávu a olej, uzavřít víčkem a pořádně protřepat. Poměr šťávy a oleje je asi 1:4. Citronette je omáčka nestabilní, připravte ji proto těsně před použitím a nebo jí před použitím znovu dobře protřepejte.
- Lístky šalvěje musí být dobře osmahnuté. Syrová šalvěj opravdu není dobrá.
- Pokud vám zbyde těsto, připravte nudle do polévky.
- Pokud vám zbyde náplň, zakápněte citrónem a rozmixujte na pomazánku.
- Cappelletti jsou pracnější na přípravu, klidně můžete udělat ravioli nebo i jiné formy.
Obměna
- Jako kondiment si můžete upravit vše podle chuti, ale věřte, že citronette, šalvěj a pistácie jsou velmi lahodné.
Děti
- Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej, sůl a koření.
🌱 PS: Začni svou jarní proměnu!
Probuď energii a uprav jídelníček. Uvidíš, že i na jaře se můžeš cítit skvěle! Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Přidej se do skvělé party - už za pár týdnů uvidíš výsledky.
Komentáře
Věrko, to už je vyšší dívčí, ale vypadá to nádherně.